家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教大家如較大額港幣想係找換店對換人民幣,除現金外,有冇其他方法?例如本票對本票?謝謝

大宅

大額就去銀行換啦。

大宅

回覆樓主

知唔知邊間rate靚d?我都想賣走cny

珍珠宮

fiona829 發表於 18-7-17 10:26
知唔知邊間rate靚d?我都想賣走cny

下跌中 不是要買入?

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

大宅

mvshop8888 發表於 18-7-17 11:59
下跌中 不是要買入?

怕再跌,輸更多

大宅

fiona829 發表於 18-7-17 12:06
怕再跌,輸更多

F

大宅

6PAIRS 發表於 18-7-15 23:53
想請教大家如較大額港幣想係找換店對換人民幣,除現金外,有冇其他方法?例如本票對本票?謝謝
...
唔想中伏去銀行換啦!我中咗伏就快一年都未搞掂呀

大宅

leungwl 發表於 18-7-17 23:46

點中伏吖?

子爵府

6PAIRS 發表於 18-7-15 23:53
...

早兩年前 情況同而家差唔多人仔急跌, 結果阿公即刻出手,人民幣迅速反彈,

我有個朋友當年死都唔聽我講 ,將50萬人仔換咗港幣,結果阿公一出手 人仔迅速反彈,令佢損失慘重。

記住 大陸最鍾意維穩,所以人民幣絕對不會大跌, 亦絕對不會大升, 長遠計持有人民幣絕對冇得輸

伯爵府

baby668 發表於 18-7-18 18:31
早兩年前 情況同而家差唔多人仔急跌, 結果阿公即刻出手,人民幣迅速反彈,

我有個朋友當年死都唔聽我講 ...

我記得,16年尾呀嘛!人仔係咁跌係咁跌,我見連大力哥都不斷兌返港紙,終於把心一橫跌到1:1.1嗰時我賣咗一部分原本做緊4.x% 定期嘅人仔。頂呀!第二天無再跌,再多一排漸漸回升返。今次再跌到1:1.1嗰時我老虎蟹都入人仔唔換返港紙,長揸(講緊10幾年)人仔。人仔係我打斧頭錢做幾個外幣投資中,回報最高嘅。只要中國唔滅亡,我都唔驚。

男爵府

ayi1 發表於 18-7-19 18:53
我記得,16年尾呀嘛!人仔係咁跌係咁跌,我見連大力哥都不斷兌返港紙,終於把心一橫跌到1:1.1嗰時我賣咗一 ...

係!人仔長線收息

子爵府

我記得,16年尾呀嘛!人仔係咁跌係咁跌,我見連大力哥都不斷兌返港紙,終於把心一橫跌到1:1.1嗰時我賣咗一 ...

好奇怪當時 所有找換店啲人都排長龍, 永遠人仔升啲人就會換人仔,人仔跌個個兌換返港幣

其實所有嘢都係心魔

伯爵府

baby668 發表於 18-7-19 22:51
好奇怪當時 所有找換店啲人都排長龍, 永遠人仔升啲人就會換人仔,人仔跌個個兌換返港幣

其實所有嘢都係 ...

係,因為無人有水晶球睇得透將來係點。只能講有早知無乞兒。

子爵府

系呀,果時大力又話大部分資產轉番港幣,笑鳥

男爵府

畀面勳章

ayi1 發表於 18-7-19 23:21
係,因為無人有水晶球睇得透將來係點。只能講有早知無乞兒。

個人的投資组合有A股,亦有玩AH差價套戥。所以每逢覺得跌到低位時都會買人仔以備有需要時用 。

男爵府

leungwl 發表於 18-7-17 23:46

有冇人知道响银行換左人仔,打过去內地銀行係点做,如果D人仔响中銀,打过去內地工商得唔得呢?,打40万人仔,手續費大約要幾多(emoji)呢?

大宅

[quote]bearking 發表於 18-7-20 11:12
有冇人知道响银行換左人仔,打过去內地銀行係点做,如果D人仔响中銀,打过去內地工商得唔得呢?,打40万人 ...[/quote你可以在中銀𣾀上去內地工商戶口,但一定要同名才能滙得到,每日可𣾀8萬,
如果40萬就分五天滙每次滙款收取手續費約120元

男爵府

leungwl 發表於 18-7-20 12:38
[quote]bearking 發表於 18-7-20 11:12
有冇人知道响银行換左人仔,打过去內地銀行係点做,如果D人仔响中 ...

多谢你回覆我呀,即係比600手續費就得,再无其他收费,咁又幾好,我以為要有差價,唔該哂你呀

大宅

bearking 發表於 18-7-20 12:45
多谢你回覆我呀,即係比600手續費就得,再无其他收费,咁又幾好,我以為要有差價,唔該哂你呀
...
因為用人民幣滙人民幣沒有差價,只有手續費

男爵府

leungwl 發表於 18-7-20 13:55
因為用人民幣滙人民幣沒有差價,只有手續費

唔该哂你,如果600蚊都好,唔敢再去找换店汇了

首頁

尾頁

跳至