自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

洋洋 發表於 18-7-15 00:50
係架!上去啦,叫多d人添

係囉,多d人返大陸未好番

珍珠宮

畀面勳章

luvkaka 發表於 18-7-15 08:47
台灣都係咁我覺得依個安排唔好

完全同意, 獨居冇仔女果咪好大獲

伯爵府

siu-mai 發表於 18-7-15 00:44
大陸啲嘢一向都係硬件一流,軟件九流
真係咁好就唔會有咁多大陸人落嚟香港睇醫生啦

冇錯,早2年同朋友上廣州做大手術,醫院好大好靚,不過見到個教授着住拖鞋講病情,講講下 痰上頸重要吐出街,真係比佢嚇一跳

子爵府

kikiwo 發表於 18-7-15 12:48
我就係返上去深圳一缐果d醫院探病親眼見過!
同埋,我d同行話比我知,上深圳整牙傳染丙型肝炎,細菌感染回 ...

好唔明成日有班人出黎鬧人係井底蛙無視野,只係佢先睇到大陸而家幾好幾好,但個個又住在香港指指點點。

我只睇土生土長既大陸人流向,佢地所有有錢人都手執英美加澳護照,醫病更唔會留在大陸,除非你病到走唔郁,我識得一個有錢大陸人,家中全部進口食物,佢話完全唔信大陸食品安全。

大陸有幾好?自己諗...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我嫲住過深圳醫院3個月, 單人房, 間房大到可開幾枱麻雀, 醫生都好好, 9X 跌爆髖骨仲出到院, 而家用架都可以慢慢行, 收費又唔貴

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

laukiki 發表於 18-7-15 12:20
加多一句,點解吾返去住嘅?點解吾返去釣魚嘅?

刚上星期先去大陸钓了三日魚~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主

認同你,每個地方都有好同唔好嘅地方,全世界都係有錢識人一定好辦事。如果有長期病患係香港睇政府可以慘過乞,啲醫生完全冇醫德可言,冇同理心不可一世咁,依個係我咁多年嘅經歷,當然都有好多好醫生啦
根本大把人返大陸睇醫生,尤其中醫,包括我個仔,甚至有超有錢朋友返專登廣州睇添,世界咁大有乜咁出奇?

水晶宮

kikiwo 發表於 18-7-15 12:48
我就係返上去深圳一缐果d醫院探病親眼見過!
同埋,我d同行話比我知,上深圳整牙傳染丙型肝炎,細菌感染回 ...

聽講深圳九成牙醫無牌

大宅

大力大力 發表於 18-7-15 13:05
刚上星期先去大陸钓了三日魚~

你明明之前講過“ 我就是年青勤力,現在隨時可以出外國釣魚,去加拿大幾個星期,話走就走,這便是勤勞的收成了” ⋯⋯
可能我誤會左國內同外國嘅意思,吾好意思

大宅

回覆樓主:

依到好多人都用有色眼鏡黎睇大陸概人和事 樓主都冇講過大陸醫療好過香港 有錢嗰班揀個醫療較好概地區黎醫無可口非 易都係人地自由選擇 香港7百幾萬人都咁多醫療問題 醫療需要 上面十幾億人 如果醫療真係好似某幾位 Jm講到咁差 d人一早死鬼晒

禁止訪問

水晶宮

hellomiki 發表於 18-7-15 00:42
我親戚話係香港等醫病,唔嚴重都拖到變嚴重
有人介紹先返上去醫,手術後幾好,佢有幾個香港朋友 ...

咁去國內醫院醫病, 就=私人醫院收費, 當然優先啦!亦即=香港私家醫院, 只不過收費唔同啫。

係國內醫院出事, 都唔知去邊投訴及索償。

病人生病已經無安全感, 仲要去唔熟悉地方醫治。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

洋洋 發表於 18-7-15 13:28
咁你究竟會唔會去醫病呀?
選擇性迴避!

我都好想知

水晶宮

sim008 發表於 18-7-15 13:26
依到好多人都用有色眼鏡黎睇大陸概人和事 樓主都冇講過大陸醫療好過香港 有錢嗰班揀個醫療較好概地區黎醫無 ...

印度呀非洲呀D人都未死哂 莫非佢地醫療好好

大宅

BBgaga 發表於 18-7-15 13:46

大宅

BBgaga 發表於 18-7-15 13:46

係香港人心目中 可能真係覺得非洲醫療好過大陸

水晶宮

sim008 發表於 18-7-15 14:18
係香港人心目中 可能真係覺得非洲醫療好過大陸

你想多喇

大宅

回覆樓主

醫院環境大陸一線醫院都有好好嘅,不過睇病係最重要係醫生

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

洋洋 發表於 18-7-15 13:28
咁你究竟會唔會去醫病呀?
選擇性迴避!

我認為香港政府醫療沒有問題呀, 親人又喺曬香港,如果我真是有病,我又點解要返大陸醫病呢?

百貨應百客,有些人喜歡,我覺得是沒有問題的 ,尤其深圳私人醫院,是香港大學開的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

首頁
34567...11

尾頁

跳至