想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

30June,2018 7am
入院抽卵。有約11am入手術室,成個過程半小時內,抽果時打了鎮靜劑唔痛,但我個人都好醒,無訓覺和聽住抽到幾多粒卵。
完成後,老公都出左黎,醫生就講翻比我聽抽了15粒和之後塞藥。跟住就送上房休息,因為我個人好醒,所以就一直睇劇到lunch, 因為太肚餓,所以幾乎食曬。
之後去完小便後等到4pm就走。
跟住果3日就感覺到抽卵後的不適。小小唔舒服。
4July,2018
護士小姐打電話通知明日放胎時間,護士小姐話有13粒培植中。詳情明天見醫生會講。
5July,2018 9am 出發去醫院,車上喝了一支水以便醫生放胎。見醫生後,醫生就講翻13粒卵的分裂狀況。因為一開始醫生建議放5day胚胎,所以見到有d到了第三、第四日就生長生慢,得翻1粒4bb(今次放胎用)其他果d都係3bb或樓下,胚胎專家會觀察多兩日通知有幾多可雪。醫生解釋完後,就入手術室植入,床前有電視比你睇住粒胚胎植入狀況。(個胚胎原來比粒水泡細幾十倍)成過過程10分鐘搞店。之後就等14號驗血。著好衫褲就出去休息20分鐘,去交錢後就走人。因為醫生話正常生活就得,唔洗刻意訓床。反而一直訓對循環唔好。咁我就翻到屋企睇喜劇和午睡2個鐘。另外,因為放胎星期四有病假,咁我就請多日假,自制四天假期。
5-8July,2018 放假留家『休息』。基本上日日行程就係早上兩塊黑朱古力+Bromelain,
早餐:黑豆漿+2 eggs,
午及晚餐:菜(波菜、西蘭花、菜心)+肉(豬、雞、牛)+急凍魚+飯。
生果得橙和奇異果(因為網上資訊太多生果唔食得)
每日滴雞精(好孕),再兩日一次湯水
晚上supplements+浸腳。
自我感覺:其實放假比翻工更難放鬆,1.太悶就不斷上網睇、2.不受控制地check email和收同事的whtapp問野。
9-13July,2018
飲食一樣,但翻工後時間更易過和有同事一起個人開心好多。但老公、奶奶就不停問有無『感覺』,搞到有d壓力。基本上我個人感覺係晚上微弱的子宮吉過下。谷m feel,晚上去restroom。
14July,2018
終於到驗血日,早上先敢偷驗。紅d有明顯印,綠d就過了陣先有個控。令個人即刻覺得有d希望。但又唔敢太肯定。老公車我出發去驗血和搞放胎手續。(最後儲得一粒)
護士小姐話中午應該有報告。
2pm終於有結果:positive,放下心頭大石,等下星期再驗血睇跟進度。

這個星期等的日子真係成個療程最難捱,只有等和萬事小心……
最後希望大家都順利!!

男爵府

bugkimo 發表於 18-7-14 17:16
入院抽卵。有約11am入手術室,成個過程半小時內,抽果時打了鎮靜劑唔痛,但我個人都好醒, ...

Congrats!!

大宅

回覆樓主:

恭喜恭喜, 祝痴到實一實。 睇完令我諗返果時ivf既過程, 好似發左場夢

大宅

入院抽卵。有約11am入手術室,成個過程半小時內,抽果時打了鎮靜劑唔痛,但我個人都好醒, ...

請問食邊隻Bromelain?

大宅

回覆樓主

恭喜哂,痴下孕氣先,我地應該有一面之緣,果日我都係威完抽卵,我果個時間等緊,見到你抽完推出黎,恭喜呀!

大宅

恭喜樓主

別墅

想問下你放胎後反應大5大

大宅

回覆樓主:

恭喜

複式洋房

非常非常恭喜您成功
我亦相信和您有一面之緣!
我在7月13日放胚胎,睇鍾凱C醫生。
請問您係睇那一位醫生?

在放胚胎時,鍾醫生叫我睇佢後面部大電視,
我一直見到一個啡色「元貝」咁大嘅圓形物喺電視度出現,
我只見到佢用條喉「吸水」only,個「元貝」一直都喺度,
到做完後,佢話已放左胚胎入去,但個「元貝」仲喺screen度。

請問您見到您的胚胎係什麼顏色?
我係擔心鍾醫生冇吸到胚胎入條喉度,個「元貝」先係胚胎!
咁我嗰八萬蚊就凍過水喇

請問有冇其他大大靚太,有冇人同我一樣情況?
感激萬分

複式洋房

happy666888 發表於 18-7-15 19:15
非常非常恭喜您成功
我亦相信和您有一面之緣!
我在7月13日放胚胎,睇鍾凱C醫生。

不用擔心,我上年都是鍾醫生幫我放一粒鮮胎,已成功生了bb,現在準備放雪胎,追多一個bb,希望大家都成功

複式洋房

Congrats!! 請問浸腳須要浸水到膝頭哥嗎?温度多少度?另外晚上你食咩supplements? Bromelain系食咩牌子同幾多份量呀?謝謝

複式洋房

回覆 咸水角 的帖子

謝謝您,有您這句說話,我同我先生即刻安心哂♡
我一直耿耿於懷!怪責自己見到鍾醫生後的電視,
keep住有個「元貝」,而冇話比鍾醫生知!
多謝您告知我,鍾凱C醫生幫您一take過成功,

我應該要對佢有信心
我24號抽血,希望成功

複式洋房

回覆 咸水角 的帖子

非常感激您的回覆^o^我和老公真係超緊張,
八萬蚊對我地嚟講係大數目呀~
有您咁講一講,我地兩個都安心哂
非常感謝

複式洋房

回覆 AikoMok 的帖子

初初一日唔大,好正常,第二晚上狗仔跳到個肚上。半夜感覺到子宮到吉吉下。跟住個人就好熱。之後果幾日個人都熱和有作M痛和好多透明水流出,成日要換墊。

複式洋房

回覆 happy666888 的帖子

唔洗客氣。希望一齊做媽媽

複式洋房

回覆 聖誕老人 的帖子

係啊。我記得當日有3個都係鍾醫生做。

複式洋房

回覆 Hapi2017 的帖子

https://www.iherb.com/pr/Doctor- ... -Veggie-Caps/20961#

複式洋房

回覆 rjangel 的帖子
多謝。
我浸到小腿到,大約38-40度,20-30mins,我bromelain大約吃250mg, iherb買的。因為一粒有500mg,所以要自已diy

https://www.iherb.com/pr/Doctor-s-Best-Best-3000-GDU-Bromelain-500-mg-90-Veggie-Caps/20961#
祝大家一起做媽媽。Thx

複式洋房

回覆 happy666888 的帖子

我都係睇鍾醫生的。我記得當日胚胎顏色係黃灰色,好細好細粒,比水泡小10倍。跟住鍾醫生就用管吸入子宮,放到一個適合的位置上。最後胚胎專家就在營養液到檢查和confirm 粒胚胎不在營養液上。個過程在電視上睇到曬,所以唔好漏。唔洗擔心。放鬆心情當媽媽。

複式洋房

回覆 bugkimo 的帖子

非常多謝您回覆,我當時頭腦唔清醒,
個鴨嘴酣放入嚟已經好痛,
睇唔到咁多周圍事物,
但聽您咁講希望冇錯,個胚胎真係放左入去啦!

首頁

尾頁

跳至