意見反饋
義工

自由講場 今日: 2795|主題: 1009756

跳至
父爆內情:兩忤逆仔侵吞千萬豪宅

複式洋房

國民生產總值:489

我覺得有其父必有其子

69歲的吳國樑今在將軍澳海天晉的單位內,跟記者娓娓道來三父子如何由父子情深到與反目成仇。他有兩名兒子,宇軒34歲,宇光年輕兩歲。他形容兩人一個極需要錢,一個極度愛錢。他指兩兄弟本來不和,他也曾勸細仔原諒哥哥,兄弟同心,其利斷金」,怎料兩名兒子果然齊心,拍住上謀家產。

奸過《宮心計》裡面個太平公主

他說「大仔(吳宇軒)搵錢能力較差,極需要錢;細仔(吳宇光)則蠱惑奸狡,極度愛錢」,他更形容「 細仔非常奸,奸過《宮心計》裡面個太平公主」。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180713/58439449

子爵府

國民生產總值:14145

2018勳章

kei213121 發表於 18-7-14 18:22
我覺得有其父必有其子

69歲的吳國樑今在將軍澳海天晉的單位內,跟記者娓娓道來三父子如何由父 ...

老豆講野語氣何嘗吾系句句系錢,想必二個仔由細到大有樣學樣,錢比親情更重要

男爵府

國民生產總值:5153

2018勳章

這新聞令我想起前港姐錢x儀嗰單.

珍珠宮

國民生產總值:38613

回覆樓主

其實個亞媽留了比兩個仔也唔比老公,可能另有內情。
件事我諗起司馬燕,遺囑留俾兩個仔也唔比個老公

翡翠宮

國民生產總值:99780

回覆樓主:

只可以講,有錢又煩,冇錢又煩,錢財身外物,睇得比親情更重要,都好可悲。呢件事,唔理誰是誰非,三方都係輸家。

333s    發表於 18-7-14 21:25

複式洋房

國民生產總值:489

SandyKL 發表於 18-7-14 18:51
只可以講,有錢又煩,冇錢又煩,錢財身外物,睇得比親情更重要,都好可悲。呢件事,唔理誰是誰非,三方都係 ...

認同。親情可貴!

寶石宮

國民生產總值:299308

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

SandyKL 發表於 18-7-14 18:51
只可以講,有錢又煩,冇錢又煩,錢財身外物,睇得比親情更重要,都好可悲。呢件事,唔理誰是誰非,三方都係 ...

認同

翡翠宮

國民生產總值:85102

畀面勳章

回覆樓主

三個單位阿爸一個名都冇,感覺佢又唔似下下講錢喎

翡翠宮

畀面勳章

Cateye8888 發表於 18-7-14 18:40
其實個亞媽留了比兩個仔也唔比老公,可能另有內情。
件事我諗起司馬燕,遺囑留俾兩個仔也唔比個老公
...

相信好多女人都會咁諗,怕個老公之後再婚益左其他女人,以為個仔唔會唔理個老豆,但呢兩個仔又好似太絕吧!

男爵府

國民生產總值:7263

littlesister 發表於 18-7-14 22:52
三個單位阿爸一個名都冇,感覺佢又唔似下下講錢喎

算到盡就真 因為佢要以公務員身份申請公屋 再用綠表申居屋 本身有樓唔會批 所以落老婆名
唔係點會一家住緊又一居搬去健明邨

伯爵府

國民生產總值:17148

2018復活節勳章 王國教室勳章

xsyu 發表於 18-7-14 23:30
算到盡就真 因為佢要以公務員身份申請公屋 再用綠表申居屋 本身有樓唔會批 所以落老婆名
唔係點會一家住緊 ...

同感,呢家人算到盡,有錢買甘多樓但又申請助學貸款慢慢還。

珊瑚宮

國民生產總值:109544

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

xsyu 發表於 18-7-14 15:30

Agree, 09年用仔名買維景,10年先搬去居屋,層居屋一定要佢名啦。

男爵府

國民生產總值:7826

我愛Corina 發表於 18-7-15 00:10
Agree, 09年用仔名買維景,10年先搬去居屋,層居屋一定要佢名啦。

咁咪有四層樓

別墅

國民生產總值:840

回覆樓主

認同大家

珊瑚宮

國民生產總值:109544

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我掛念嫲嫲 發表於 18-7-14 16:16
咁咪有四層樓

一家4口,一人一層

珍珠宮

國民生產總值:43800

回覆樓主

大膽假設:老豆有小三,所以老婆臨死都將層樓留俾兩個仔
兩個仔如果真係老豆口中咁忤逆,咁就真係養不教,父之過

公爵府

國民生產總值:28880

C.Humphrey 發表於 18-7-15 00:23
大膽假設:老豆有小三,所以老婆臨死都將層樓留俾兩個仔
兩個仔如果真係老豆口中咁忤逆,咁 ...

有見地

阿媽把業主名轉比仔都唔比老公,實有原因....

期待兩個仔講的版本

子爵府

國民生產總值:13207

BK Milk勳章

ivycowcow 發表於 18-7-15 00:27
有見地

阿媽把業主名轉比仔都唔比老公,實有原因....

我都想聽下兩個仔點解畫

翡翠宮

畀面勳章

xsyu 發表於 18-7-14 23:30

配偶有樓都可以有公屋既咩?應該唔得架喎

男爵府

國民生產總值:7263

littlesister 發表於 18-7-15 00:41
配偶有樓都可以有公屋既咩?應該唔得架喎

聽人講好似得 好似買過私樓都得 只要申請公屋時冇持有多過五成業權物業 同不曾為資助房屋業主

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.