母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

吖b宜家半個月大,樽喂每餐飲到90到100ml,3個鐘一次,我就Keep住3個鐘泵一次,但只係僅僅好夠90ml,有時都有100ml,我想問點樣可以追到奶量多啲,我驚供不應求吖

水晶宮

asml 發表於 18-7-14 18:48
吖b宜家半個月大,樽喂每餐飲到90到100ml,3個鐘一次,我就Keep住3個鐘泵一次,但只係僅僅好夠90ml,有時都 ...
只係生完半個月,增奶量仲嚟得切。其實除泵外有冇試過埋身?可以正確埋身的話其實增奶效果比用泵好。如果唔得,剩下就只有加泵了。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-7-15 14:29
只係生完半個月,增奶量仲嚟得切。其實除泵外有冇試過埋身?可以正確埋身的話其實增奶效果比用泵好。如果唔 ...

因為bb之前試過黃得好緊要,所以先泵出來喂,起碼知道佢食到幾多,唸住等佢滿月或退囇啲黃就會埋身。即係我要追奶其實都仲可以吖?

水晶宮

asml 發表於 18-7-15 14:32
因為bb之前試過黃得好緊要,所以先泵出來喂,起碼知道佢食到幾多,唸住等佢滿月或退囇啲黃就會埋身。即係 ...
其實黃都唔一定要泵出嚟餵,密密埋身 (若果食得正確)一樣可以。But anyway,可以埋身就儘量埋身啦,只要食完乳房鬆而且BB夠濕片即食得夠。只泵奶唔係唔得,不過要extra勤力,因為奶泵唔夠BB密密啜咁催奶的。奶量好簡單,係供求問題。要增奶真係不外乎密密啜或密密泵(前者一般較易)。留意,產後頭四至六星期係增奶黃金期,過咗就比較難。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-7-15 14:43
其實黃都唔一定要泵出嚟餵,密密埋身 (若果食得正確)一樣可以。But anyway,可以埋身就儘量埋身啦,只要 ...

係黃到差啲要換血,老公吾放心,家人認為bb應該係飲吾夠所以先會咁,所以我都無奈地要接受,只有bb一邊食完,我果頭跟住泵咋,已經一日泵7至8次了,所以唯有等bb滿月退黃即埋身喇,多謝你寶貴嘅意見吖,希望我爭取到黃金期喇

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

最好爭取時間埋身,用慣左奶樽可能改唔返埋身
同埋埋身係最貼近bb 需要,佢夠就停、餓就餵,你數到片同睇到體重增加就知佢食得夠唔夠。樽餵多數都係餵多左。同埋bb 埋身食果度吸力同泵係唔同,bb真係追奶好幫手
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

複式洋房

newspaperhang 發表於 18-7-15 19:17
最好爭取時間埋身,用慣左奶樽可能改唔返埋身
同埋埋身係最貼近bb 需要,佢夠就停、餓就餵,你數 ...

我都好想吖,成日又泵又洗搞多好多嘢,埋身方便又可以上多啲奶,不過我未係好敢冒險吖,應承咗老公話等吖b滿月先,大家都想以吖b健康為大前提,所以我唯有等喇。
之前埋身都有屎有尿夠數㗎,點知都係突然間黃得好緊要,入院住咗5日,差啲換血,之後bb又要插喉打抗生素咁,嚇餐死,所以都怕怕喇

大宅

asml 發表於 18-7-15 15:29
係黃到差啲要換血,老公吾放心,家人認為bb應該係飲吾夠所以先會咁,所以我都無奈地要接受,只有bb一邊食 ...

明白你會好擔心

我BB當時都幾乎要換血,而且黃的程度都好高,我係每次埋身完再泵出來。

滿兩個月左右BB自己轉左全埋身。

係好缺乏休息和好多野洗,好明白

複式洋房

mudchun 發表於 18-7-17 01:26
明白你會好擔心

我BB當時都幾乎要換血,而且黃的程度都好高,我係每次埋身完再泵出來。

希望我可以好似你咁順利做到全埋身喇,好多謝你,有人明白感受真好

別墅

回覆樓主

想借個位問各位媽媽,每次埋身駛唔駛熱身架(熱敷或者按摩)? 定係埋身一段日子後就會隨時可埋身食?

若果唔熱身,我bb好啜10分鐘左右就會推開喊,好似嫌出得太慢;
熱身呢,有時幾分鐘又推開同喊,似嫌太快定唔知咩原因... 所以都唔知同佢出街點算..

大宅

回覆樓主

多埋身奶量會好d,埋身前用熱毛巾敷胸按摩下更好,煲湯間中落下通草,飲完湯留意下個日奶量有無增加就會知咩湯對自己有效

食奶粉去黃去得快d,嗰時我地唔想個女不停出入醫院照燈,早晚兩餐奶粉一餐餵樽其餘時間埋身

別墅

可唔可以比佢埋身食下再餵樽?等佢習慣下埋身嘛。

大宅

回覆樓主

一開始我都係埋身加泵,後來發現埋身實在方便太多了!變左全埋!瞓係度埋好舒服!我囝6個月去健康院檢查話佢差不多超重(emoji)(emoji)我一開始每次比佢食二十分鐘左右的,先可以確保一定飲到後奶。埋身姿勢好緊要,係健康院姑娘可以幫到好大忙!

複式洋房

Meredith2014 發表於 18-7-26 00:52
一開始我都係埋身加泵,後來發現埋身實在方便太多了!變左全埋!瞓係度埋好舒服!我囝6個月去健康院檢查話 ...

好羨慕你吖,如果我個仔退囇黃嘅話我一定會好放心埋身,因為佢未退黃我有恐懼,我驚埋身佢食吾到或者食吾夠又升黃吖,所以吾敢試,我想等埋滿月返健康院打針再檢查退囇黃先敢試吖

男爵府

回覆樓主:

我滿月之後,先開始追奶,仲要係全泵,真係要密密泵,會慢慢多,加油。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊