自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

洋洋 發表於 18-7-16 11:01
係記得你啫!鬼叫你成日亂噏,衰咗,俾人提返起,就話人心胸狹窄、記仇,冇修養之類。
反省下啦!點解會咁 ...

我在BK十年,從不記仇,這便是修為教養~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

hellomiki 發表於 18-7-14 22:10
同我以前嘅印象已經唔同晒,地方企理乾淨,服務唔錯,一間房3-4床位,空間大,企理,又無限時探病,可加床 ...
國內發展一日千里, 好多硬件都令人眼前一亮, 但軟件就..........

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hellomiki 發表於 18-7-14 16:42
我親戚話係香港等醫病,唔嚴重都拖到變嚴重
有人介紹先返上去醫,手術後幾好,佢有幾個香港朋友 ...

我公係大陸肺炎話肺癌啦!$1萬1日,拖左佢成個月(有社保,有單claim 錢),最後返香港醫,家屬比香港醫生同姑娘鬧話拖到咁差先送返黎。

大宅

hellomiki 發表於 18-7-15 00:42
我親戚話係香港等醫病,唔嚴重都拖到變嚴重
有人介紹先返上去醫,手術後幾好,佢有幾個香港朋友 ...

驗乳癌香港好先進,驗有無乳癌亦唔係咩複雜程序,我唔會相信香港驗唔到而大陸驗到。

睇到你呢段段嘢好驚,親戚個朋友點點點,有啲人儍下儍下咁聽你講上去驗就大鑊。

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

洋洋 發表於 18-7-16 16:08
你咁多仇,點記呀?
你講過乜,你自己都唔記得啦,兜嚟兜去,好彩呢度d人提你咋!咁就話人記仇喎,俾人篤 ...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

評心而論啦,我住係深圳東莞10幾年,唔多唔少都會去下醫院的...

雖則國內是進步了很多,但醫療真的還是差香港很多。

樓主說是在深圳醫院,咁深圳的確有些醫院是很好,但佔少數,我有時都會去蛇口人民醫院睇下小病,乾淨是很乾淨,亦很大很新,但是蛇口是深圳有錢人的地帶,醫院當然不差。

之前住南頭一帶,那邊的南山醫院...一個字 - 亂! 沒醫療出錯就奇,投訴多到暈!

現在一線城市醫院沒有收紅包的了,唔敢收,查得嚴,不過佢地用其他方法增加收入,就係開多D虊,係唔係都驗血,增加醫療費用,醫生是收取提成的,所以我每次去大陸醫院睇病,都拒絶驗血,拿虊方後自己去出面買虊。

大陸其實也開始一路講醫療改革,只是暫時我未見到有成效。一個最明顯跟香港有分別的,就係香港的配方虊是由政府直接送到醫院; 大陸則是經過N手的公司後才到醫院,個個從中抽利,所以虊物都炒貴晒。呢個話改話左幾年,聽講虊係比之前平左少少,但仍很貴,因始終做不到一手到醫院。

大宅

leungszeon 發表於 18-7-16 16:32
評心而論啦,我住係深圳東莞10幾年,唔多唔少都會去下醫院的...

雖則國內是進步了很多,但醫療真的還是差 ...

凌晨四点时,北京协和医院,一千余人已经排起了长长的队伍,等待挂号。他们中,很多人从零点就已经开始排队。

关键是,还不一定能挂到号,说不定明天还要继续排队挂号。

据报道,复旦儿科医院、上海市儿童医院、上海儿童医学中心等上海几家儿童专科医院排队时间普遍在3-4小时以上。

据说在上海稍微大一点的医院,看个牙科医生,挂号至少几天。

身体健康,从不往医院跑的人,或许永远不会理解看病难有多难,多无奈,多心痛。

在这些表象背后,今天想和读者们谈谈国内的医和患。

1、国内的医院最缺什么?

一句话回答:良心!
白岩松曾在中央电视台哭问:
"防癌疫苗"这种神奇而伟大的药物,
能像牛痘消灭天花一样消灭癌症的药物,
早己在欧美等发达国家陆续上市,
并拯救了无数人的生命。
而它却被死死的关在国门之外长达11年之久,
现在终于上市,
可上市的却是国外已经淘汰的产品。
我们能不问一声吗?这究竟是为什么?

我们也要问一句:这么多年了,各个医药院校培养的人才去哪了?是规划不到位,还是有其他原因?看不明白,也分析不透。

珍珠宮

siu-mai 發表於 18-7-15 00:44
大陸啲嘢一向都係硬件一流,軟件九流
真係咁好就唔會有咁多大陸人落嚟香港睇醫生啦

大陸係有錢先係一流服務, 無錢咪睇九流醫生,不過佢地好多都先進電腦化,連排板, 病床的儀器都好好。

子爵府

leungszeon 發表於 18-7-16 16:32

雖則國內是進步了很多,但醫療真的還是差 ...
這個關乎中間幾多利益關係, 點解話改革咗幾年都毫無寸進, 大家心照啦...

大宅

mln 發表於 18-7-16 16:47
大陸係有錢先係一流服務, 無錢咪睇九流醫生,不過佢地好多都先進電腦化,連排板, 病床的儀器都好好。
...

大陸做到全電腦化唔出奇
但一講到「軟件」,唔係真係電腦軟件,而係講緊醫護人員嘅道德水平、嚴謹認真嘅態度等等,我真係好有保留

公爵府

回覆樓主:

用開香港醫療好難接受大陸果套,大陸人多醫生多質素好參差,而且衛生水平差別大,唔係個個都接受到大陸果種模式。

禁止訪問

大宅

醫德更加不入流!

水晶宮

bybewong 發表於 18-7-16 19:13
唔好理佢。有d人聽到B6好敏感,講d好逗唔得。分享小小,我因為返工需要2邊住,之前小朋友細有時帶埋佢去, ...

呢啲叫「大陸敏感症」 冇得醫架,香港有好多呢類患者,只喜歡留意同緊記大陸負面新聞,成日鐘意提大陸事物,自以為了解大陸程度比大陸人更高,一有大陸負面新聞就莫名興奮,我都識好多呢類患者

用戶要求終止服務

超級認同,大陸啲嘢設備一流,擺喺度,用嘅未必真

曾經參觀過國內院舍,成個冒險樂園設施都有,但全新,唔會開,淨係for俾人參觀

又show部機醫乜乜乜,放咗個B落去蒸,因為未參觀完,一路都唔拎返出嚟,成半個鐘

大宅

流星花丸 發表於 18-7-16 19:40
超級認同,大陸啲嘢設備一流,擺喺度,用嘅未必真

曾經參觀過國內院舍,成個冒險樂園設施都有,但全新, ...

我就係覺得,醫護係對人嘅工作,良心道德好緊要,但觀乎國內不少同胞工作上嘅苟且馬虎態度,我就真係唔敢將自己條命交係佢哋手上

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

hellomiki 發表於 18-7-15 01:02
講真,我親戚只是識人,并唔係有錢,有錢係香港私家啦
識人⋯⋯?
要不要付錢?⋯⋯比咗幾多錢?

珍珠宮

hellomiki 發表於 18-7-14 22:10
同我以前嘅印象已經唔同晒,地方企理乾淨,服務唔錯,一間房3-4床位,空間大,企理,又無限時探病,可加床 ...

最驚係做完手術唔見左個腎啫

首頁

尾頁

跳至