自由講場

跳至
Del  

首頁

尾頁

子爵府

Del

伯爵府

回覆樓主:

會痛心傷心。如果係長輩自殺會憎佢禍害埋後人添,額外做多啲法事或唸經令佢無咁痛苦早日脫離枉死城。所以,萬大事有解決方法,唔好做令親者痛仇者快嘅事,自殺前三思。

象牙宮

回覆樓主:

無咩感覺!睇咩事,咩年紀!可能甚至會認同

伯爵府

回覆樓主

呢啲乞人憎既負能量帖希望可封

用戶要求終止服務

回覆樓主

同事,冇感覺,因為非常唔熟,佢又新黎冇耐。

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

禁止訪問

子爵府

cinda72. 發表於 18-7-14 13:33
仆到去救,仲可以諗咩

如果已發生

死左/救返

子爵府

ayi1 發表於 18-7-14 13:29
會痛心傷心。如果係長輩自殺會憎佢禍害埋後人添,額外做多啲法事或唸經令佢無咁痛苦早日脫離枉死城。所以, ...

咁做唔做法事係後人決定,又入長輩數...

禁止訪問

男爵府

廿年前,我媽表妹,情緒病。
好采冇結婚冇兒女。
親兄弟姊妹親戚,也正常生活下去。
我自己當年只感到可惜,冇乜點。
其實,我地又可以點?

伯爵府

二世龜 發表於 18-7-14 13:36
咁做唔做法事係後人決定,又入長輩數...

唔做啲法事唔通睇住自殺嘅人日日都係自殺之地重複又重複咁自殺一次咩?同埋聽人話都影響後人嘅家宅同運程架。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

二世龜 發表於 18-7-14 13:35
如果已發生

死左/救返

試過,n年前,重要發現時死去多日, [/smiley 陪朋友上到去屋企,一開門,氣味湧出,打開房門,見到既影像,今時今日都揮之不去,就算那陣氣味,仍然記得。報警時驚到口都震......
Childhood is journey, not a race.

男爵府

回覆樓主

識得2個人自殺, 其中一個中學時代好close, 後尾出黎做野就大家疏遠咗

有一排我成日諗起佢, 總係想打個電話俾佢
無奈又無打到!! 唔記得過相隔幾耐, 另一個朋友打俾我話佢BBQ走咗..

果陣時我都有少少自責, 如果我有打俾佢可能會有所改變, 哎.....

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

心痛。
好耐之前,有個同事,好做得野,亦成日講笑,雖然間中好寸,但佢係好有資歷。突然一日早班,無出現,電話無人聽,有兩個同佢fd嘅同事,就去左屋企揾佢,結果消防破門,自殺

子爵府

cinda72. 發表於 18-7-14 13:37
死左,預備帛金,
救到,同佢傾下心事,希望幫佢起番身
Anyway,今年都2個自殺死唔去既傾過啦

咁佢地因乜咁傻?

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

以前有個同事自殺,事前毫無先兆,仲記得佢死前2日先同佢有講有笑,仲問佢幫個仔改左名未…… 然後,就咁就跳樓死左。唔算太close但都有偈傾那種,係好shock點解咁突然。唯一可以做嘅係代表同事去慰問家屬,問吓佢地有咩需要可以幫忙; 同埋要處理其他同事嘅情緒,因為事太突然,大家都需要時間去理解去消化。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

極度shocked

我有個家姐係我十三歲就自殺去了,當年佢十八歲。我只能說我用左足足十五年去釋懷,傷唔傷心唔記得,因為本來感情就唔好, 單單係個種 shock 同 guilt 已經令我往後既十五年過得好差,係呢兩三年睇左心理醫生先開始可以享受我既生命。

男爵府

回覆樓主

極之心痛,眼淚不停流

首頁

尾頁

跳至