意見反饋
義工

自由講場 今日: 5074|主題: 999967

跳至

別墅

國民生產總值:702

公爵府

國民生產總值:28987

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

一開始吾好過份期望就吾會失望
一切隨缘
我相信好多野係自有安排
不强求

民房

國民生產總值:0

2018勳章

回覆樓主:

講做易,做好難

侯爵府

國民生產總值:20850

好媽媽勳章

回覆樓主

有很多東西

可以重要過你期望的東西

例如:兩者之間關係、健康、快樂

洋房

國民生產總值:98

唔好將自己既思想加係仔女身上,佢既路比番佢自己行,太多既希望會對仔女做成壓力

珍珠宮

國民生產總值:46870

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 香港熊貓 的帖子

或多或少實有,樓主有無分享呢?

伯爵府

國民生產總值:18159

香港熊貓 發表於 18-7-15 11:20
可否分享一下,如何解放什至接受

點解會對仔女失望? 我唔會囉~啊仔都無對我呢個做啊媽嘅失望

子爵府

國民生產總值:11972

YY1101 發表於 18-7-15 11:28
一開始吾好過份期望就吾會失望
一切隨缘
我相信好多野係自有安排

X2

複式洋房

國民生產總值:126

回覆樓主:

人大左反而發現、好多人大左、生兒育女之後、會對父母失望。

唔係期待自己有富爸爸富媽媽、但當
作為子女見到身邊朋友不用負責父母生活、而自己父母廿幾年來打牌賭馬、個個月要收入唔多嘅仔女比一半家用.......

對自己仔女有要求時、係咪應該諗下將來自己仔女係咪會對自己有期待、而自己又做唔做到。

珍珠宮

國民生產總值:34303

回覆樓主

日日都有失望
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

國民生產總值:17261

回覆樓主:

放開d,大家關係最緊要。佢叻到會飛,但和你如同陌路,亦無意思。佢未如你期望,但你地感情好,至少你比到意見佢,佢肯聽你講。

仔女係一世的關係,難頂的時候忍一忍,一下就過去,之後又海闊天空。

別墅

國民生產總值:702

Jane1983 發表於 18-7-15 11:51
放開d,大家關係最緊要。佢叻到會飛,但和你如同陌路,亦無意思。佢未如你期望,但你地感情好,至少你比到 ...

謝謝你

子爵府

國民生產總值:10420

回覆樓主:

十幾年暫未有失望過,
冇忘記過當初生既時候諗既期望,健康快樂

伯爵府

國民生產總值:17064

大貓日和 發表於 18-7-15 11:47

d亞媽後生時d仔女想要咩都話貴, 唔肯買, 平時又打又鬧又“meet”又扭耳仔, 好不容易在這樣的環境長大了。又以“家用”控制著, 養你廿五年, 一生冠以“含辛如苦養大你”, 餘下的五十年都要還她的。小時候没機會去旅行, 想要的玩具多數不能買, 想參加童軍卻因亞媽留意到講故事班只花十元而被迫參加, 她老來卻以想去旅行/打牌輸左錢/想睇演唱會/剪電染髮來取額外零用

子爵府

國民生產總值:10388

大貓日和 發表於 18-7-15 11:47

同感,尤其係亞媽又大洗又唔為你設想!請左個工人俾佢又要話得一個工人!

見到人地話有外家返既女人係宝,好明显我係草,我同妹一搬走,媽就掉左我地張床

每個月未出糧就已经叫工人msg我追錢,除左錢,我唔覺佢有几关❤️我

民房

國民生產總值:0

2018勳章

circle119 發表於 18-7-15 11:30
有很多東西

可以重要過你期望的東西

Well said

男爵府

國民生產總值:5888

Jane1983 發表於 18-7-15 11:51
放開d,大家關係最緊要。佢叻到會飛,但和你如同陌路,亦無意思。佢未如你期望,但你地感情好,至少你比到 ...
你講得好啱, 但當係發生喺自己身上就易說難行, 好似我個女, 成績好差, 一日到黑攞住電話睇唔停
到出左成績表考全班最尾, 我話預左咖啦, 你擺左幾多時間係學業成績上面得到嘅就係幾多, 佢可以同返我講佢都係無讀書嘅天份咖啦, 我話天份同懶係2樣野黎, 天份係你用好多時間去努力溫習讀書都無好成績的話就係無天份,我唔怪你, 但你日日攞住電話睇, 考試時淨係睇下書就話溫左之後成績差呢D叫懶

你教我可以點做, 我自己細個讀書唔係話好好, 但都唔係成績差果隻, 我年年考10幾名, 到而家我仲未可以釋懷

子爵府

國民生產總值:10388

KTKTKT5 發表於 18-7-15 12:07
d亞媽後生時d仔女想要咩都話貴, 唔肯買, 平時又打又鬧又“meet”又扭耳仔, 好不容 ...

Me2

伯爵府

國民生產總值:19625

好媽媽勳章 醒目開學勳章

香港熊貓 發表於 18-7-15 11:20
可否分享一下,如何解放什至接受

子女出生時,你期望過d咩?
他們一出世已想他們學業成績名列前矛?或是高薪厚祿每月上繳家用幾萬?
勿忘初心!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

侯爵府

國民生產總值:20850

好媽媽勳章

回覆樓主

在電子時代世界玩意

不論男女老少個個都是離不開手機、上網、chat,遊戲、煲劇。

我覺得很多時侯、係需要家庭及父母以身作則及去定制規範,才不會造成太大影響不自制行為.

好像我老公、日日夜夜打機上網又看running man又乜美劇韓劇、又怎會令小朋友說服到學習、

所以盡做在老公未回家叫仔女讀書及做功課
一老公回來後大解放就一切煲機.

因很多時侯、不想為呢D令到夫妻關係嘈交

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.