自由講場

跳至
Del  

首頁

尾頁

子爵府

Del

伯爵府

二世龜 發表於 18-7-15 21:55
有咩好買?
仲貴過香港?
食野都係?

我有時無聊特登去大陸超市行,好多嘢買,又夠大間,有d出口嘢就貴,但有d都平嘅

大宅

回覆樓主:

大型超市好多野睇,就好似Aeon+惠康咁,我行過一間有三層既,仲大過九龍灣間宜媽傢俬
價錢對返港紙其實差唔多
食野方面就平好多,例如打邊爐,我果次有六七個人去食,雖然啲料係散叫,但係都係買單5百蚊有找,平過香港啲仼食

wcpcelia    發表於 18-7-16 12:41

公爵府

好媽媽勳章

Yanyan0904 發表於 18-7-15 22:10
大型超市好多野睇,就好似Aeon+惠康咁,我行過一間有三層既,仲大過九龍灣間宜媽傢俬
價錢對返港紙其實差唔 ...

係香港大型超市係做唔到,地少租貴。
家樂福已經係例子,終於退出香港。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我都好奇大陸超市有乜好買?有人可分享嗎

侯爵府

大型超市我都會行,有時志在消耗時間及D除陳列擺設好大,好吸引堆砌成座山,拍下照又可玩一餐.內地有D食品店價錢唔平.好在環境優嫻坐得舒服 ,這是吸引之處

wcpcelia    發表於 18-7-16 12:42
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我以前去東門會去太陽百貨間百佳買客家鹹雞,真係好好味

子爵府

losttoa 發表於 18-7-15 22:22

地方夠大,有按摩機可以試坐,同百貨公司差唔多,有衫有鞋,電器,海鮮,肉食,蔬菜。
我老公近期鍾意買純甄(蒙牛酸奶)。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我揀大陸本土零食
香港未見過就會試下
有伏亦有好食

tansyneko    發表於 18-7-15 23:36

子爵府

食飯,除左打邊爐/掃街小食

真心問有咩好

等我帶媽媽返去行下,另外,拎住現金ok嗎?

大宅

回覆樓主:

王老吉,椰樹牌椰汁,加多寶,青瓜味利士薯片,醃料,廁紙,老干媽,衛生巾褲

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

二世龜 發表於 18-7-15 22:27
食飯,除左打邊爐/掃街小食

真心問有咩好

大陸錢幣好污糟又霉dum dum,而且用現金唔方便(有時d收銀見你用現金要佢找錢會黑黑地面)
開微信大陸錢包啦,聽jm講而家可以綁香港信用卡就開通到(我係早期開通左)
之後搵大陸親戚幫你入人仔,如果無都可以喺香港有些找換店可幫手充值人仔

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有咩好買?
仲貴過香港?
食野都係?

行下街O者...有D野又新奇D咁

好多人都去外地超市行下

子爵府

瑤瑤~ 發表於 18-7-15 22:44
大陸錢幣好污糟又霉dum dum,而且用現金唔方便(有時d收銀見你用現金要佢找錢會黑黑地面)
開微信大陸錢包 ...

就係唔識開...

另外,一個acc係咪可以買幾張地鐵飛?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

losttoa 發表於 18-7-15 22:22

Yogurt, 好多款式好好味,中式冷凍食品,有隻合桃包好2好味,都唔平廿幾蚊6個,乾果零食,香料,湯料。。。款式多又平過香港,每次返去都必行。

侯爵府

有咩好買?
仲貴過香港?
食野都係?

以下是香港冇得賣或大陸平過香港好多:
1,家樂牌紙包湯,
2,McCormic調味料
3,雷達蚊香藥水

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

二世龜 發表於 18-7-15 23:05
就係唔識開...

另外,一個acc係咪可以買幾張地鐵飛?
你如果有信用卡就試一試啦, 跟住步驟做好容易架咋
首先開左微信(香港錢包)先, 可以綁一張香港信用卡
然後搵人發人仔紅包俾你(你有需要可以pm我, 我可以發俾你)
收紅包時要認證大陸錢包, 你跟住指示做, 綁返同一張信用卡都OK
買幾張地鐵飛我唔清楚得唔得呀, 因為我通常搭的士
當然你都可以帶定現金0係身, 到時去客務中心俾錢買飛應該都得

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sinohk33 發表於 18-7-15 22:25
地方夠大,有按摩機可以試坐,同百貨公司差唔多,有衫有鞋,電器,海鮮,肉食,蔬菜。
我老公近期鍾意買純 ...

我好鐘意食蒙牛內蒙古老酸奶,好似食布甸咁,好好味 。我會帶埋冰袋上去入貨返香港食的

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

之前去過大潤發,小朋友最開心買文具,薄,不過鉛子筆我唔會買,始終用慣日本牌子。買過豬毛鞋刷,先10幾蚊。

子爵府

fuhk 發表於 18-7-15 23:22

我好鐘意食蒙牛內蒙古老酸奶,好似食布甸咁,好好味 ...

我在新疆食過老酸奶,有落花生碎,你有冇試過?

首頁

尾頁

跳至