自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題:我上網睇過,有啲又話佢呃人,有啲又話無呃人,實際是怎樣?我唔想親戚比人呃,麻煩各位解答,謝謝(emoji)(emoji)!

珍珠宮

pekkle_123 發表於 18-7-14 17:06
如題:我上網睇過,有啲又話佢呃人,有啲又話無呃人,實際是怎樣?我唔想親戚比人呃,麻煩各位解答,謝謝(e ...

全名係?一

複式洋房

brindlewin 發表於 18-7-14 17:16
全名係?一

香港環球教育集團

珍珠宮

回覆樓主

上網google HKUE
馬上彈 HKUE傳銷
前身應該係ENG
千萬唔好上當!!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

寧願揀呢個啦,起碼城大scope
咩成績?
http://www.scope.edu/Home/Programmes/BachelorsDegree3-Year.aspx

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 18-7-14 17:26
咩成績?
http://www.scope.edu/Home/Programmes/BachelorsDegree3-Year.aspx ...

親戚女兒想讀酒店管理,佢自覺成績唔好,實察考幾多分連父母都唔知,只知係考得好差。我都有睇過Hong Kong College of Technology,剛問大家的學校,係佢地話想讀這科,我見間學校名聽都未聽過,學費仲要十幾萬,怕佢比人呃,所以上來問問大家,謝謝各位的幫忙!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 pekkle_123 的帖子

早2年的中大酒店degree 要27-28分, polyu 要25分, 如果真的考得差, 可考慮 polyu 高級文憑再轉上去

OU 舊年都開始有hotel degree 讀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pekkle_123 發表於 18-7-14 17:31
親戚女兒想讀酒店管理,佢自覺成績唔好,實察考幾多分連父母都唔知,只知係考得好差。我都有睇過Hong Kong ...

無認真研究你講果間,但聽返黎麻麻地
我都明,最怕十幾萬一年得個桔咋......

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

呢間真係聽都未聽過

珍珠宮

pekkle_123 發表於 18-7-14 17:19
香港環球教育集團

我去網頁望咗下,No.....

考慮下入IVY由Dip上,實際好多。

複式洋房

brindlewin 發表於 18-7-14 17:43
我去網頁望咗下,No.....

考慮下入IVY由Dip上,實際好多。

同意,我一睇個網頁,直覺就是呃人,只怕是佢比洗左腦

王國長老

回覆樓主:

拿!先講明,我唔識的
上面我講城大scope果個有寫
Locally Accredited by HKCAAVQ at QF Level 5

Accredited at QF Level 5, this qualification is comparable to a local Bachelor’s degree. Students are eligible to apply for Government’s Grant and Loan, Scholarships as well as Internship Schemes. Upon graduation, students can also further study in the Master’s degree programmes, and to apply for civil service posts, such as Executive Officer and Inspector of the disciplinary forces.

上網搵搵下,搵到呢個tool
http://www.hkqr.gov.hk/HKQRPRD/web/hkqr-en/search/qr-search/

以城大課程間大學名search 「De Montfort」,搵到個課程
但以「Melbourne」search,搵唔到個課程
有無QF level 5代表咩,可睇睇上面果段(拿又講明,我唔識架,斷估城大唔呃人咋)

上網係搵到Melbourne Polytechnic呢個課程嘅,如果擔心,建議直接打電話過去問問
https://www.melbournepolytechnic.edu.au/courses/bachelor-of-hospitality-management

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-14 17:26
咩成績?
http://www.scope.edu/Home/Programmes/BachelorsDegree3-Year.aspx ...

請問這個文學士學位, 是不是自資的大學課程, 係比dse分數是18分以下, 入唔到8大, 可以揀這種課程讀, 咁即係讀完都係大學畢業, 請問這種課程同够分數而入讀到8大的有沒有分別 (除咗學費貴d之外) ?

王國長老

lanczak 發表於 18-7-14 18:11
請問這個文學士學位, 是不是自資的大學課程, 係比dse分數是18分以下, 入唔到8大, 可以揀這種課程讀, 咁即 ...

請問這個文學士學位, 是不是自資的大學課程

係比dse分數是18分以下, 入唔到8大, 可以揀這種課程讀
係, 詳情你可去睇睇
http://www.scope.edu
16分已有30000獎學金,最高分(唔知幾分)90000

咁即係讀完都係大學畢業, 請問這種課程同够分數而入讀到8大的有沒有分別 (除咗學費貴d之外) ?
應該話,同等資歷
當然現實地講,中大會計同城大會計都有分高下啦,點會一模一樣,不過睇送食飯吧,唔夠人爭都可以考慮下
俾我plan,會期望讀好個degree,搵個好master洗底,讀完都係4年
學費亦唔算好貴,整個課程24萬,如果減獎學金3萬,即21萬。香港讀政府資助學位42100四年就17萬

珍珠宮

pekkle_123 發表於 18-7-14 17:46
同意,我一睇個網頁,直覺就是呃人,只怕是佢比洗左腦

可能現在是面子難過,尤其朋友仔有著落,佢又想同是degree好大家身份認同,就衝入去......

但事實係每個人既路越大越唔好跟人浪費時間,酒店管理實際經驗重要過證書,而證書係可以top-up出嚟。

我同學當年會考唔好,high Dip都唔收,唯有讀Dip,但真有興趣而讀得優秀,跳入HiDip,轉頭再夾住Distinction去直入瑞士讀最後兩年(包實習)學位,未畢業已有跨國酒店請。佢只係遲我地一年咋,但比較下佢一入個位就絕不輸蝕。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

我覺得係呃人,早二年我表妹考完公開試,門外就有呢間既人問佢地拎contact 之後關心佢地考成點,又約佢地上去傾。我表妹叫埋我去,佢當時話好想讀多條出路。但我打哂底俾佢聽,一去到佢會介紹佢個朋友(講到好勁) (典型sell 野方法) ,之後講到外國生活幾美好仲show 埋相。之後又ck 下佢地學校個學位排幾多。 仲講到其他好垃圾。最後有我係度當然無落搭,但當處番佢地咁傍徨,除時會被氹都唔定。
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

琥珀宮

pekkle_123 發表於 18-7-14 17:19
香港環球教育集團

聽個名都唔多好,而家咁多選擇,升學無理由去㨂呢d咩教育集團

男爵府

pekkle_123 發表於 18-7-14 17:31
親戚女兒想讀酒店管理,佢自覺成績唔好,實察考幾多分連父母都唔知,只知係考得好差。我都有睇過Hong Kong ...

我酒店出身,如果揀hospitality讀,建議揀poly or 中大專屬學院!

起碼呢2間大學讀酒店出名。如果讀得好,大學寧願收番自己啲專屬學院學生!有能力可以掟小朋友去澳洲讀!!

複式洋房

回覆樓主

多謝各位的解答,因為我都唔識, 所以便找大家幫忙!萬分感謝!

首頁

尾頁

跳至