自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

只要對方唔係太污糟, 基本上我覺得無問題. 自問我身上都有億萬細菌, 出街都會摸我d 仔女.

伯爵府

回覆樓主

唔識既一定唔比摸, 正如自己都唔會比街上既人摸
我識一個india太太, 佢好好人, 佢話佢唔會摸頭/面/手。 只係掂吓人地baby.腳。 我好同意。

小朋友想掂baby都係掂吓手仔好了(我之後會偷偷抹baby 手)。 我唔係港媽, 但都唔想小朋友病

試過帶6個月大仔坐車去公園, 熱情狗主帶埋狗黎氹bb, 點之隻狗係咁(奶)我個仔, 連口。 我除左笑同呆都冇反應, 等狗主同狗走左就快快手同仔仔抹面。

男爵府

我又唔好介意bb俾人摸下手仔或腳仔,但摸完我會幫bb清潔手手⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

公爵府

回覆樓主:

識都唔會亂摸,唔識更加唔會,我都叫老公即使識嘅都唔好亂掂亂抱人個B,好多阿媽會唔鐘意。

子爵府

回覆樓主

其實防不勝防啦,拒絕回到我會幫bb 抹返就算架喇

公爵府

回覆樓主:

轉頭即用消毒紙巾抹手仔面珠

大宅

是的 發表於 18-7-15 23:10
乜5係小朋友先多菌咩?特別返學既重勁。

你冇聽過手足口咩?多數喺邊度爆發?

大人手上帶箘,摸落小朋友塊面,而小朋友又摸面,摸完面又食手指,係咁樣傳染。因為大人抵抗力比小朋友強,有箘也影響不大,而小朋友免疫力係發展中,未必抵抗到咁多類既箘。
返學中既係因為共同用一些用品或玩具傳染。

大宅

回覆樓主:

哇 吸取經驗!!!
我要袋定濕紙巾喺最就近嘅袋。

啲街坊成日都摸我bb

伯爵府

回覆樓主

我帶個仔去接大女返學放學、老師、姨姨都會摸我仔塊面!只能轉頭無人時用濕紙巾抺

細時有一排個仔塊面已經生疹紅左一大撻,一樣有人手多多去摸!直接同人講佢已經爛面,好難好唔好摸面!

一爛爛兩三個月、睇左兩三個醫生先睇得好!

所以真係好憎人手多多摸面、摸頭!手腳唔緊要!

摸頭又係好多,尤其上左年紀既人好鍾意,行過都可以摸一摸,用我仔個頭借力行過都得嫁!好多人幾耐先洗一次手,甚至倒完垃圾唔洗手又走去摸人個頭!!(有次等緊(emoji),住對面個婆婆倒完垃圾行出黎,見佢想伸手出來摸我小朋友,即時垃開佢地,自己行前面擋住!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

侯爵府

回覆樓主:

或者話BB有敏感, 另一方面多謝對方咁鐘意BB, 再代BB講hello姐姐/哥哥

翡翠宮

回覆樓主:

有D B好鍾意出手亂摸,吾該你地D家長好好管理,吾係到時我一手打落去你無得嘈

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

BB食手,
我非常介意D人摸佢隻手,
但D人勁仲意捉住佢隻手玩。

珍珠宮

回覆樓主:

摸腳仔還可以,摸面唔接受

子爵府

lulalulahey 發表於 18-7-15 21:50
我成日同bb出街,係食開嘅餐廳/等緊過馬路/去街市/係商場行行企企,不時都會有人撩bb傾計/笑/玩,呢啲善意 ...
Touch ?
better not la .....

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

ValerieBaBa 發表於 18-7-15 22:47
有啲人係甘衰,手多多攪 BB. 我囡出世我先奪取佢嘅初吻,因為有啲親戚一定黎攪攪震,真係俾我估中,黎探 BB ...

痴線架

子爵府

ValerieBaBa 發表於 18-7-15 22:47
有啲人係甘衰,手多多攪 BB. 我囡出世我先奪取佢嘅初吻,因為有啲親戚一定黎攪攪震,真係俾我估中,黎探 BB ...
你實在太勇敢, 一出世就錫佢...就算自己係媽咪都唔好錫呀! 其他人都唔可以錫呀!
都市人有唇瘡太普通, 如果媽媽曾經生過唇瘡, 生b時因為攰同抵抗力降底而令病毒活躍,可能未發出黎,但你錫bb 就可能傳左俾佢.
親戚更加唔得喇,點知佢有無唇瘡呀! 唔好拎亞b命仔較飛呀!錫面都會中招架!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

兔兔小馬甲 發表於 18-7-16 07:04
我又唔好介意bb俾人摸下手仔或腳仔,但摸完我會幫bb清潔手手⋯

象牙宮

回覆樓主:

先會咳下咁,再搞厲住果個人,甚至出口話!我唔係潔癖,不過好討厭d人手多,咩都摸下

子爵府

回覆樓主:

一句 “眼看手勿動” 應可解決

首頁

尾頁

跳至