論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

但依家佢因為27/8去新僱主到,所以11/8就要離職返菲,咁8月人工是否也要計到25/8比她才對呢?

水晶宮

mirchan2005 發表於 18-7-15 12:59
但依家佢因為27/8去新僱主到,所以11/8就要離職返菲,咁8月人工是否也要計到25/8比她才對呢?
...

應該係佢做到邊日就計到邊日及另加大假補薪。
天空之城, 快樂之地

男爵府

11-25/8有冇人要佢照顧?

男爵府

BK Milk勳章

juanmc 發表於 18-7-15 17:57
11-25/8有冇人要佢照顧?

11号佢已經要返菲了,不過好似上面jm所說,我要另外再補14天大假錢給她吧!

大宅

陪月勳章

mirchan2005 發表於 18-7-15 18:51
11号佢已經要返菲了,不過好似上面jm所說,我要另外再補14天大假錢給她吧!
...

不只補14 天大假錢,還有2天week off錢要補,因每星期大假要有1 天week off, 14 天就有2 天week off

洋房

回覆 giftfromgod 的帖子

14日大假無理由要再加兩日day off 錢?

大宅

陪月勳章

go2shing 發表於 18-7-18 08:49
回覆 giftfromgod 的帖子

14日大假無理由要再加兩日day off 錢?

勞工署巳寫明休息日和勞工假要另外補回,所以這2 星期的week off 需給回,如有勞工假也要補回,也可以打電話去確認

水晶宮

mirchan2005 發表於 18-7-15 18:51
...

其實樓主你寫得有點怪....

1) 究竟外傭11/8返鄉下即係完約???
2) 定係放大假返鄉下後會再係你家工作至9月3日?
3) 但又講外傭8月27日要去新僱主上班?

照我理解, 8月11日係last day(即提早完約), 另外以現金補償大假, 就只需要補14日薪日。而唔需要補休息日薪金。

但如果係放大假, 就應該14日大假(working day)。 如遇上期間係休息日或法定假期就唔計算在大假日子內。

大宅

陪月勳章

PCCW2319 發表於 18-7-18 09:10

我估樓主意思係提早完約又不續約,工人姐姐也有新僱主,要等樓主覆是不是這情況

另外,我親自打去勞工署問過,無論完約後續不續約,跟據法例,大假期內的休息日和勞工假必需計回給工人姐姐,所以樓主依個case 811 之後還需比16 天人工。

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-7-18 09:10

#8 樓 回覆的資料及做法正確。

首頁

尾頁

跳至