意見反饋
義工

自由講場 今日: 3731|主題: 1000121

跳至
有冇聽過女人失去老伴連自我照顧能力都冇埋?

寶石宮

國民生產總值:264088

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有朋友媽咪係咁,冇自己朋友,冇自己生活,樣樣都係老豆攪曬,老豆不在就乜都冇

翡翠宮

國民生產總值:83569

畀面勳章

回覆樓主

聽過老婆走左,男人照顧唔到自己既例子多好多,不過男人好快就娶個大陸老婆返黎照顧自己咁囉

大宅

國民生產總值:1637

回覆樓主:

我驚我係……所以希望我死先過我老公。而家屋企嘢大小事乜都係老公搞,我淨係識返工同煮飯咋……。

伯爵府

國民生產總值:17070

good_pig 發表於 18-7-15 13:21
有朋友媽咪係咁,冇自己朋友,冇自己生活,樣樣都係老豆攪曬,老豆不在就乜都冇
...

都唔一定, 識得有個人, 佢老爺走左, 個奶奶仲比以前outgoing~
佢奶奶本身已經沉迷社交舞, 老爺走左之後, 仲更加放時間落社交舞度~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 18-7-15 13:40
我驚我係……所以希望我死先過我老公。而家屋企嘢大小事乜都係老公搞,我淨係識返工同煮飯咋……。 :igiveu ...

你識煮飯都還好呀
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

littlesister 發表於 18-7-15 13:26
聽過老婆走左,男人照顧唔到自己既例子多好多,不過男人好快就娶個大陸老婆返黎照顧自己咁囉
...

其實香港地出街食飯,揾鐘點工人都唔係唔得嘅
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

KTKTKT5 發表於 18-7-15 13:46
都唔一定, 識得有個人, 佢老爺走左, 個奶奶仲比以前outgoing~
佢奶奶本身已經沉迷社交舞, 老爺走左之後, ...

咁本身個人多朋友係好d

瑪瑙宮

國民生產總值:132995

2018勳章 畀面勳章

回覆樓主:

識有個婆婆,無仔女,一生依附老公
點知老公走咗後,被社工發現個案
為怕佢覺孤獨,申請佢去日間老人中心
佢完全無朋友,連親戚都唔往來
响中心,連坐男性隔離都唔接受,經常扭計
後來社工同佢申請老人院

珍珠宮

國民生產總值:34263

BGCOME08 發表於 18-7-15 13:40
我驚我係……所以希望我死先過我老公。而家屋企嘢大小事乜都係老公搞,我淨係識返工同煮飯咋……。 :igiveu ...

我都好驚我係, 除咗返工同理財, 家務同煮飯都唔得, 我真係寧願自己去先

翡翠宮

國民生產總值:99185

good_pig 發表於 18-7-15 13:21
...

各人唔同,我老豆50幾歲癌過身,阿媽係佢葬禮完成後,已雨過天青,不斷搵朋友去玩。又有啲成日諗返轉頭以前以前.....,係高危一族。

我性格似我媽,外向理性,怕係家中男人,我死先佢就慘啦!內向朋友唔多。

寶石宮

I9528 發表於 18-7-15 13:56

識有個婆婆,無仔女,一生依附老公
點知老公走咗後,被社工發現個案

我識果個,話請姐姐比佢又唔肯,鐘點又唔肯,叫佢出街又唔識坐車

寶石宮

DonnieBB 發表於 18-7-15 13:57
我都好驚我係, 除咗返工同理財, 家務同煮飯都唔得, 我真係寧願自己去先
...

退休後一定要揾節目呀

子爵府

國民生產總值:13558

回覆樓主

屋企買卷廁紙都係老公搞,水電煤亦唔識交。如果有咁嘅一日。我估我要從新適應好耐。但又唔會照顧唔到自己咁嚴重。

寶石宮

TiffChan 發表於 18-7-15 15:44
屋企買卷廁紙都係老公搞,水電煤亦唔識交。如果有咁嘅一日。我估我要從新適應好耐。但又唔會照顧唔到自己咁 ...

但當過去30年都係咁...要學都唔係咁易
我識果個連煲水都唔識

子爵府

國民生產總值:13558

good_pig 發表於 18-7-15 15:49
但當過去30年都係咁...要學都唔係咁易
我識果個連煲水都唔識

我樣樣係依賴老公,但都有返工,煮飯(好有煮意時)。連煲水都唔識,就有點兒那個。女人可以懶,但唔可以癈。

水晶宮

國民生產總值:59951

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

要睇個女人本身依賴別人多定係自我照顧能力多
我想…………

翡翠宮

國民生產總值:85047

回覆樓主:

有呀,我朋友既阿媽囉,因為從來無返工,又得佢一個女,精神狀態都好似有d問題!後黎而家點唔清楚

男爵府

國民生產總值:9346

littlesister 發表於 18-7-15 13:26
...

到時係虐待定照顧都未知

寶石宮

crystal媽咪 發表於 18-7-15 15:59
要睇個女人本身依賴別人多定係自我照顧能力多

有d人本身依賴,咁自然揾到佢可以依賴嘅人

寶石宮

TiffChan 發表於 18-7-15 15:55
我樣樣係依賴老公,但都有返工,煮飯(好有煮意時)。連煲水都唔識,就有點兒那個。女人可以懶,但唔可以 ...

煤氣爐唔識用呀,o曬

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.