烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

如題。
我試過好多方法。就算早一晚約旦從雪柜攞出嚟攤凍,第二朝至烚,一樣係爆。只係冇爆得好似之前果d咁樣衰。d白同黃飛晒出嚟夾住。唉,我都唔知我錯咩野步驟。請全能嘅jm指點一下吧!唔該。

我每次都係凍水落旦㗎。

大宅

畀面勳章

plumtree 發表於 18-7-14 17:22
如題。
我試過好多方法。就算早一晚約旦從雪柜攞出嚟攤凍,第二朝至烚,一樣係爆。只係冇爆得好似之前果d咁 ...

有冇試過落鹽?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係煲底裡面放一條毛巾..或直接完隻蛋放係碟上蒸...因滾水滾佢個時.可能互撞..或撞到煲底..所以有裂痕...
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

侯爵府

2018復活節勳章

oo蕃茄仔oo 發表於 18-7-14 17:28
有冇試過落鹽?

冇用,唔work 嘅

大宅

凍水落蛋,細火煲5分鐘,然後再正常火煲4分鐘,熄火浸多一陣。應該ok

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我多數直接由雪櫃拎出黎烚, 凍水落蛋, 放蛋落水時要細力, d 水只係浸過d 蛋少少, 大火烚.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

bosch 發表於 18-7-15 03:54
我多數直接由雪櫃拎出黎烚, 凍水落蛋, 放蛋落水時要細力, d 水只係浸過d 蛋少少, 大火烚. ...

你講得啱我發覺如果我果日放蛋時重手咗,d蛋通常會裂開的

珍珠宮

回覆樓主:

唔好大火滾,試下中火慢慢煮,甘就算雪櫃拎出嚟都唔會爆(但都要煲好耐先熟)

男爵府

如題。
我試過好多方法。就算早一晚約旦從雪柜攞出嚟攤凍,第二朝至烚,一樣係爆。只係冇爆得好似之前果d咁 ...

蛋要放回室溫凍水落蛋,或用針拮個小孔

大宅

如題。

我通常開㷛蓋烚,雪柜攞出嚟沖沖水,中大火火烚,只要蛋本身冇烈都唔爆,熱水落蛋都得

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好簡單,2個方法:
1. 蒸,直接中火蒸10分鐘
2. 電飯煲放張濕既厨房纸,蛋放纸上,按掣煲飯,跳掣後即取食就係溏心,焗多一陣先食就係熟蛋

以上都係可以從雪柜直接拎出煮,未試過爆

男爵府

回覆樓主

水滾後轉細火滾就吾會裂

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆 plumtree 的帖子

近來喜歡用保溫杯/飯壺, 晚上用滾水焗熟鵎蛋做明天的早餐. 基本上我會提早把鶏蛋放室溫, 然後把鶢蛋放保溫杯用約50度的溫水(水溫太高鷄蛋會即時爆裂)浸10-15分鐘, 這過程是要先把鶢蛋及保溫杯預熱, 最後倒去保溫杯內所有的水, 再注入100度的大滾水, 滾水必需要浸過鶏蛋. 現在基本上每天也用這方法做烚蛋給自己做早餐, 方便快捷慳爐火

侯爵府

2018復活節勳章

jcstai 發表於 18-7-16 15:17

近來喜歡用保溫杯/飯壺, 晚上用滾水焗熟鵎蛋做明天的早餐. 基本上我會提早把鶏蛋放 ...

咁得意?冇諗過可以用咁嘅方法

伯爵府

plumtree 發表於 18-7-16 15:50
咁得意?冇諗過可以用咁嘅方法
最緊要搵到適合自己的方法

男爵府

5R2H 發表於 18-7-16 09:09
好簡單,2個方法:
1. 蒸,直接中火蒸10分鐘
2. 電飯煲放張濕既厨房纸,蛋放纸上,按掣煲飯,跳掣後即取食就 ...

電飯煲E個最好,不裂,取出後浸泡凍水去殼好易

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如題。

室溫蛋,凍水慢火,用個「湯殼」畢蛋入煲,避免裂開,我打開蓋又佢煲,約20-30分鐘全熟喇

侯爵府

近來喜歡用保溫杯/飯壺, 晚上用滾水焗熟鵎蛋做明天的早餐. 基本上我會提早把鶏蛋放 ...

正喎!學到野。
我就用多士爐整熱麵包順手放埋隻蛋10min 左右。蛋係竹絲雞蛋細隻易熟。

子爵府

育兒性格勳章

咁100度水就浸到明早才打開?

伯爵府

mielmiel 發表於 18-7-26 12:24
咁100度水就浸到明早才打開?
係, 因為要時間把鶢蛋浸熟. 我一般做法會由晚上浸到早上食的時候才打開, 然後再浸凍水令蛋殼容易脫離.

首頁

尾頁

跳至