意見反饋
義工

自由講場 今日: 1755|主題: 1000621

跳至
真係好怕返c6屋企食飯  

伯爵府

國民生產總值:15458

可能原生家庭背景唔同,所以我真係好怕返c6屋企食飯,佢地一路食飯一路會好大聲傾計講嘢,真係好大聲,嘈到耳都聾埋,有時佢地仲會有3組人傾,傾唔同嘅話題,環回立體聲咁,嘈到拆天,真係好煩。可能我屋企唔同,我阿媽老豆由細到大都教我,食不言,寢不語。

寶石宮

國民生產總值:264692

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

minniemouse 發表於 18-7-14 19:55
可能原生家庭背景唔同,所以我真係好怕返c6屋企食飯,佢地一路食飯一路會好大聲傾計講嘢,真係好大聲,嘈到 ...

我c6 屋企超重口味,d湯飲完口乾的
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

水晶宮

國民生產總值:60573

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都唔鍾意返去佢屋企食飯.
唔係餸嘅問題,佢哋會煮好多我鍾意食嘅餸。
係人嘅問題
我想…………

大宅

國民生產總值:4926

可能原生家庭背景唔同,所以我真係好怕返c6屋企食飯,佢地一路食飯一路會好大聲傾計講嘢,真係好大聲,嘈到 ...

好同情你

珍珠宮

國民生產總值:35557

2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

不如偷偷地帶個耳塞

ada0707    發表於 18-7-15 18:52

大宅

國民生產總值:1651

回覆樓主:

我都明……我C6果邊多人,次次齊人都2圍枱,出去食還好D,地方大空曠D就冇咁嘈。

但一响男家屋企食就慘了,十幾廿人响間屋仔度,真係嘈到我好唔舒服……我次次都被嘈到暈暈地……我係一個唔可以太嘈嘅人……。

男爵府

國民生產總值:7082

回覆樓主

某個長輩把聲好吵耳,講野無內容,有時會借d意5返去食

大宅

國民生產總值:1862

回覆樓主

我覺得一家人聚埋一齊有傾有講,熱熱鬧鬧咁食飯先至好
成家人坐哂喺度齋食唔講嘢,坐監咩?

寶石宮

國民生產總值:277655

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mariefish 發表於 18-7-14 20:39
不如偷偷地帶個耳塞

翡翠宮

國民生產總值:85170

回覆樓主:

下,咁你點解仲結婚 不過我都好怕食飯太嘈

男爵府

國民生產總值:7680

大家庭咁樣覺得快樂啲

大宅

國民生產總值:4279

回覆樓主:

我同樓主相反,返到男家食飯,食不言寑不語,鴉雀無聲地進行。食完一個個攞自己嘅碗碟入廚房,到食生果先傾吓計。雖然6699對我都唔錯,會煮我鐘意嘅餸同煲嘢俾我飲,但就唔鐘意呢種食飯嘅氣氛。反而出街飲茶又有傾有講㗎喎!
我同c6返娘家,會同家人閒話家常,咁先開心自在。

侯爵府

國民生產總值:23272

chengcheung 發表於 18-7-14 20:55
我覺得一家人聚埋一齊有傾有講,熱熱鬧鬧咁食飯先至好
成家人坐哂喺度齋食唔講嘢,坐監咩?
...

Agree

一家人吃飯,有傾有講先至好;

我男家食飯,全部都是。。。低頭玩電話

翡翠宮

國民生產總值:80766

咁有沒有一路食一路噴飯

伯爵府

無話可說 發表於 18-7-14 21:12
下,咁你點解仲結婚 不過我都好怕食飯太嘈

結婚就要嘈耳聾,唉到拆
天㗎啦咩!
Minniemouse:-P

珍珠宮

國民生產總值:35557

2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

tkop 發表於 18-7-14 21:35
咁有沒有一路食一路噴飯

飯後甜品係咪蛋卷

伯爵府

tkop 發表於 18-7-14 21:35
咁有沒有一路食一路噴飯

有,唔只飯有時仲有趙緊嘅餸,真係頂唔順。我屋企果邊係食緊嘢唔准講嘢,係因為覺得俾人見到你成口飯成口菜,好無禮貌。
Minniemouse:-P

大宅

國民生產總值:2307

回覆樓主

我娘家返齊嚟都廿幾人,通常係屋企食,大家邊食邊傾好開心,老人家又開心,我屋企由細到大都係咁,我鍾意。
好過返男家食飯,個個淨係食,好似被人罰食飯咁,唔出聲,把鬼。

子爵府

國民生產總值:13861

2018勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我都好怕番99度食飯, 又無咩岩食又細碟, 番自己阿媽度又唔同, 會有我鐘意食既野....番99外家仲慘, 又係口水多過茶, 最極品係99 d親戚飲湯係....有兜湯裝左放係枱, 佢地一個二個係咁拎自己個更一人一啖....諗起都想嘔....我裝湯只會裝煲入面果d來飲....

男爵府

國民生產總值:7676

唔慣就試下適應,始終共聚一堂是一種福氣,又不是要同佢地住

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.