夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mini1204 發表於 18-7-15 17:59
即係問父母拎? sorry 大人大姐好吾好意思?!
我一定吾會問,亦會即時叫佢死左條心吾好胡思亂想
...

可是佢話佢都會,她由細到大都係保護中長大,俾屋企人錫

公爵府

2019新春慶豚圓

睇黎, 佢可能受朋友影響,咁婆媳關係如何,好不好? 幾多個小朋友?
樓上說得對,價值觀吾同,當有仔女後,問題就出現

複式洋房

anna59 發表於 18-7-15 18:05
睇黎, 佢可能受朋友影響,咁婆媳關係如何,好不好? 幾多個小朋友?
樓上說得對,價值觀吾同,當有仔女後,問 ...

不好,剛有,懷孕中

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆 JTW 的帖子

咁睇黎你父母湊吾到孫都系一件好事,越接觸多,不和會升级,呢D野要大家傾吓

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JTW 發表於 18-7-15 17:11
其實現在都是我供為主,當然好多時洗費就兩公婆咁,現時收入係我好點嘅,不過女人始終相對識諗,她好早買 ...

……

翡翠宮

2019新春慶豚圓

JTW 發表於 18-7-15 18:01
可是佢話佢都會,她由細到大都係保護中長大,俾屋企人錫

佢無骨氣佢既事
你話你有

翡翠宮

2019新春慶豚圓

JTW 發表於 18-7-15 18:07
不好,剛有,懷孕中

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

JTW 發表於 18-7-15 18:07
不好,剛有,懷孕中
OMG, 原來只係剛剛有.....就諗定要換大屋又盛.....

唔好估佢點點點啦, 唔洗理佢以前係點點點......

慢慢解釋俾佢聽, 自己細個點點唔生性, 而家想自己獨立, 唔想再拖累屋企人, 話俾佢聽明白佢身懷了小朋友好辛苦, 同佢講: 如果工作辛苦, 就多休息, 唔好亂諗野......

其實你地生小朋友前無認真傾過之後既生活會點架咩 ? 傾好咗就應該唔會有人諗埋一堆無謂野

複式洋房

tammy2008 發表於 18-7-15 18:29
OMG, 原來只係剛剛有.....就諗定要換大屋又盛.....

唔好估佢點點點啦, 唔洗理佢以前係點點點......

唉,好多嘢都係之後才發出的,本來我們2人是搬回我家和我爸媽一起住,點知大家住不合,所以才搬回太太家,那時諗住近兩邊老人家屋企,bb時可兩邊湊,後來我爸媽說不湊時都好直接,一邊說無心,另一邊聽起來就變有骨,因而她和我爸媽由又不太夾,變成更惡化,因而才變了今天這樣,兩邊做人難,尤其是識佢的人往往感受會傾向她一方,相反我爸媽識的亦是,得我一個係中間,最慘變是兩邊不是人。

子爵府

2019勳章

JTW 發表於 18-7-15 19:19
唉,好多嘢都係之後才發出的,本來我們2人是搬回我家和我爸媽一起住,點知大家住不合,所以才搬回太太家, ...

你好慘。
男人大丈夫,你真心不論爺田地,俾個讚你。
睇你講,你唔太適合你太太,你無家底,父母沒能力。有家底的媽寶比較適合她,其實香港好多。
你千萬唔好問屋企借再買樓落埋佢名添呀,佢唔係同你共到患難嗰啲太太。

858D    發表於 18-7-16 10:22

公爵府

2019新春慶豚圓

樓上說得對

男爵府

RAY媽 發表於 18-7-15 22:27
你好慘。
男人大丈夫,你真心不論爺田地,俾個讚你。
睇你講,你唔太適合你太太,你無家底,父母沒能力。 ...

其實我並不欣賞樓主太太,佢同老爺奶奶關係唔好,但又想老爺奶奶在換大屋一事上出舊錢,跟住就叫樓主呢個老公出手。

既然同老爺奶奶關係唔好,就更加唔應該要人地幫手啦:有事鍾無艷,無事夏迎春。呢個係個人格唔得啵!

男爵府

JTW 發表於 18-7-15 19:19
唉,好多嘢都係之後才發出的,本來我們2人是搬回我家和我爸媽一起住,點知大家住不合,所以才搬回太太家, ...
明白你兩邊做人難。其實好多男人好似你咁, 父母/老婆兩邊都想氹得掂, 結果係兩邊都得罪晒。
概然想住大又唔夠錢比首期。可唔可以出租而家住緊果度。然後用果啲錢租間大啲既住? (自已每月貼多少少)。你而家住緊果度係你老婆單身時買落, 我估都唔會大, 有冇200呎? 如果太細都真係唔適合一家三口住。。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

JTW 發表於 18-7-15 17:52
覺未搵得足夠,加上她想換大點,覺得要給小朋友更好,想我問我父母,但在我角度他們也年老,我年青時亦負 ...
換大点就要更大,重要郁老人家積蓄,你老婆5識諗,你要有原則企硬。要就靠自己。

858D    發表於 18-7-16 10:19

子爵府

回覆樓主:

其實我覺得樓主太太有咗小朋友想換大點嘅屋係無可厚非(但大前提係唔可以問老人家借錢),到小朋友出世後,就知係有呢個需要(只根據樓主所講去推測間屋唔算大)。

朋輩間影響也佔好大比重。你太太除咗實質講明想你問屋企人借錢之外,有冇明確計劃你哋可以點去改善生活?佢想你點上進法?(進修?有目確進升目標?投資儲錢去財務增值?)而你係咪又有能力去達成?有時另一半目光長遠唔係壞事,如果大家有共同目標,在後生有能力改善生活時去努力,兩公婆可以一齊提升係好的,但最緊要係按步就班,目標亦到實際,不要只空談幻想。

個人認為男人有上進心係非常重要,特別係喺小朋友面前做榜樣。做唔做到一回事,但當中有冇努力先係重點。你老婆係咪嬲見唔到你連少少改進心都冇?例如你老婆想換大屋,係咪以你哋本身能力,除咗問老人家借錢,就一定永遠都買唔到?定而家辛苦少少,做吓兼職,或趁後生進修,他日升職機會大咗,都有返少少能力同機會做到?佢係咪嬲你連自我增值心態都冇?

只可以講,特別係懷孕中嘅女人,對身邊一切都非常敏感。生之前都咁,生完只會更多分歧。既然佢係咁易受人影響,如果佢join 埋d 媽媽gp, 見到其他媽媽可以比更好ge 物質生活d 小朋友,佢會更加覺得你冇用,睇你唔順眼。兩公婆價值觀不同也無計,之後到某一個階段,佢就會絕望再放棄push 你ga la...捱多陣啦。

別墅

回覆樓主:

樓主,你太太為日後生活想換樓,係正常心態。但手上錢有限,想問父母借,也有人會這樣做,可能你太太朋友圈中,也有人是這樣,所以她也有此打算。
但有無還錢計劃?例如幾耐可以還给父母,不防大家商量下。

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你地兩個根本價值觀唔同,得罪講句,佢只懂羨慕,乜都比較要向上,又不願自己努力,好像個天會跌錢落黎咁。你不如將個plan 攤出來同佢講,不嬲都係睇餸食飯,大家一起時都知大家什麼斤兩吧。

子爵府

回覆樓主:

聽落似婆媳問題係導火線
可能佢覺得你無錢要住你家最後關係差又要搬佢間細屋,問題嘅根源係你無錢,佢咁諗所以一提就好火。
所以表面只係錢,係可能內心唔係。係怨你成屋企,無俾到支援佢,乜都要佢外家同佢出哂,你個態度仲要覺得無嘢啩?

係咪佢有咗,所以都易諗埋一邊?

我覺得態度上,多啲多謝佢先,因為,為咗bb,佢同外家都出唔少力。對佢嘅埋怨唔好駁俾佢呻吓,大肚婆無謂同佢拗。關心吓佢,表達吓你都好想努力將來搵到錢會搬大啲。自己爸媽方面,要技巧咁回應佢,話問咗但原來父母啲錢投資咗又好,用嚟養老又好,唔好咁老實話自己唔靠屋企先,技巧啲表達

首頁

尾頁

跳至
熱門主題