義工

自由講場 今日: 624|主題: 988112

BB來了金句大晒冷!

大宅

國民生產總值:2028

2018復活節勳章

《BB來了》開播冇耐就贏盡口碑,除咗因為演員嘅演技出色之外,當中寫實貼地嘅劇情,以及絕核抵死嘅金句,亦令唔少媽媽感同身受,大讚有共鳴!

「有冇咁容易中呀?」
劇中李佳芯(Ali)同黎諾懿飾演一對新婚夫妻,二人一直未有打算生小朋友,當得知Ali意外懷孕時,黎諾懿展露出驚訝反應,仲大爆:「有冇咁容易中呀?」充分體現出新手爸爸嗰種驚慌失措。

「女人要有娘家返先矜貴」
正所謂屋企人幾時都係最強大嘅後盾,而對於遇上婆媳問題嘅人妻嚟講,娘家簡直好比一個避風港,劇中一句「女人要有娘家返先矜貴」真係道出咗唔少已婚婦女嘅心聲。

「事業身材樣貌全部即時ALL IN」
Ali本來正值事業搏殺期,點知就因為有咗BB而打亂晒所有計劃,佢更因為極度擔心而大爆:「你知唔知一個女仔有咗代表啲咩呀?係事業身材樣貌全部即時ALL IN呀!」事實上好多媽媽都為咗照顧仔女而犧牲私人時間,母愛認真偉大!

「舊年嘅我已經死咗」
黎諾懿準備同Ali慶祝結婚周年紀念,本來以為老婆會以性感睡衣迎接,點知榮升人母嘅Ali只係關心BB,完全忘記結婚周年,仲話:「舊年嘅我已經死咗啦!」睇嚟做咗媽媽真係唔同啲,仔女永遠擺喺第一位,連老公都冇情講。

「BB一世人得一次滿月㗎」
Ali因為乳線發炎入院,但佢最關心嘅唔係自己,反而係喺屋企嘅BB,講到嗰日咁啱係BB嘅滿月,Ali更爆喊表示:「BB一世人得一次滿月㗎咋!」睇到唔少媽媽都眼濕濕。

「女人做咗阿媽,就係有母性冇人性」
除咗新手媽媽有180度轉變,新手爸爸同樣面對「失寵」問題,因為老婆最愛嘅唔再係自己而係仔女,其中黎諾懿差啲畀車撞,點知Ali只顧BB、完全冇關心過佢,岳父羅樂林爆出嘅一句「女人做咗阿媽,就係有母性冇人性,慢慢習慣啦!」簡直講出男人心中嘅無奈。

仲有咩金句?

象牙宮

國民生產總值:248143

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

伯爵府

國民生產總值:17190

回覆樓主

好鐘意ali嘅對的

大宅

國民生產總值:1601

回覆樓主:

珍珠宮

國民生產總值:38808

開心吸收勳章

回覆樓主:

仲有,[信你唔過]。

話說bb要回健康院做檢查,黎諾意話他一個去得啦,叫Ali在家休息,Ali 話 [信你唔過]。

呢句我真係成日同c6講。

大宅

國民生產總值:2461

男爵府

國民生產總值:6180

回覆樓主:

外父話:做奴才都有做奴才既價值

大宅

國民生產總值:4500

回覆樓主

呢套劇真係好貼地,少有tBB 既劇咁好睇

大宅

國民生產總值:4379

回覆樓主

男爵府

國民生產總值:7904

回覆樓主

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

國民生產總值:5591

鴨鴨比 發表於 18-7-15 01:19
外父話:做奴才都有做奴才既價值

呢句正

珍珠宮

國民生產總值:41093

2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

國民生產總值:6969

回覆樓主

以後嘅我已經死咗

大宅

國民生產總值:1364

回覆樓主

「BB會死架!」

伯爵府

國民生產總值:17299

2018復活節勳章 2018勳章

tet123 發表於 18-7-14 20:39
《BB來了》開播冇耐就贏盡口碑,除咗因為演員嘅演技出色之外,當中寫實貼地嘅劇情,以及絕核抵死嘅金句,亦 ...

記得小秋子响公園同女婿一班阿伯講:女人生左bb後就變成一隻老虎,簡直係悍婦 我地兩個笑死左。前文後理我唔記得,記得嘅請補充。
旦佢用悍婦嚟形容真的堅好笑。我話咁激烈?我諗係好多男人嘅心聲

子爵府

國民生產總值:13841

2018勳章

Ali話99 帶亞B去<迎賓>

男爵府

國民生產總值:7865

回覆樓主

有母性冇人性————完全唔同意。咩叫冇人性。忽略咗個老公代表冇人性?傻的嗎?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.