6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb6個月,本身嚴重厭奶,加固後(食過牛油果奶糊,粥仔),呢幾日一啖奶粉都唔肯飲,清醒真係一啖都唔飲,訓著餵都係幾十,真係食過其他食物就一啖都唔飲?點算好?

別墅

chingchingcwh 發表於 18-7-15 07:57
Bb6個月,本身嚴重厭奶,加固後(食過牛油果奶糊,粥仔),呢幾日一啖奶粉都唔肯飲,清醒真係一啖都唔飲, ...

無媽媽可以提供建議嗎?

大宅

回覆樓主:

過一排就會正常
一係就奶開糊

別墅

yip000 發表於 18-7-15 13:39
過一排就會正常
一係就奶開糊

請問我係要點做? 我bb一日5餐 一餐生果奶糊 一餐粥。其他3餐奶都唔飲,又唔可以餐餐食奶糊 3餐奶唔知點算好?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢系厭奶期,咁就等佢想訓既時候俾佢飲喇,仲有平時都要少食多餐,睇下佢肯唔肯飲

別墅

我要做媽媽 發表於 18-7-15 17:29
我覺得佢系厭奶期,咁就等佢想訓既時候俾佢飲喇,仲有平時都要少食多餐,睇下佢肯唔肯飲 ...

多謝你既回覆啊!我bb厭左奶4個幾月啦,一直都飲400-500幾奶,終於捱到加固,點知搞到一滴奶都唔飲!佢知道唔飲奶 就食固,完全唔知點做好

複式洋房

chingchingcwh 發表於 18-7-15 07:57
Bb6個月,本身嚴重厭奶,加固後(食過牛油果奶糊,粥仔),呢幾日一啖奶粉都唔肯飲,清醒真係一啖都唔飲, ...

我覺得你唯有focus 係加固,食唔同嘅嘢去補充唔飲奶嘅營養?健康院姑娘點講?

別墅

chingchingcwh 發表於 18-7-15 14:30
請問我係要點做? 我bb一日5餐 一餐生果奶糊 一餐粥。其他3餐奶都唔飲,又唔可以餐餐食奶糊 3餐奶唔 ...

其實我個bb都唔肯飲奶,我依家餵奶都係開糊仔甘先比到奶佢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好彩固體都肯食,暫時以固體為主,以後再慢慢試飲返奶。

珍珠宮

chingchingcwh 發表於 18-7-15 21:14
多謝你既回覆啊!我bb厭左奶4個幾月啦,一直都飲400-500幾奶,終於捱到加固,點知搞到一滴奶都唔飲:hehehe ...

有冇試過用奶粉沖米糊?

別墅

hello123451810 發表於 18-7-16 09:08
我覺得你唯有focus 係加固,食唔同嘅嘢去補充唔飲奶嘅營養?健康院姑娘點講?
...

健康院講完等於冇講,但佢依家先6個幾月,已經2固,其他時間都唔知點好?又唔可能餐餐食固.....

別墅

SylviaShan 發表於 18-7-16 14:29
其實我個bb都唔肯飲奶,我依家餵奶都係開糊仔甘先比到奶佢

你個bb都厭奶啊?但開糊仔既奶唔多,得幾十奶,其他時間你係點安排架?謝謝!

別墅

GCHK 發表於 18-7-16 17:06
有冇試過用奶粉沖米糊?

有啊!但唔係次次肯食, 又食得唔多真係好似練仙甘...

別墅

chingchingcwh 發表於 18-7-16 18:50
你個bb都厭奶啊?但開糊仔既奶唔多,得幾十奶,其他時間你係點安排架?謝謝!
...

我照開返佢平時飲奶份量,不過就開奶糊lo,我bb依家差不多十個月,我通常早上九點同下午一點開奶糊,下午五點同晚上九點就食粥仔,已經維持左幾個月,生長線一直都維持係75

別墅

SylviaShan 發表於 18-7-16 18:54
我照開返佢平時飲奶份量,不過就開奶糊lo,我bb依家差不多十個月,我通常早上九點同下午一點開奶糊,下午五 ...

嘩....生長線75啊!好叻呀B.B.!我bb成4個月冇咩重過生長線一直跌,跌到3想請教你:你bb幾個月前已經餐餐固?便便冇問題嗎?我b6個月,2固都痾硬便便啊!
奶糊佢都係食得唔多,我有加生果,食半碗/差不多半碗仔,奶都係用幾十來開,根本唔夠奶量
粥仔方面:你係幾時俾肉佢食,聽講話7個月先好俾?有咩粥仔款式可以介紹下?
唔好意思,甘多問題,我真係好擔心.....

別墅

chingchingcwh 發表於 18-7-16 21:05
嘩....生長線75啊!好叻呀B.B.!我bb成4個月冇咩重過生長線一直跌,跌到3想請教你 ...

唔好甘客氣,大家都係想bb健康同肥肥白白!我個仔三個月到開始厭奶到依家,之前我係等佢訓左先餵佢飲奶奶,到四個半月開始比開奶糊,五個半月到就煲粥仔,我有放豬肉落去煲粥,開頭正係要個味,六個月就煲完連埋d肉攪爛比bb食,直到依家都係甘做

別墅

SylviaShan 發表於 18-7-16 21:26
唔好甘客氣,大家都係想bb健康同肥肥白白!我個仔三個月到開始厭奶到依家,之前我係等佢訓左先餵佢飲奶奶 ...

我bb 2個月厭到依家,愈來愈差,其實每日奶量得甘少200-300 ,應該會影響生長?
奶糊你有無加咩食物落去? 我女淨奶糊會食幾日就厭
想問下餵食固體時, 你餵一餐要幾耐?點先令bb專心d食多d?我b食一陣就係high chair左右fing 頭唔想要.....

珍珠宮

回覆樓主

唯有用奶開糊仔沖比佢,餵佢一排先。

別墅

chingchingcwh 發表於 18-7-16 22:02
我bb 2個月厭到依家,愈來愈差,其實每日奶量得甘少200-300 ,應該會影響生長?
奶糊你有無加咩食物 ...

我個bb厭奶個時一日都係同你bb差不多,日日都同佢拉鋸,我個時餵每一餐都好有壓力,我bb除左厭奶,仲好容易喊,佢可以呢頭食完個頭就嘔曬,依家都算好d,只可以講要同佢鬥耐性,佢總日一日會食得好,有時佢又可以唔洗開糊仔都飲曬d奶,我個bb六個月到已經唔肯啜奶嘴,所以你又可以試下用匙更餵下。我開奶糊無加其他野,有時佢真係唔肯食,我會開包果蓉比佢食,餵一啖果蓉又比兩啖奶,咩方法都要試,我之前直情唔夠膽出街超過兩個鐘,因為餵唔到佢食野,試過出街餵粥仔,要四個人先搞得掂,試過一次我就怕左

伯爵府

岩開始食米糊都會咁,慢慢會習慣

首頁

尾頁

跳至