自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 jojo1234 的帖子

2母女/子最難有隔夜仇,第2朝通常一個眼神就當無事。事後我會心平氣和同佢傾吓!

子爵府

jojo1234 發表於 18-7-15 16:01
仔13歲,做左d小小冇孝心既事,我嬲左佢,佢亦知我嬲乜。

我會嬲我個女,冷戰幾日。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我份人最怕估估吓,邊個都唔想嬲過夜,所以,和家人從來無冷戰。邊個岩邊個著,都會5口6臉好傾掂佢,我會軟硬兼施

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我家兩件男人,連我媽都頂佢地唔順,48歲跟個18歲三日唔埋兩日就鬥氣

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

三國1 發表於 18-7-15 16:13
大家冷靜下係好事,唔好正面衝突

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

無試過冷戰喎,傾唔到?

民房

回覆樓主:

我嗰仔好嗲我(emoji)、我地無試過冷戰、我仔仔知錯會立即拖番我隻手、所以我倆關係極好

子爵府

2019新春慶豚圓

blackberry 發表於 18-7-15 17:39
我仔好快當冇事發生 過一陣又問今晚食乜餸,我話我未嬲完,佢轉多次頭又冇事
...

係!扮冇事佢地最叻!我仔都會出e招。如果大穫d就會打篇反思+道歉WhatsApp 比我。其實一家人唔應該有隔夜仇,通常我睇完都會插佢幾句就完結。我個仔十四歲了,兩父子唔怕我鬧,只怕我唔出聲,我唔出聲唔回應佢地應該係比C更難受

大宅

回覆樓主

攪冷戰好唔成熟,點樣做好榜樣?!

珍珠宮

回覆樓主:

有,但甚少,一年可能有1-2次, 因為有咩唔likey我直接炳佢地多 炳完唔啋佢一兩日

子爵府

2019新春慶豚圓

jojo1234 發表於 18-7-15 16:01
仔13歲,做左d小小冇孝心既事,我嬲左佢,佢亦知我嬲乜。
會. 大仔試過, 細仔都試過. 大既1日後就乖乖地咁交張紙, 寫佢咩做得唔好, 佢會點改, 有D咩佢希望我改. 細既要過2-3日先過來, 整D嘢比你食, 沖下咖啡比你飲, 錫下你, 跟住講下對唔住.

男爵府

2019勳章

[email protected] 發表於 18-7-15 17:55
我仔一樣,完全唔知冷戰玩法

我女都一樣

大宅

2019新春慶豚圓

我都覺得冷戰好唔成熟
你有你角度, 仔女都有仔女角度
就算佢不孝, 我當佢打左我一下, 都有佢既原因, 可能係我講左D令佢都好火既說話
冷戰只係好似要人單方面"乙水"返你, 對本身事情沒幫助. 我覺得冷戰係對人, 並非對事囉.

以下係我心裡面沒加修飾既諗法 :
係D小姐脾氣對老公發不特止. 仲要同仔女發囉.

男爵府

jojo1234 發表於 18-7-15 16:25
一直以黎太愛佢太為佢,乜都諗左仔仔先,好想將對佢嘅愛減少啲,至少表面上令佢覺得媽咪冇以前咁愛佢,這樣 ...
個人認為冷戰不是好方法,可以大家冷靜下,要溝通.要俾佢知你愛佢,可以講係改變愛的形式,不是減少愛,不須太為佢太就佢,阿仔已不小了,要開始比意識佢,佢要開始反過來照顧你及就下你,不要覺得太愛佢太為佢,這不是好現象,可以佢會有壓力的,示下弱等佢覺得自己開始長大有能力及責任照顧父母了,這也有助增強小朋友的自信及自我存在價值. 上述只是個人意見

大宅

一直以黎太愛佢太為佢,乜都諗左仔仔先,好想將對佢嘅愛減少啲,至少表面上令佢覺得媽咪冇以前咁愛佢,這樣 ...

做左乜不孝事?

唔踩佢兩日可以,但愛應該唔受影響既。十三歲仔做左乜大逆不道既事呢?

子爵府

回覆樓主

多謝各位jm意見。見我標題寫(請教),我係真心想大家比意見我,

仔仔對婆婆吾夠關心,我感覺失望。但又吾想駡佢,所以對佢冷淡以表示不滿。

Anyway,後日就一家去旅行,會好好同佢講下

珊瑚宮

回覆樓主:

當然有,不過唔多囉!通常老公打圓場

侯爵府

你咁做,想得到咩結果呢?想佢知你無咁緊佢,佢會著緊你多d嗎? 如果結果係相反呢?咁點算?再愛少d?
再思考下點做吧,但愛佢少d絕非上策

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梗係會

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主

要看性格,如果好硬頸的人,不會出動求和的話,長期的冷戰反而令雙方的關係變差。
嬲一陣,大家冷靜完,要同佢解釋。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題