自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 11:35
未離婚,佢冇諗呢樣。
我自己覺得男既會比,不過好難講喎。。。果個咩KOL 搵10萬比5千,又要脅唔比。。。男 ...

未離婚緊系hea住先,最多咪當同屋共主,等待時機等小朋友上咗中學先返全職 ,上小學嘅時候做住part time,先部署定, 再離婚 ,而家有個小朋友唔可以下下咁衝動

子爵府

馬霸 發表於 18-7-15 11:27
小朋友生佐出黎,除佐父母,我覺得其他人係無責任照顧
呢點我認同,生小朋友係父母責任,離唔離婚又係父母既决定,唔好下下推個波俾老人家,凑小朋友真係少D心力都頂唔順,何況幾十歲,唔好講到老人家唔肯凑就好唔岩咁。。。。。始終係父母責任,死都死掂佢啦,睇下個老豆俾唔俾到贍養費啦

珍珠宮

回覆樓主:

4歲其實都唔算bb,有學返其實婆婆唔算要湊好耐,社區保姆都可以考慮但唔好要求太高,見過好多保姆對小朋友都幾好,而且你有返學其實唔使對住個保姆好耐,但話時話離婚點解係媽媽帶小朋友走?唔可以住原本個地方?無贍養費?

子爵府

回覆樓主:

自己冇能力就應考慮比男家幫手。否則小朋友好慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

sinohk33 發表於 18-7-15 11:16
忍多幾年等個小朋友大D先諗,除非係家暴,否則當佢係同屋住咪算囉。
唔係家暴,唔係第三者,只係有了小朋友方知兩人唔夾,男既自私一面出晒黎。
要麻目到呢個境界都唔易喎

珍珠宮

hellohelloruby 發表於 18-7-15 11:17
有d幼稚園可留到8:00, 食埋晚餐
咁好,幫佢睇吓先,唔該

珍珠宮

木土土 發表於 18-7-15 11:21
一向有返工,咁未離婚時邊個湊?

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 11:47
唔係家暴,唔係第三者,只係有了小朋友方知兩人唔夾,男既自私一面出晒黎。
要麻目到呢個境界都唔易喎
...

出得嚟咪一樣自己出晒錢,起碼有個竇。

狠心可以自己一個走,留返個小朋友比爸爸,等佢知死。

都要佢衡量過邊樣對小朋友好D。

珍珠宮

AGa1111 發表於 18-7-15 11:21
你朋友一直有返工,咁離婚前邊個幫手湊?
99 都唔係好願湊,而且好縱,這也是兩公婆嗌交其中一個話題

大宅

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 11:38
吓!咁架!?比錢佢湊,睇吓環境都唔得?

因我的孫便是,我想福利署跟進吧,凑每位2拾多元/鐘,其餘政府津貼保姆,而她可湊3 至4個小朋友,可能看她工作時間計算

珍珠宮

loklok148 發表於 18-7-15 11:22
個爸爸無比贍養費??? 小朋友咁細自己照顧好些 . 找社工申請綜援拎公屋. 嗰時我仔大些 , 6,7歲度 , 都自己湊 ...
佢冇諗贍養費。申請綜援等公屋等左幾耐呀?未有屋你地住邊?夠錢駛嗎?謝謝!

珍珠宮

~緣~ 發表於 18-7-15 11:34
你朋友係咪真係需要?如果需要我幫你問下
未離婚,要計掂先,謝謝你

男爵府

回覆樓主

萬八應該夠, 但住屋方面就要細同埋舊樓
唐樓都有幾千蚊, 但要行好多級樓梯
捱到小學三四年級就會好好多

你朋友最煩係搵人照顧個小朋友

魚兒小寶貝    發表於 18-7-15 12:37

大宅

回覆樓主

其實我會㨂幼稚園長全日,有老師睇住,好過老人家湊,多數老人家都係由佢睇電視,又未必同佢做功課,可能媽咪返到屋企先再跟。
可能小朋友病左先揾婆婆睇下

魚兒小寶貝    發表於 18-7-15 12:38

珍珠宮

blackberry 發表於 18-7-15 11:37
小朋友都10歲應該唔會太難湊,困身就難免 但18000應該夠,辭左職怕搵唔返
...
唔係10歲,係4歲

大宅

回覆樓主

另外離婚後完全靠自己,老公唔會養小朋友?

瑪瑙宮

大廚勳章

~緣~ 發表於 18-7-15 11:05
見到自己個女有難,幫手扶佢一把姐, 咁可能婆婆又真係驚到最後冇錢收
...

除咗驚冇錢收可能仲驚太困身。。。

幫佢湊日頭但係夜晚如果再湊埋真係半刻時間都冇鬆動婆婆又真係好大壓力。。。老人家體力冇以前咁好小朋友有精力旺盛湊足全日又真係太辛苦。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

珍珠宮

~緣~ 發表於 18-7-15 11:39
未離婚緊系hea住先,最多咪當同屋共主,等待時機等小朋友上咗中學先返全職 ,上小學嘅時候做住part time, ...
你講得啱,但好難忍喎!已經忍住盡量唔喺小朋友面前嘈

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 12:10
唔係10歲,係4歲

噢~4歲都係煩d,我女都4歲,希望你搵到好既社區褓姆

首頁
23456...9

尾頁

跳至