0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

-啊b出左世1個星期,每次飲完奶刀掛住訓教好難幫佢掃風甘⋯請問各位要點做呢?
-
同埋有時佢會扭計,唔係想飲奶換片個啲。
有時抱住佢刀會係甘喊⋯甘要點做呢?

-啊b幾時可以日頭唔訓夜晚先訓架?依加夜晚有時熄燈啊b會係甘喊搞到要開住燈比佢訓⋯我怕到時時間好難幫佢較反岩

-同埋bb可唔可以對住冷氣架?因為如果想推bb床入房甘bb就要對住冷氣位置又會怕佢凍親 所以晚晚刀要訓廳睇住佢⋯

感謝

男爵府

yy0513 發表於 18-7-15 01:30
-啊b出左世1個星期,每次飲完奶刀掛住訓教好難幫佢掃風甘⋯請問各位要點做呢?
-
同埋有時佢會扭計,唔係想 ...

bb飲奶飲到訓著,就掃風嘈醒佢,比佢繼續飲,初生b成日會想訓,特別係有黃疸既bb嗜睡,一定要佢定時3,4小時一餐奶,唔好由佢訓呀,一定要掃風,掃完要直小小抱15分鐘,怕嘔奶

扭計有好多可能,有機會係太熱/凍,無安全感,片片著得唔舒服,眼訓但要人抱住先訓,大部分bb都係扭抱嫁喇,我自己支持盡量抱佢,比安全感佢,抱住佢patpat唱歌,搵個bb舒服適合既角度抱佢,佢好快會唔喊訓教(有心理準備抱個幾兩個月失眠)我之後再慢慢訓練佢介抱住訓

男爵府

yy0513 發表於 18-7-15 01:30
-
同埋有時佢會扭計,唔係想 ...

你個bb先得1星期大,急唔到要時間調節,暫時有機會日夜癲倒,有d可以1個月就介夜奶訓天光,有d 就半歲仲會食夜奶,慢慢來啦,我個b初頭夜晚唔訓,我都長期開燈嫁,佢自然會夜晚愈訓愈長時間

我個冷氣係吹正bb,你可以買風擋將冷氣吹向第2度,較25度細風,bb著簿衫+包被就夠,唔怕太熱太凍吹親佢,另外可以比bb著睡袋唔怕踢被

大宅

kissapplegirl 發表於 18-7-15 04:01
bb飲奶飲到訓著,就掃風嘈醒佢,比佢繼續飲,初生b成日會想訓,特別係有黃疸既bb嗜睡,一定要佢定時3,4小 ...

感謝回答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

kissapplegirl 發表於 18-7-15 04:01
bb飲奶飲到訓著,就掃風嘈醒佢,比佢繼續飲,初生b成日會想訓,特別係有黃疸既bb嗜睡,一定要佢定時3,4小 ...

同意亞,保持3.4個鐘飲一次奶

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你係咪仲未掌握個姿勢吖,如果唔得你就直抱佢喇,抱奶小小。可以入空調房,不過唔好空調直吹對住佢,其實咁細個仲好吖,唔識翻身唔會踢被,大小小你可能就需要經常睇佢有冇踢被喇

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果掃唔風,就唯有抱多陣。
冷氣出口對住BB床,你可以上網買擋風板,D冷氣就唔會直接吹向BB.

別墅

回覆樓主:

可以買個擋風蚊帳試下,我見淘寶有。

大宅

GCHK 發表於 18-7-15 16:20
同意亞,保持3.4個鐘飲一次奶

感謝回答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

我要做媽媽 發表於 18-7-15 17:14
你係咪仲未掌握個姿勢吖,如果唔得你就直抱佢喇,抱奶小小。可以入空調房,不過唔好空調直吹對住佢,其實咁 ...

大宅

haha748494 發表於 18-7-16 16:51
如果掃唔風,就唯有抱多陣。
冷氣出口對住BB床,你可以上網買擋風板,D冷氣就唔會直接吹向BB. ...

大宅

ChanChanAgnes 發表於 18-7-16 17:40
可以買個擋風蚊帳試下,我見淘寶有。

首頁

尾頁

跳至