自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

fanay 發表於 18-7-15 22:47
我個仔而家兩歲半 咩都唔肯食唔肯試 平時食飯有啲魚味同菜味都唔食 而家多數放紅蘿蔔絲南瓜蓉 仲要溶用落啲 ...

我個仔2歲半前都係咩都唔食,不停試,不停轉,又唔肯試新野,總之佢只係鐘意食奶同蛋,咩都唔願食,好辛苦先迫到佢食幾啖飯。
有次去麥記,佢食薯條,就開始愛上茄汁,之後就成日叫我煮蕃茄飯佢食,果段時間真係日日都係食蕃茄炒蛋飯,之後就慢慢加d肉碎,總之碗飯係要蕃茄咁既顏色佢就會好肯食,直到N班返全日班,經過老師既日日提點,慢慢開始接受食身(雖然宜家3歲都唔係話好鐘意食飯)但已經冇之前咁勞氣。
我覺得一定要搵到佢鐘意食既野開始著手,再加上學校教導,就會好起來。

大宅

至愛朱古力 發表於 18-7-16 00:53
你有冇帶佢返健康院check下?佢咩都唔食,會唔會營養不良,身體發展正常嗎?
...

好耐無去健康院 之前都係偏細粒

男爵府

cholewong29 發表於 18-7-16 00:04
攞米煲水變淡白色就熄火,d水就俾小朋友飲

唔該你

男爵府

充裕 發表於 18-7-16 00:14
我今日加紅棗燉肉汁,甜甜地,小朋友又好鍾意飲

唔該你

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

試下同小朋友一齊整野食,等佢對食物有興趣先

男爵府

回覆樓主:

你應該整多啲唔同嘅嘢食睇下佢開邊瓣!
有啲小朋友大大下唔鍾意飯同餸撈埋,要學大人咁分開食,有啲小朋友鍾意自己食,有啲小朋友唔鍾意太淡同日日一樣!講真兩歲幾,唔洗過份追求清淡,試下食下粉面,通通意粉螺絲粉,蕃茄湯波菜汁白汁乜都試下,再唔係間中一餐半餐薯蓉,餃子或者pancake,唔好再食蓉!亦唔洗追求餐餐有魚有肉有菜,將心比己,日日咁樣你都冇胃口。

伯爵府

我個仔而家兩歲半 咩都唔肯食唔肯試 平時食飯有啲魚味同菜味都唔食 而家多數放紅蘿蔔絲南瓜蓉 仲要溶用落啲 ...

兩歲半,仲食蓉?

其實要一步登天好難,首先佢肯食先得!

試下從外觀上花下心思,兒童餐每樣少少食晒再添
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

a!b@c# 發表於 18-7-16 05:06
千萬不要聽你先生話將食物打成糊仔

係,絕對係害左佢

大宅

其實個個小朋友都好鍾意食野,不過只係唔鍾意食你安排好既野,我見好多肥b 屋企都係零食放題,由朝食到晚,生果餅乾麵包西餅麥樂雞薯條朱古力餅果汁益力多,你有冇準備定呢d 隨便佢地食? 有既一定會肥

大宅

回覆樓主:

試下唔好將d餸撈埋,擺係碟到等佢自己探索下d食物,我女唔肯食不明物體形態嘅嘢,d餸剪爛撈飯佢唔肯食,不過細細份俾佢自己分配佢又會肯食d,燜薯仔佢好鍾意,所以整羊肉湯 牛肉湯 雞湯 豬骨湯 魚湯嘅時候都加薯仔落下,同埋雞翼我剪碎俾佢又唔食,但係成隻俾佢又慢慢食可以食到2隻,整薯仔波波入邊加d肉同芝士,有時將d南瓜切塊擺去焗,芝士通心粉都好受歡迎

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

先唔理佢食唔食蓉同飲唔飲奶問題

如果你想佢食野 餓佢一餐兩餐
小朋友肚餓自然會食野
餓佢既時候就千其唔好比佢飲奶食麵包餅乾
要佢食正餐 當佢開始食正餐先再唔好比蓉既飯佢食
希望幫到你

珍珠宮

回覆樓主:

兩歲半仲打溶係害緊小朋友,口肌弱唔肯咀嚼固體食物,當然唔排除受感統影響
但你話呀仔薯條肯食好多,咁即刻肯食嘢同咀嚼,不過「揀」嘢食同咀嚼

薯條都咬到仲比淋飯,唔肯食飯食餸又比奶,餐餐食飯食一個半鐘,只係一個惡性循環

呀仔鍾意薯條可以自己切薯仔/蕃薯條煎/焗,同呀仔講吓要求,可以食薯條但要食埋菜/瓜/肉,整個蕃茄芝士肉醬淋係面

瓜類小朋友易接受過菜,試咗唔同種類嘅瓜/蕃茄/粟米先,或者將d瓜擺成公仔樣^_^,吸引小朋友食

長遠你要提高小朋友對食物嘅興趣
兩歲半你每日同佢一齊睇吓食物書,本書有小朋友食嘢話比佢知哥哥好叻食菜、食魚、食肉.....小朋友鍾意模仿

同呀仔一齊去買餸話媽媽今日買餸買咗......

食飯要專心,唔好有電視/電話/ipad,要拎走所有會令小朋友分心嘅嘢

大人盡量同小朋友一齊食飯,小朋友見到你食,佢會食得更加開心,你一邊食一邊話菜心/雞肉好好味,表情誇張d開心d,我呀女一歲果陣我係咁樣氹食飯,佢食一啖就讚佢乖,食晒就拍手掌
用餐時間要開心同多鼓勵,唔好打鬧,比呀仔知道食飯係好開心,肯食就勁讚佢

水晶宮

回覆樓主:

唔好再食蓉,影響佢講野,同埋要set rule,
有規律就會肥!唔揀食,同專心食丫!媽媽你想佢好就要企硬d

反學未? 一定要反全日,老師幫到你

男爵府

bosch 發表於 18-7-16 06:41
放棄啦! 我講真呀.

認同,有小朋友天生唔鐘意食嘢,我细個時最怕食野,咩都唔食,要到中學先好d,而家未牛高馬大,仲要减肥添

大宅

回覆 fanay 的帖子

有同事教我買滴雞精俾佢飲, 一包包好似肉汁一樣但唔可以直接飲..可以加入飯少少咁飲..

唉我好明白..湊住件"常練仙"既好辛苦...

佢瘦小...周圍D人..一見就話..咁細粒既? 邊個細佢幾多幾多都大隻過佢...

佢肯食...就唔會係咁啦..我唔理架啦..佢肯食咩都俾...ice cream都OK...好過咩都唔食...=(

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

my_bride 發表於 18-7-15 23:38
兩歲半真係唔應該再食溶

男爵府

回覆樓主

我個女食野都好煩 以前我好堅持 唔俾零食只係食正餐 可惜正餐又唔係食得好 仲好瘦 我現在會俾零食佢 食完飯有少少零食奬勵 坦白講 佢食飯食得好 又有少少零食食 好開心 望落無咁瘦
俾佢食下自己喜歡的食物 佢喜歡香口野 你咪炸下雞 豬扒 食大佢個胃 佢自己會食野 咁大個真係唔好再整蓉 已經出曬牙

男爵府

回覆樓主

今年九月返學未?未过儘快同佢報插班返全日,小朋友喺學校有同學仔一齊會好好多,我仔都好細食同偏食、返咗學因為同學仔好擦得,有兩個好鐘意食豬扒,我仔有樣學樣,而家都成日話要食豬扒

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

有無多啲同佢去公園玩?體力消耗得多自己有胃口

別墅

我仔細個時都係好似厭食咁,成餐飯食個幾鐘,都係食咗大約兩湯飯,有時仲會嘔反晒出嚟。連零食都唔食,比同齡小朋友細粒一大截,乜嘢方法都試過,煩咗幾年。
後來朋友話佢可能係脾胃弱,所以冇胃口,教我煲紅棗水俾佢飲。我就每星期煲兩次,飲咗大概一個月,佢竟然主動"摷"零食食,之後keep住飲,小一到依家12歲,高度已追返晒,有162cm。你可以試下,好簡單:

紅棗幾粒
圓肉幾粒
杞子一小撮
水適量
大約煲20分鐘,加少少紅糖,加一隻蛋(蛋花)

首頁

尾頁

跳至