醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

PCCW2319 發表於 18-7-15 15:35
燙斗燙傷就未必會, 因傷口應該唔止咁細。

會唔會跌倒地下, 拖拉磨傷??

都似燙傷,有點三角形又超紅色。
諗起都得人驚。

翡翠宮

yobbyo 發表於 18-7-15 18:31
多謝你意見,件事發生果日工人一早同婆婆沖完涼先放假,佢返到黎再同婆婆沖涼時就發現傷口,即時問姑姐, ...

傷口都好大,日日去醫生洗傷口?

大宅

MM2005 發表於 18-7-15 18:21

睇見都心傷,要快弄好傷口

傷口已好好多了,埋緊口

翡翠宮

yobbyo 發表於 18-7-15 18:39
傷口已好好多了,埋緊口

啊,太好了,
如果唔係著緊尿片有大小便好難好的。

大宅

MM2005 發表於 18-7-15 18:42
啊,太好了,
如果唔係著緊尿片有大小便好難好的。

係呀,最慘係佢大小2便都要人搞

大宅

MM2005 發表於 18-7-15 18:37
都似燙傷,有點三角形又超紅色。
諗起都得人驚。

係呀,我朋友姨媽發現當日仲流緊血水,工人問左幾日姑仔都唔肯帶佢去睇醫生,分明佢身有屎,唔敢張揚

水晶宮

yobbyo 發表於 18-7-15 18:31
多謝你意見,件事發生果日工人一早同婆婆沖完涼先放假,佢返到黎再同婆婆沖涼時就發現傷口,即時問姑姐, ...

即係外傭放假返屋企當日已經發現婆婆有損傷, 但個“姑姐”叫外傭唔好同其他人講(包括婆婆個女, 即你朋友)。 但到第6日後, 外傭至同你朋友講婆婆受傷事件?
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

yobbyo 發表於 18-7-15 18:46
係呀,我朋友姨媽發現當日仲流緊血水,工人問左幾日姑仔都唔肯帶佢去睇醫生,分明佢身有屎,唔敢張揚
...

工人都唔啱,難為婆婆咁樣。

大宅

PCCW2319 發表於 18-7-15 18:51
即係外傭放假返屋企當日已經發現婆婆有損傷, 但個“姑姐”叫外傭唔好同其他人講(包括婆婆個女, 即你朋友) ...

係我朋友既姨媽咁岩去探婆婆(經常去)、之後工人忍唔住同佢姨媽講,因為工人好驚,佢黎既時間唔長,姑姐長期鬧工人,所以當姑姐叫個工人唔好講出黎時個工人唔敢出聲

大宅

MM2005 發表於 18-7-15 18:55
工人都唔啱,難為婆婆咁樣。

工人因為來的日子不長,而且講廣東話不太好,又長期受姑姐鬧,我去探我朋友媽媽時都見唔小,我朋友個姑姐對工人十分差,所以工人怕冇左份工

水晶宮

yobbyo 發表於 18-7-15 19:21
係我朋友既姨媽咁岩去探婆婆(經常去)、之後工人忍唔住同佢姨媽講,因為工人好驚,佢黎既時間唔長,姑姐 ...

姑姐每日都去朋友媽咪屋企, 一齊照顧朋友媽咪? 即基本上每日都只有外傭同朋友媽咪係屋企?

咁姑姐有無話係外傭整親婆婆?
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yobbyo 發表於 18-7-15 18:39
傷口已好好多了,埋緊口

睇見都痛,戒口(牛同蛋、海鮮)'
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

PCCW2319 發表於 18-7-15 19:29
姑姐每日都去朋友媽咪屋企, 一齊照顧朋友媽咪? 即基本上每日都只有外傭同朋友媽咪係屋企?

咁姑姐有無話係 ...

果個姑姐一星期會去佢屋企4日(4.5.6.日)、我朋友有爸爸既,但爸爸將頭家交哂比姑姐咁制,但平時睇得出個姑姐根本係黎指指點點,叫個工人服侍佢多過婆婆,又對婆婆差又對工人差,基本上以為自己係果度既女主人

大宅

PCCW2319 發表於 18-7-15 19:29

咁姑姐有無話係 ...

佢姑姐由被發現開始從冇提過工人整,但佢性格本身係小事化大果種人,有日婆婆賴濕條褲佢都專登影相發去全家what's app群組,公開嘈嘈閉,但呢件事佢冇同佢呀哥(我朋友爸爸)報告之餘,更要刻意隱瞞

珊瑚宮

我觉得似係初期的褥瘡。如用尿片(太焗) 又没有幫病人久不久轉下身。就好易有。
呢個傷口。我家人都曾有過。係初期褥瘡。住醫院太久得番来。在pat pat位
出院後醫生寫纸有社康護士上門洗傷口(每次
80元)洗了幾次就好了
長期卧床病人。一定要每2小時轉下身
玩具萬歲!

珊瑚宮

每次换完片。一定用清水抹乾净。有些產品係换片後搽pat pat防褥瘡的
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 18-7-15 22:58
我觉得似係初期的褥瘡。如用尿片(太焗) 又没有幫病人久不久轉下身。就好易有。
呢個傷口。我家人都曾有過。 ...

但係佢唔洗成日訓床和坐架,可以到處走,而且最怪係前一日都冇,工人放完假返黎就有

翡翠宮

fitfish 發表於 18-7-15 23:01
每次换完片。一定用清水抹乾净。有些產品係换片後搽pat pat防褥瘡的

3M

翡翠宮

yobbyo 發表於 18-7-15 20:59
佢姑姐由被發現開始從冇提過工人整,但佢性格本身係小事化大果種人,有日婆婆賴濕條褲佢都專登影相發去全 ...

痴孖根,瀨濕唔使影上群組嘛,佢咁做好影響長者。
同埋佢呢個行為好反應佢對長者極度不滿,照睇佢平常真有對長者。。。。。

水晶宮

MM2005 發表於 18-7-16 00:59
痴孖根,瀨濕唔使影上群組嘛,佢咁做好影響長者。
同埋佢呢個行為好反應佢對長者極度不滿,照睇佢平常真有 ...

我覺得個姑姐將瀨濕事件擺上群組主要係話工人辦事不力。 而唔係指老人家有問題。

所以樓主講姑姐完全無提“損傷”事件, 就應該唔會係工人做,“身有屎”嘛。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至