自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

代友好奇問,雖然知道冇一定凖則。
如果係中至高層職位。
由interview完晒至offer嘅時間

伯爵府

回覆 思澄爸爸 的帖子

一個半月。三個月都試過。係講緊見晒n咁多關。同埋視乎職位有幾等人用。
以上係聽屋企人經驗。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我試過3個半月

禁止訪問

男爵府

思澄爸爸 發表於 18-7-15 22:14
如果係中至高層職位。

上市公司中層位,上午interview 見department manager 同 HR, 下午做埋second in 見HR Director 同 Department Director. 出門口搭(emoji)到樓下收到call 比offer.
HR 有講過好急請人,同埋咁啱幾位阿頭全部係香港所以咁快。

wcpcelia    發表於 18-7-16 13:27

大宅

回覆樓主:

我連埋phone call都已經in 左4 round.
已經一個月都未出offer....

子爵府

Monstereasy 發表於 18-7-15 22:53

上市公司中層位,上午interview 見department manager ...

咁快!愈大公司,比offer前都可能要將出offer比candidate嘅proposed offer 游比director,老細簽名作實;又或姐要check reference

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

王國教室勳章

思澄爸爸 發表於 18-7-15 23:51
咁快!愈大公司,比offer前都可能要將出offer比candidate嘅proposed offer 游比director,老細簽名作實;又 ...

我都試過好快,入職後知道其實HR一早就定左個range ,一ok左就俾offer ,其實未必要經咁多人,HR同見個interviewer 攪掂,reference check 都好快。
就係公司大佢地上面未必處理呢d。

大宅

回覆樓主

幾個月先有offer果D應該係後備啦。正常一個月內都會出offer。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

思澄爸爸 發表於 18-7-15 22:14
如果係中至高層職位。

試過big4 manager 一星期內收到offer

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

上午in完,下午5點有offer

大宅

miu610 發表於 18-7-15 23:16
我連埋phone call都已經in 左4 round.
已經一個月都未出offer....

我之前試過in 2 次,
第二次 直屬上司講左請, 講埋人工, 講埋勁急住等人用,都等左一個月

頂, hr 啲程序慢到呢⋯⋯ 慢到我見唔到上手, 無人教我做野

男爵府

咁快!愈大公司,比offer前都可能要將出offer比candidate嘅proposed offer 游比director,老細簽名作實;又 ...

價錢條件見HR已經傾好,我行頭細department manager 係我見工之前已經打左比佢舊同事check我background, 而且專業資格上網查已經有齊。
不過,經過嗰次發現唔係真係想轉工,唔好隨便send 信,因為好快比人知.....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

好難講架wor
我有睇recruitment (因我地老闆話hr又慢又煩,想自己見晒人至經佢地)
慢起黎大半年都未見成(一般一般想請與唔想之間,仲未唸掂/傾掂數咪見多兩round)
好想請見晒1-2星期有offer
一般情況就睇老闆果排有幾得閒處理呢d喇

珊瑚宮

朋友試過, 上市公司interview由上午10:00 開始, 直落到下午, 見晒所在應該的人, 第二日已收到offer。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我呢d小薯位都過左個幾月至有offer,因有特別情況老闆要去到chairman果度拎approval (大公司好老土,樣樣有制度咁,就算我老闆肯俾多果舊錢,都要經特別程序)

珍珠宮

回覆樓主:

王國長老

cbeyond 發表於 18-7-16 08:29
朋友試過, 上市公司interview由上午10:00 開始, 直落到下午, 見晒所在應該的人, 第二日已收到offer。
...

我見過最堅,上午出offer,下午即relocate(由上海飛北京)即開工。所有個人物品要weekend至有時間飛返去執

首頁

尾頁

跳至