夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實兩個人結婚,好多人都可以兩公婆辛辛苦苦為兩餐,都係一樣開開心心,有個小地方有埋小朋友都可,點解現在的我常要為錢要和老婆鬧交,起碼都叫有瓦遮頭同叫做有飯開,當然老婆想有錢可有更優質的生活,俾小朋友更好我是明白的,不過點解每次都要為了這事要令心情沈重呢,太太雖然也不是有錢人家長大,不過由細到大都俾人錫到大,唔知係咪我由細到大都感覺像拖累屋企人,到有點能力時每每有什麼也希望自己做到就做,如果細細地叫做有1間房+半間細細地房,2大1小住,到底係咪我要求低,定已經算是不錯呢,其實老婆每次嘈,我已感到了好大的壓力,我成日覺得做人知足,不應太強求,希望大家又可為我想下我應該點去釋放我個心態吖。

男爵府

JTW 發表於 18-7-15 13:50
其實兩個人結婚,好多人都可以兩公婆辛辛苦苦為兩餐,都係一樣開開心心,有個小地方有埋小朋友都可,點解現 ...

層樓買定租?

複式洋房

~小樹兒~ 發表於 18-7-15 14:20
層樓買定租?

現在住的是太太物業,要供

子爵府

回覆樓主

老婆嘈乜先

複式洋房

mimi26 發表於 18-7-15 14:23
老婆嘈乜先

一來是有能力就可唔洗做,再者有了bb要住大點,三者是我爸媽湊不到,要靠外父母照顧bb

珍珠宮

回覆 JTW 的帖子

睇字面吾算大差,大把人差過你,是否老婆覺得你唔進取?我有女性朋友永遠無滿足,得一想二,到有二又想2.5或3,我放棄左呢個朋友

複式洋房

mimi26 發表於 18-7-15 14:23
老婆嘈乜先

另外,好多時太太會因為佢啲朋友或同事的環境去看自己,再加上好多時別人怎對她和聽見其他人怎對她的朋友,在有所不同下便會好多時不開心,繼而又嘈至錢上面了,到底是太太聽見望見的是太好的生活和人,定係社會真的係咁好呢?

複式洋房

anna59 發表於 18-7-15 14:31
回覆 JTW 的帖子

睇字面吾算大差,大把人差過你,是否老婆覺得你唔進取?我有女性朋友永遠無滿足,得一想二 ...

我都係咁覺得,因為我自己都係由細經歴到大,但好多時太太身邊人身邊事給到她看到聽到的,生活又偏理想,人亦像好好,不見好的像不在她心中,變成了她知的是她度尺的標準

男爵府

JTW 發表於 18-7-15 14:38
我都係咁覺得,因為我自己都係由細經歴到大,但好多時太太身邊人身邊事給到她看到聽到的,生活又偏理想, ...

咁係你哋人生觀不一致,呢啲婚前應該已經要發現。點樣都好,佢想你進取啲冇壞,但始終兩個係獨立個體,唔應該太控制另一方嘅人生。冇咩話知唔知,如果你老婆係正常人,都會知香港有唔同階層,世界上有唔同發展程度嘅國家,係睇佢鍾意用乜嘢去比較啫。

複式洋房

~小樹兒~ 發表於 18-7-15 15:37
咁係你哋人生觀不一致,呢啲婚前應該已經要發現。點樣都好,佢想你進取啲冇壞,但始終兩個係獨立個體,唔 ...

其實我知佢是錫小朋友所以咁,未有之前無咁的,我諗佢希望最好的會是在她身上,不過現實生活又是幾何有如願,努力當然應該,只是我的壓力由來不是因為去不去進取,而係因為呢樣嘢去要嘈呀

男爵府

JTW 發表於 18-7-15 15:42
其實我知佢是錫小朋友所以咁,未有之前無咁的,我諗佢希望最好的會是在她身上,不過現實生活又是幾何有如 ...

你直接同佢講佢太嘈反而令你做唔到嘢,有咩理性和平心靜氣溝通就好

翡翠宮

回覆樓主:

咁叫佢加油揾多D!
我就係只揾到咁多

瑪瑙宮

佢要有更女子生活,佢都要努力。

複式洋房

mini1204 發表於 18-7-15 16:11
咁叫佢加油揾多D!
我就係只揾到咁多

佢身邊好多少奶奶,可是她未係,或許因為咁吧

複式洋房

Nancy20090615 發表於 18-7-15 16:24
佢要有更女子生活,佢都要努力。

佢身邊好多少奶奶,可是她未係,或許因為咁吧

男爵府

係太太物業太太供? 定你供? 首期邊個比?
如果連樓都要老婆供應比你住, 似乎經濟上你太太比你有實力。
好容易做成女尊男卑。老婆對你面色都唔會好。

複式洋房

Solarflare 發表於 18-7-15 16:32
係太太物業太太供? 定你供? 首期邊個比?
如果連樓都要老婆供應比你住, 似乎經濟上你太太比你有實力。
好容 ...

其實現在都是我供為主,當然好多時洗費就兩公婆咁,現時收入係我好點嘅,不過女人始終相對識諗,她好早買了樓,亦因為咁,兩公婆都要俾壓力我,其實結婚前係知的,點解婚後要咁呢?

男爵府

JTW 發表於 18-7-15 13:50
其實兩個人結婚,好多人都可以兩公婆辛辛苦苦為兩餐,都係一樣開開心心,有個小地方有埋小朋友都可,點解現 ...
咩叫「為錢嘈」?你老婆話你搵得少定洗得多?定顧住自己亞爸亞媽犧牲自己頭家?我照字睇都諗到你個樣,垂頭喪氣。女人出樓出父母照顧仔女,你再「照顧」自己父母太多一定好唔願意!

複式洋房

AAV 發表於 18-7-15 17:38
咩叫「為錢嘈」?你老婆話你搵得少定洗得多?定顧住自己亞爸亞媽犧牲自己頭家?我照字睇都諗到你個樣,垂頭 ...

覺未搵得足夠,加上她想換大點,覺得要給小朋友更好,想我問我父母,但在我角度他們也年老,我年青時亦負累了他們很多,做仔角度又難做,但面對個老婆又不知點,這下才是做人兩頭難

翡翠宮

JTW 發表於 18-7-15 17:52
覺未搵得足夠,加上她想換大點,覺得要給小朋友更好,想我問我父母,但在我角度他們也年老,我年青時亦負 ...

即係問父母拎? sorry 大人大姐好吾好意思?!
我一定吾會問,亦會即時叫佢死左條心吾好胡思亂想

首頁

尾頁

跳至