論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

網上搵溉,電話傾左,覺得都幾OK,約埋聽日銅鑼灣見面,佢話,if u want,mam I can go to your house. 我覆佢. It is an unusual. First time ever got the request like this. I am fine if you come over.佢話,please let me know your address.
頭先傾溉時候已經話有單獨房比佢,有單獨廁所。大家點睇?

水晶宮

imprint 發表於 18-7-14 23:52
網上搵溉,電話傾左,覺得都幾OK,約埋聽日銅鑼灣見面,佢話,if u want,mam I can go to your house. 我 ...

佢意思係咪想睇下你住邊區, 而唔係 exactly地址? 佢想知道係邊區返工。如果太遠, 可能未必做。
天空之城, 快樂之地

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

睇吓你間屋先, 有無房, 最好有佢自己toilet. 因可能嫌房小。 我個陣見過有工人話我屋比工人bed small. 3 feet standard single bed. 佢話媽主人房張4呎半係佢sleep架喎。 好似買家睇屋。睇吓你好唔好蝦, 如房share, 要用布簾無門。有無冷氣, 最好冷暖機。交通方唔方便。最緊要隔離左右有無鄉里可講是非。 因bun, 印, 不同grade, bun自覺高級D。

水晶宮

lily-of-valley 發表於 18-7-15 05:56
睇吓你間屋先, 有無房, 最好有佢自己toilet. 因可能嫌房小。 我個陣見過有工人話我屋比工人bed small. 3 ...

我都覺得菲自覺高級過印。

但係咪真人菲做事醒目過印呢?會唔會因為菲識英文, 同僱主溝通容易d, 對僱主指示一講就明, 無咁容易做錯事。所以僱主及菲姐都覺得菲傭係好d呢?

天空之城, 快樂之地

男爵府

要獨立廁所?個個僱主都住豪宅?

水晶宮

回覆樓主

未做都咁態度,真係要想想

wcpcelia    發表於 18-7-16 11:30

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

PCCW2319 發表於 18-7-15 09:17
我都覺得菲自覺高級過印。

但係咪真人菲做事醒目過印呢?會唔會因為菲識英文, 同僱主溝通容易d, 對僱主指 ...

我bun, 印, 都用過。 bun真係似住講幾句垃圾英文, 亦歷史耐過印, 睇唔起印。 印亦真係蠢。 但蠢還蠢, 偷, 懶, 黑面, 衰法, 同bun一樣。

我因頂唔順印D動静怪異, 鬧死都用bun.

水晶宮

lily-of-valley 發表於 18-7-15 12:49
我bun, 印, 都用過。 bun真係似住講幾句垃圾英文, 亦歷史耐過印, 睇唔起印。 印亦真係蠢。 但蠢還蠢, ...

海外印傭, 就真係有溝通問題。

如果搵係香港做過又識廣東話就應該會好好多。
天空之城, 快樂之地

男爵府

網上搵溉,電話傾左,覺得都幾OK,約埋聽日銅鑼灣見面,佢話,if u want,mam I can go to your house. 我 ...

其實屋企面試都好,好過佢黎到唔滿意辭職

本地姐姐真係好惡

複式洋房

多謝大家。唸左好耐要佢黎屋企面試,佢好滿意我地,覺得我地屋企冇咩嘢,好易做,宜家無知點算,面試過7,8個女傭,個個都有問題,in one way or another,

翡翠宮

回覆樓主:

當然要係屋企 interview
你要 evaluate, 見工既人亦要
非常公道

男爵府

其實我想問。
如果佢肯過來屋企, 係唔係可以叫佢煮餐飯?
做下清潔。
佢要睇你o唔ok, 你都可以睇下佢o唔ok架嘛。
最多計番一日工錢過佢

大宅

回覆樓主

我會安排上門見。不過唔會比地址佢地,只會約在站頭等,我去帶她上樓~ 同埋,我會講明面談大約20分鐘,如合,會請她多留1-2小時,煮一味菜來看看(emoji)

伯爵府

回覆樓主

我都約係屋企見,無謂浪費大家時間啦,係街傾完一大輪岩心水,點知上到屋企唔合佢心意,不如直接上屋企傾好過

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

俾佢見吓工作地方會好D, 免得上工先發覺唔满意, 大家盞搞!
我個個工人都會帶上屋企行吓, 讓佢知道屋企有几大? 瞓覺地方在那里? 交通方唔方便. (一般香港人揾工都想知啦!)
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

jojojojom 發表於 18-7-15 12:38
未做都咁態度,真係要想想

揀工係正常,但比我吾會請要求多多本地外傭。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-7-15 12:49
我bun, 印, 都用過。 bun真係似住講幾句垃圾英文, 亦歷史耐過印, 睇唔起印。 印亦真係蠢。 但蠢還蠢, ...

講問印啲動靜點怪異?

象牙宮

2016tobe 發表於 18-7-23 16:56
講問印啲動靜點怪異?

2007-2009 偷野印siti, 偷, 黑面, 懶全部齊。 問可唔可以在廳拜神, 因向西,我叫佢拜次我睇, 因太似鬼上身, 唔好拜。 之在房無換衫拜。 拜時乜都唔理, 火燭唔走, 打門唔開, baby喊唔理, 老公揾2奶都唔理。

又無端端在屋包頭, 飄飄吓似隻鬼, 叫佢唔好在屋包。

另多一件6日仙, 極污糟。 唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲, 自言自語, 時哭時笑。 一日4餐公仔麵。 踎在厨房一隻手攞麵食另一隻手抓私人地帶妹妹痕。 半夜三更訓覺發開口夢慘叫似比人追殺。 偷。
6日掃把咗。 因唔沖涼, 唔知嘖D乜鬼香野, 一陣味攻鼻。

Forgot, 因印信回教, 回教話去完大大唔用廁紙, 用手抹, 然後洗手洗pet pet. 諗起都驚。

公爵府

完約係要求高些,揀工亦人之常情。

但表現及態度是否好些?未必,完約工人(尤其四年或以上)覺得自己好掂,態度亦未必好,會蝦新雇主,不停試底線。

剛剛領教,唔想再請完約。

別墅

lily-of-valley 發表於 18-7-23 17:40
2007-2009 偷野印siti, 偷, 黑面, 懶全部齊。 問可唔可以在廳拜神, 因向西,我叫佢拜次我睇, 因太似鬼 ...

咁似我屋企果個,初報到時都正正常常,三個月後改着長衫長褲,香港夏天每天平均三十四,五度高溫,我問佢咁著你唔熱咩,佢話OK。但佢焗到成身汗,臭氣熏天。重有每兩個鐘要拜神,佢有部機提醒佢,一夠鐘,部機會播首印尼文既歌,但曲調似睇陰陽路背景音樂。拜神時無論屋企發生乜野事都唔理。

有日起身,見佢用白布包住自己個頭企起廚房,好似亞飄,我見到果下個心都離一離。之後佢重問我可唔可以戴頭巾同起屋企着成套印尼衫,我話頭巾塊布同條裾咁長,你煮飯會唔方便喎。
最吊詭係夜晚佢瞓覺時就會變背心熱褲,我問佢,佢就話天氣好熱。

首頁

尾頁

跳至