0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

baby彤 發表於 18-7-31 21:36
回覆 apricot2018 的帖子

其實各個BB性格唔同嘅,都好難話幾時先晤會喊,可能突然一日就唔喊了🙏&# ...

好羨慕呀...我個bb膽小到第一次放佢落爬行墊佢都喊出黎

男爵府

apricot2018 發表於 18-7-15 17:02
我係新手媽媽,個女而家六個月,基本上每日佢醒既時間有八成係喊既。檢查左所有野包括餵奶,尿片,温度etc ...

我個女都係 日日喊 驚天動地⋯⋯

男爵府

apricot2018 發表於 18-7-15 17:05
另外,我有問過有細路既朋友,話大約一歲左右就冇咁容易喊,係真的嗎?
...

應該係識得表達就會減少哭喊

別墅

bchuma 發表於 18-8-9 23:51
我個女都係 日日喊 驚天動地⋯⋯

請問您女而家幾大呀?我個女半歲,我覺得而家好似好左少少(放低幾個字都唔一定喊),但都係成日唔知做乜喊。

別墅

apricot2018 發表於 18-7-17 00:52
佢呢排出緊牙仔,唔知係咪辛苦所以差左

你會試下俾奶咀嗎?我知奶咀唔係太好,不過可以試下安定情緒

別墅

我係新手媽媽,個女而家六個月,基本上每日佢醒既時間有八成係喊既。檢查左所有野包括餵奶,尿片,温度etc ...

我個囡5個月時都係咁。我唯有同佢一齊玩玩具,Show 佢點玩。晿下兒歌佢聽

別墅

Fiona_chou 發表於 18-8-10 13:20
你會試下俾奶咀嗎?我知奶咀唔係太好,不過可以試下安定情緒

我唔介意俾奶咀,但係佢由出世已經唔食,佢應該唔太中意陣膠味。可能我埋身餵(佢唔肯食奶樽),聽人講會好痴身。。。

別墅

apricot2018 發表於 18-8-10 13:37
我唔介意俾奶咀,但係佢由出世已經唔食,佢應該唔太中意陣膠味。可能我埋身餵(佢唔肯食奶樽),聽人講會 ...

我俾佢好多款奶咀我囡,佢先揀啱一款。埋身埋好啊。我至從泵奶開始,BB就樽餵。再唔願埋身。其實我好掛住哩個感覺。加油啊!

男爵府

apricot2018 發表於 18-8-10 01:55
請問您女而家幾大呀?我個女半歲,我覺得而家好似好左少少(放低幾個字都唔一定喊),但都係成日唔知做乜 ...

你个女半岁仲系甘呀?我个女三个月呀,我以为半岁识坐可以自己玩就会好翻点

別墅

Fiona_chou 發表於 18-8-10 13:47
我俾佢好多款奶咀我囡,佢先揀啱一款。埋身埋好啊。我至從泵奶開始,BB就樽餵。再唔願埋身。其實我好掛住 ...

埋身係好,望住佢啜好治癒。但冇乜休息時間,佢又好快餓,好辛苦架。我都想睇佢自己捧住奶樽食好得意。

別墅

bchuma 發表於 18-8-10 17:01
你个女半岁仲系甘呀?我个女三个月呀,我以为半岁识坐可以自己玩就会好翻点
...

個個bb唔同

別墅

apricot2018 發表於 18-8-11 00:13
埋身係好,望住佢啜好治癒。但冇乜休息時間,佢又好快餓,好辛苦架。我都想睇佢自己捧住奶樽食好得意。
...

係啊!我嗰時埋身餵,BB好快就肚餓,又唔知食咗幾多,所以揀咗泵。另一樣就係餵一邊時,另外一邊係咁滴。我又唔識買D真空樽吸住。

大宅

我個b女4個月都系經常喊 放床喊的多
唔識自己起床度玩 宜家橫抱都唔肯
要直抱un訓覺 每日都系甘
搞到唔知距系咪想食奶

別墅

回覆樓主:

我個女而家九個半月啦! 自從佢識坐之後喊既情況好左好多,識自己坐同玩就冇咁易喊。

子爵府

我bb頭3個幾月都好少喊,食完就訓
比奶奶睇左一日,佢全日抱全行黎行去
返到黎,我就開始冇得訓成日喊
呢兩日我試緊唔抱由佢喊,希望佢變返之前咁

首頁

尾頁

跳至