自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

戒奶未啊? 奶粉害人不淺啊, 有奶飲梗係唔食飯啦, 奶又難消化吸收, 咪營養不良,
愈來愈瘦

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

畀面勳章

fanay 發表於 18-7-15 22:47
我個仔而家兩歲半 咩都唔肯食唔肯試 平時食飯有啲魚味同菜味都唔食 而家多數放紅蘿蔔絲南瓜蓉 仲要溶用落啲 ...

千萬不要聽你先生話將食物打成糊仔

大宅

fanay 發表於 18-7-16 00:46
我個仔連一條菜都未食過 無同大人食 我地太夜食

細個細糊仔時無接觸過菜同魚?有無試比雞翼、雞髀等佢試下用手自己咬?魚可以試下鯪魚肉球、炸魚柳條,改變食物本身形態,但要練佢咬野。如果食薯條,可以自己整,再加啲紅蘿蔔、瓜條放埋一齊,睇佢會唔會自己拎

大宅

timtim2013 發表於 18-7-16 00:10
試下燉瘦肉蘋果湯比佢飲,我都係依道d媽媽教,我仔又係唔肯食嘢,咩都唔開胃咁,我一星期燉兩三次比佢飲, ...

請問點燉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個仔而家兩歲半 咩都唔肯食唔肯試 平時食飯有啲魚味同菜味都唔食 而家多數放紅蘿蔔絲南瓜蓉 仲要溶用落啲 ...

放棄啦! 我講真呀.

你唔駛咁煩惱, 小朋友必經階段. 你應該得一個仔? 再生多個就會明.

我大仔練仙練到5歲, 二仔練到8歲而家有眉目肯開金口食多d野, 三女仲好胃口個二仔. 佢地係underweight, 但又可以夠氣力跑成日, 咁我就算. 兩個仔唔食野時我真係煮好少野, 而家我仲係適應緊煮大鑊飯.

奶粉未必有用架, d 人話飲左奶粉會肥d, 我二仔三女要補奶粉時, 體重增長不升反跌, 浪費我成個月既期望.

你俾你個仔食半個鐘就收枱. 你俾佢食咁耐, 係助長佢唔食. 你仲要俾糊仔, 係害緊佢.

有冇試過俾d 冇益食物? 或西餐? 例如薯條, 牛角飽等等? 我知好多人係反對... 但有時佢地係鍾意食香口野, 間中俾佢食一次其實係冇壞... 我d 親友仔女同埋仔女同學係正常身形, 因為佢地間中食零食, 佢地個個食西餐, 早午餐食麵包, 夜晚或者出街間中會食薯條, 炸野.... d 外國人湊仔冇咁多飲食禁忌, d 小朋友冇咁瘦.

珍珠宮

回覆樓主

勇敢d, 戒奶

唔食飯,就試食粉,薯蓉,麵包,乜都試下,食大左個胃就會開胃

子爵府

回覆樓主

我小朋友由戒奶之後,生長線就一路跌。佢一直係有小小肥果類,大大下而家7 歲開始變瘦。我同意樓上,佢瘦但健康就隨得佢。因為逼唔到。我小朋友亦係練仙類,食既份量好小,亦食得好慢(含飯果d 細路),最長紀錄係一餐飯食三個鐘,食完可以食下一餐

而我小朋友當然係有鍾意食既野,薯條薯餅呢d, 但鍾意既食物好小,就連零食佢都麻麻地。而家放暑假,冇小息時間佢連零食都唔食

好彩既就係佢跑跑跳跳好健康,餓會出聲,雖然食唔多。

我覺得唔好再整蓉喇,成件上啦d 野食。佢餓就自然會食,唔駛特登谷肥

wcpcelia    發表於 18-7-16 13:02

大宅

回覆樓主:

搵健康院姑娘,同你搵下問題所在

男爵府

回覆樓主

有一段時間我仔病完瘦左好多
我用黑豆,杏仁,腰豆,米打蓉煲完格渣。(好似豆漿咁煲)比佢早餐飲一杯。好快肥返

子爵府

回覆樓主:

肝醬夾麵包。自製漢堡肉,午餐肉,用攪拌機攪。夾芝士。

珍珠宮

限時食,半小時內食幾多就幾多,兩餐間禁所有雜食。

你俾佢拖個半鐘,呢餐仲塞係胃,下餐又到,邊有胃口?中間仲有副食嘅話,係整壞腸胃。

大宅

Ember 發表於 18-7-16 05:25
細個細糊仔時無接觸過菜同魚?有無試比雞翼、雞髀等佢試下用手自己咬?魚可以試下鯪魚肉球、炸魚柳條,改 ...

有接觸過菜同魚 當時我哋過嚟整碎放落粥到 後來大大下見到碗飯有野就唔肯食 冇試過自己攞雞髀同雞翼 不過之前食個粟米自己揸住一舊 依家比粟米佢又唔食(emoji)

大宅

brindlewin 發表於 18-7-16 08:33

限時食,半小時內食幾多就幾多,兩餐間禁所有雜食。

冇俾副食 平時都係早晚飲奶 係咪我應該諗下點樣將啲飯整得好食啲

大宅

bosch 發表於 18-7-16 06:41
放棄啦! 我講真呀.

我有兩個仔 大嗰個六歲 大嗰個當時都吾食食菜同魚。不過佢肯食肉 依家大嗰個食嘢就冇乜問題 係揀飲擇食 但係佢都好肥 細嗰個就真係可能佢唔吸收

子爵府

幼童唔開胃。 健脾好重要(請教中醫師)

大宅

candiceLingLing 發表於 18-7-16 01:51
出街食會唔會好d?鍾意食香口野?除薯條仲有冇其他?

出街食仲慘 就算我哋食意粉佢都係食啲啲

珍珠宮

fanay 發表於 18-7-16 08:41
冇俾副食 平時都係早晚飲奶 係咪我應該諗下點樣將啲飯整得好食啲

你個方式也太B B,兩歲係我家(N個細路大家庭長大,姪甥一大堆)已經全部solid food, 除咗魚骨會挑出,其他多任食。
糊類其實令口腔腸胃“懶惰”,消化吸收力都成長不足。

水晶宮

正常喺香港係唔會營養的,媽媽放鬆d,只要醫生冇話佢健康有問題,我係唔會理佢瘦唔瘦的。

wcpcelia    發表於 18-7-16 13:07

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

至愛朱古力 發表於 18-7-16 00:49
係呀

請問新鮮既會唔會好d可以食埋

首頁

尾頁

跳至