義工

自由講場 今日: 4118|主題: 988022

選保險經紀 . 大家會考慮咩條件

男爵府

國民生產總值:6125

保險產品應該大同小異 . 自己收集完資啟料後自己再比較下邊隻適合 , 應該都唔難 , 等 agent 介紹好似冇太大作用
保險經紀又成行成市 . 大家會考慮咩條件去選保險經紀 , 大家係咪覺得跟得好唔好係最緊要 ? 咁如果個經紀係新入行 , 又唔知佢會跟得好唔好 , 你會唔會選佢做你經紀 ?

別墅

國民生產總值:592

回覆樓主

結左婚,有仔女,同一公司做左廿年以上。

男爵府

國民生產總值:8668

回覆 amychan784 的帖子

同一間公事做左約5年。相對經驗夠,有穩定客源,離職機會較細。
但年資超過10年,又太多客,分身不暇,跟得唔好。
仲有我勁睇公司背景,有些我勁憎。保費超貴,但保額好低。
對客唔著數。

我係堅麻煩,堅揀擇。

大宅

國民生產總值:2672

回覆樓主:

唔好搵熟人(朋友)

wcpcelia    發表於 18-7-16 12:51

複式洋房

國民生產總值:283

回覆樓主

我會睇佢係呢間公司做左幾耐,太新對產品可能唔熟

翡翠宮

國民生產總值:83906

大廚勳章

Kikoabc 發表於 18-7-15 23:02
我會睇佢係呢間公司做左幾耐,太新對產品可能唔熟

太新嗰啲千祈唔好制。。。

容乜易買咗一年兩年內都唔做就變咗孤兒單
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

國民生產總值:65763

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇年資,人品,熟一熟都冇用

大宅

國民生產總值:1895

Whitechocolate 發表於 18-7-15 22:32
回覆 amychan784 的帖子

同一間公事做左約5年。相對經驗夠,有穩定客源,離職機會較細。

你選擇好正確,起碼做左5年以上,想知佢搵唔搵到食就睇下佢張卡片有無MDRT呢個百萬元桌的榮譽,如果有証明佢對呢行有一定的客戶支持同收入繼續做落去,唔好搵做超過15年以上manager grade或者區域總監佢地好少理現有客戶除非你係大客仔
利申:做過保險

Whitechocolate    發表於 18-7-15 23:15

子爵府

國民生產總值:10238

2018勳章

amychan784 發表於 18-7-15 22:21
保險產品應該大同小異 . 自己收集完資啟料後自己再比較下邊隻適合 , 應該都唔難 , 等 agent 介紹好似冇太大 ...
1. 睇佢係呢行做左幾耐, 新人, 1-2年通常唔會考慮.
2. 人品
3. 唔好搞太多嘢, 好怕D人賣保險, 又賣保健.....化妝.......

象牙宮

國民生產總值:247753

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

tintinlam 發表於 18-7-16 09:40
1. 睇佢係呢行做左幾耐, 新人, 1-2年通常唔會考慮.
2. 人品
3. 唔好搞太多嘢, 好怕D人賣保險, 又賣保健.... ...

Agree

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.