自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

happybebebe 發表於 18-7-15 20:22
我無興趣睇,平日做媽咪面對呢啲問題已夠煩,有時間都想脫離下現實
好明白,有人睇電視目的係要娛樂,係要嚟脫離現實
亦有人要尋找共鳴,所以真係各有所好,無人需要説服對方接受自己諗法

男爵府

回覆樓主

我本來都冇興趣睇,係我d小朋友鐘意睇,一路睇我會同佢講媽媽以前都係咁照顧你......媽媽以前都係咁緊張......小朋友會好有興趣睇。

水晶宮

newinewi 發表於 18-7-15 20:18
其實只係電視台來搵料拍劇,之後再派人去討論區開帖討論,討論吓劇中人,劇中事,逐小逐少炒熱人加劇,次次 ...

次次都派幾個在bk開帖 我從來都唔睇無記膠劇

大宅

其實只係電視台來搵料拍劇,之後再派人去討論區開帖討論,討論吓劇中人,劇中事,逐小逐少炒熱人加劇,次次 ...

世事都被你看透!

珊瑚宮

好叻
TXB都被你看透了

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

littlemiss123 發表於 18-7-15 19:19
初生bb 唔食得蜜糖,隨便接觸帶感冒菌既陌生人,奶奶擅自裝cam, 老公身上有三手煙返屋企要沖涼先可以抱b, ...

劇中有講陳秀珠要佢瞓,因瞓唔夠會上唔到奶。
Childhood is journey, not a race.

大宅

浩霆豬豬 發表於 18-7-15 19:19
其實我又唔覺得誇張同癲喎,我生阿仔時,因為佢早產,我又產前出血緊急開刀,生完真係好緊張,個時我真係見 ...

你都好夸張 不過你有產後抑鬱?

男爵府

其實我又唔覺得誇張同癲喎,我生阿仔時,因為佢早產,我又產前出血緊急開刀,生完真係好緊張,個時我真係見 ...

我緊急開刀,小朋友33週早產,住兩個月醫院,出世已做手術,但我絕對唔係咁。
從來唔介意畀人抱仔,好愛錫佢但絕對唔會過度緊張。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

miffyumiffy 發表於 18-7-16 05:57
次次都派幾個在bk開帖 我從來都唔睇無記膠劇

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

我自己就冇乜共鳴, 李個角色煩到爆, 如果佢自己兩公婆可憑自己湊掂唔靠人, 根本就唔會發生咁多事, 又要無鬼用又要大喊十, 煩死

珍珠宮

zhouzhouBB 發表於 18-7-15 17:48
睇睇下覺得呢套野好煩, 全部人都好嘈, Ali淨系識喊, 阿99就妙咀妙舌, 阿外母淨系嘈嘈閉月, 三個女人 ...

最怕

男爵府

睇睇下覺得呢套野好煩, 全部人都好嘈, Ali淨系識喊, 阿99就妙咀妙舌, 阿外母淨系嘈嘈閉月, 三個女人 ...

開頭都幾好笑既
之後越睇越嘈
Ali 淨係識發脾四同喊咁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

拍戲都係通過誇張十倍既方式將日常生活演繹出來,當初我坐月都有啲產後抑鬱,我老公唔知,以為我無理取鬧同我吵埋一份,仲吵到離婚

翡翠宮

減齡達人勳章

其實可能現實生活中都係咁情況 可以話佢寫實,亦可以話因為太寫實,唔想再睇了

侯爵府

陪月勳章

自己唔係果 Type 就唔駛話人地誇張﹐
我雖然未至 Ali 果種﹐
但都有覺得自己果陣有輕度產後抑鬱;

有D唔聽話親戚﹐
堅守12朝唔來看你好似佢地唔o岩果D﹐
上一上來好似好快﹐
但媽媽又要無得休息要招呼佢地;

上到來個個都話為你好﹐
個個都加把意見﹐
一個人一個意見﹐
然後演變成十個人十個意見﹐
人地無心一句﹐
正中媽媽死穴係可以好難受;

BB是一部裸機、無說明書﹐
要自己慢慢參透﹐
大家有如媽媽一樣咁長時間對住BB嗎?
無呀﹐無一個會﹐
大家也經歷過新手媽媽咁捱眼訓﹐
唔夠訓就好多事會發生。

伯爵府

我同你掉轉,我當時唔想見到個b,冇乜野都唔好比我抱佢

珍珠宮

littlemiss123 發表於 18-7-15 19:19
初生bb 唔食得蜜糖,隨便接觸帶感冒菌既陌生人,奶奶擅自裝cam, 老公身上有三手煙返屋企要沖涼先可以抱b, ...

但坐月唔休息根本好難上奶...
我之前坐月就係樣樣親力親為..
因為無辦法.. 99成日搞亂檔.. 老公又係豬隊友...
唔夠休息搞到上唔到奶..
我死泵難泵.. 一日加埋都無100ml..
我問過我 d 上奶上得好既 frd..
佢地都係坐月就淨係食訓、埋身同泵奶..
其他所有野都交比老公99陪月工人做..

翡翠宮

回覆樓主

笑下咋嘛
唔睇都冇野

珍珠宮

siumak 發表於 18-7-16 09:43
自己唔係果 Type 就唔駛話人地誇張﹐
我雖然未至 Ali 果種﹐
但都有覺得自己果陣有輕度產後抑鬱;

中肯,生完B真係唔應酬,日日都唔夠訓,聽住BB喊聲果吓真係唔知點形容,人人湊B方法又唔同,好唔鐘意聽人指指點點,育兒書方法有岩又唔岩,有啲我都學得冇須要,咁自己會去取捨,自己去摸索,反正每個B型号都唔同,仲要有人係手忘腳亂嘅時候衝上黎又冇通知。劇一定係誇張,如果平平淡淡,點會有輿論空間,會有某程度上嘅同感,好彩我奶奶係對我好好,如果唔係,可能我會癲10倍,其實湊B時期已過,再睇Ali,只會覺得好攪笑,Elvis真係好盡責老公,攪到咁都仲去花心思氹老婆,冧死人

男爵府

lokwai825 發表於 18-7-15 17:41
有邊套戲第一集已經令班港媽喊晒,直頭撞邪咁吖?!
我終於諗通,因為女人喺育兒方面,所花嘅心力已近乎一 ...

突破盲點

首頁
12345...6

尾頁

跳至