1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女歲半,淨係識講腳腳 襪襪 包包 貓,爸爸媽媽叫人果d全部唔識,我覺得問題係我女唔會重覆人地講野,例如我指住隻狗叫佢講狗狗,佢一係唔理我,一係就重覆佢d bb話。例如
我:狗狗
我女:b da(bb話)
我:狗狗
我女:b da
我有我狗狗,佢有佢b da

我女聽指令果d係冇問題,聽得明人講咩,只係唔肯講野,究竟有咩方法可以令佢開口

伯爵府

Niceka 發表於 18-7-15 12:39
我女歲半,淨係識講腳腳 襪襪 包包 貓,爸爸媽媽叫人果d全部唔識,我覺得問題係我女唔會重覆人地講野,例如 ...

我女都係好遲先識講口

珍珠宮

回覆樓主

keep住重複講同引導,俾佢模仿,時間耐左,應該會開口講

大宅

我女歲半,淨係識講腳腳 襪襪 包包 貓,爸爸媽媽叫人果d全部唔識,我覺得問題係我女唔會重覆人地講野,例如 ...
我個囝23個月啦~ 都係唔開口講野,百份百明白哂人地講咩…佢就係唔開口,只識講爹爹,媽媽,姐姐,woo woo 同bye bye, 係咁多! 鐵筆都打唔開佢個口,食野仲慘,只肯食白粥白飯,菜瓜肉蛋所有都唔食,食到就吐出黎,好難攪

大宅

Same here. 19個月了。唔肯叫人。爸爸媽媽姐姐。。。。全部都唔叫

複式洋房

回覆樓主

仔仔17個月,淨係叫媽媽,byebye,其餘都係er er咁,有時強硬要佢叫我先,好硬頸,點都唔叫!

男爵府

佢講「b da」已經係跟緊你講,可能未控制到點講呢。我女18個月返健康院時,講多你女2個單字,共6個。比較遲少少。但佢之後每日都有進步,會日日都學到新字。有時見到其他同齡小朋友已經講好多野,都會好擔心自己小朋友有問題。到接近兩歲,應該要開始講組合字同句子,但我女都仲係單字,進步既係大部分日常用詞都識。到足兩歲,佢就跳過左組合字直接講句子。終於達到健康院標準,唔洗再覆診。而家兩歲半,其他小朋友已經掌握到問問題,我女就仲學緊。我慢慢接受我女既步伐,唔需要同其他小朋友比較。不過當然都要了解一般幼兒發展,有咩落後環搵合適既資源去幫佢。

大宅

回覆樓主

有個小技巧,爸爸媽媽先重複BB講嗰啲BB話。等佢發現,原來可以重複人哋講嘢,久而久之,佢就會學識重複你哋講嘢。

大宅

woodychuma 發表於 18-7-15 21:48
我個囝23個月啦~ 都係唔開口講野,百份百明白哂人地講咩…佢就係唔開口,只識講爹爹,媽媽,姐姐,woo woo ...

我女食野都好難搞,淨係鐘意食菜同生果,煮到唔知煮咩好,有味冇味都唔食

大宅

AAV 發表於 18-7-16 07:51
佢講「b da」已經係跟緊你講,可能未控制到點講呢。我女18個月返健康院時,講多你女2個單字,共6個。比較遲 ...

其實我都唔介意慢小小,我只係驚過幾個月in n班連基本單字都唔識講會唔收佢,希望我女2歲返健康院都可以達標

大宅

BlossomAlmond 發表於 18-7-16 12:10
有個小技巧,爸爸媽媽先重複BB講嗰啲BB話。等佢發現,原來可以重複人哋講嘢,久而久之,佢就會學識重複你哋 ...

好,我試下,thanks

大宅

回覆樓主

睇言語治療 有用的 我女女都係咁 試過幾個言語治療師 最好係港大畢業嘅
理工唔係太得(試過兩個)個人意見

男爵府

Niceka 發表於 18-7-16 12:43
其實我都唔介意慢小小,我只係驚過幾個月in n班連基本單字都唔識講會唔收佢,希望我女2歲返健康院都可以達 ...
In N班唔洗講野ga.

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

識講其他BB話,就唔洗太擔心,慢慢教,多D溝通。

公爵府

我仔女都是16個月大,都係未識
繼續勤力教佢地囉!

大宅

Niceka 發表於 18-7-16 12:35
我女食野都好難搞,淨係鐘意食菜同生果,煮到唔知煮咩好,有味冇味都唔食
...
佢只食生果,白飯,白粥,加咩落粥都唔得,無論係有色無色,有問無問,有幾攪爛,佢條金舌頭一試即知剛23個月得24磅,我只怕佢只食粥,牙齒口腔腸胃發育唔好,因為唔食慣固體,消化力嘴嚼力唔好
試過比佢放電多啲睇下會唔會食好啲,但佢好似如有神助,唔食都咁好力

大宅

個人認為冇乜方法
明明小朋友明白亦聽到你點叫狗狗但唔講就唔講,到佢 ready 自然跟人口水尾講 ,好得意

大宅

woodychuma 發表於 18-7-16 18:05
佢只食生果,白飯,白粥,加咩落粥都唔得,無論係有色無色,有問無問,有幾攪爛,佢條金舌頭一試即知剛23個 ...

我小朋友食飯練仙,乜都唔食,又係瘦底

別墅

屋企多過一種語言係會遲d先講野

大宅

回覆 cbbc 的帖子

呢個係真
我姐姐講英文,我們講中文
佢真係慢D

首頁

尾頁

跳至