自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

換轉老公嫌老婆無錢,當老婆工人駛,老婆無得SAY,你話得唔得?梗係唔得啦﹗

咁依家情況調轉,係男人無錢無得SAY,一樣唔得啦﹗

走啦﹗無謂再受氣﹗唔好用仔女做借口,溝通唔到唔開心仲可以過一世?

水晶宮

回覆樓主:

去到自私到一個點

子爵府

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 17:12
唔講得太白啦,代號男方,問我意見,當然我覺得最好唔好離婚啦,但係點樣先知道其實離婚可能對大家都好呢?
...

自己伴侶都睇唔起自己,仲點一齊?點再走落去?

象牙宮

回覆樓主:

一定要佢地自己拆掂!女方公主病,嬌生慣養應該唔係第一日知,如果頂唔到下下比女人惡晒,咪離婚囉,不過都要反省下自己有無問題先!

珍珠宮

回覆樓主

個男嘅自己有冇問題先?
佢有冇努力過?賺多啲錢,比個老婆睇?
如果無嘅,咁你自己都有問題,唔好只係話個老婆睇唔起你

男爵府

JoanC 發表於 18-7-14 17:28
男嘅結婚前唔會唔知女嘅本性,依家想走先嚟搵藉口?『女嘅優點係俾好多資源個家』又想駛女人錢,又想高高在 ...

女方唔係千金小姐,只係比男方搵錢多。雙方都有為家付出,費用一人一半,只係男方收入比較低,女方想要佢經濟條件既生活質素,男方比唔到。同埋有時仔女去補習,上興趣班就要女方自己再出多D先得,因為咁,女方覺得頭家咪野都係佢。女家野從來都無比個男方。就算買樓投資想借男方名都要再簽一份聲明,話呢間屋男方無份。

男爵府

canies 發表於 18-7-14 17:44
分開令家庭各人都會開心啲,
就係離婚嘅時候。

其實男方覺得可能女方都係想離婚,但係大家見到仔女咁細,跟邊個,條路點行,可能大家都唔係好清楚。或者個JM講中,可能等仔女大D, 個決定就易好多

男爵府

vivibabyvivi 發表於 18-7-14 17:39
離啦,嫌個男人窮又嫁?對小朋友好係為自己咋,為左個男人咩?

唔知啊,只知道因為有左先結婚。

水晶宮

回覆樓主:

既然最差的情況係離婚,即是成功地溝通就解決問題,通不了就離婚的話,咁就盡地1鋪去溝通,試了,努力了,無悔了,任結果如何也對得起天,地,人

男爵府

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 18:46
女方唔係千金小姐,只係比男方搵錢多。雙方都有為家付出,費用一人一半,只係男方收入比較低,女方想要佢 ...

女比男揾多好多咩?家用比例去到7:3?否則點解個女可以咁囂張?

大宅

回覆樓主

既然男方對女方仲有感情,不如兩公婆坐底傾下

男爵府

Cateye8888 發表於 18-7-14 18:45
個男嘅自己有冇問題先?
佢有冇努力過?賺多啲錢,比個老婆睇?
如果無嘅,咁你自己都有問題,唔好只係話個 ...

男學歷唔高,有份穩定唔係點加人工既工作。女方專業人士,年年都有加人工,所以大家既收入差別會越來越大。因為女方不停伸男方搵錢唔多,男方放工後去渣車搵外快加家用

男爵府

shannon_fky4186 發表於 18-7-14 18:50
女比男揾多好多咩?家用比例去到7:3?否則點解個女可以咁囂張?
...

估計女方比男方搵多個一半。但係雙方為家付出既費用就一人一半 (除左D 女方好想做但係家用唔夠既,例如仔女興趣班,就用女方私己錢)所以女方可以私人儲錢,男方就差不多月月清,錢全部去曬聯名戶口。

公爵府

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 17:12
唔講得太白啦,代號男方,問我意見,當然我覺得最好唔好離婚啦,但係點樣先知道其實離婚可能對大家都好呢?
...

男的冇本事
除了努力賺多個$,講嘢可以大聲返D外
我諗唔到可以點解決

個男人仲要不知醜地同第二個女人數自己個老婆,自己冇本事就低調D la

如果個男人不是你親人,博同情居多,
分分鐘想食人妻

珍珠宮

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 18:57
估計女方比男方搵多個一半。但係雙方為家付出既費用就一人一半 (除左D 女方好想做但係家用唔夠既,例如仔 ...

咁現實去睇
分分鐘屋企日用品都係偏向女方收入階級用既水平?

就算一人一半
都去咗男方接近成份糧

我感覺女方完全冇體諒男方喎
似係夾錢生活多過經營一個家

大宅

...

就算個男離左婚,穩過個同個差不多人工,唔有錢過佢男家,佢又咪一樣為錢嘈,因為無錢,又想個女人小鳥依人,又要穩到錢,世界上邊有咁完美

珍珠宮

回覆樓主:

唔講錢先
最初女方應該有愛男方
男方一定有其優點架
咁當初都知佢窮都嫁佢啦
曾經有朋
再溝通下

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 18:53
男學歷唔高,有份穩定唔係點加人工既工作。女方專業人士,年年都有加人工,所以大家既收入差別會越來越大 ...

咁女方角度咪會係

我每日辛辛苦苦返工,份糧要養家,放工又要照顧頭家同D細路,老公夜一夜至返,返來又無精神陪仔女。仔女上興趣班,補習乜都係我出,都唔知我有老公同無老公有乜分別 。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-7-14 19:05
咁女方角度咪會係

我每日辛辛苦苦返工,份糧要養家,放工又要照顧頭家同D細路,老公夜一夜至返,返來又無 ...

咁外人角度就係,同#35 樓一樣。

珍珠宮

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 18:53
男學歷唔高,有份穩定唔係點加人工既工作。女方專業人士,年年都有加人工,所以大家既收入差別會越來越大 ...

大家熱戀時無想太多問題
之後男趕不上女步伐
這類個案又可以是男強女弱
強方已有嫌棄之心
無心去修補
如有婚外情
關係腐化得更快
最不想離婚是弱方
因不適應改變例如要搬走

首頁

尾頁

跳至