婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

umininn2011 發表於 18-7-17 00:54
回覆 兩條線 的帖子

我剛剛發現99連床單都幫我換左佢用開既大花花圖案,雖然係新但我唔中意呀!C6話叫我忍 ...

忍咩呀忍 自己屋企都要忍佢咁搬出黎做乜
俾我一手扯走,再拎自己張床單出黎、叫老公搞返好佢,同佢講「唔想再有下次,就叫你媽唔好搞咁多野,如果唔係有排你換」
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

翡翠宮

畀面勳章

我以前個鐘點都會放對鞋、手套、咖啡粉、潤手霜咁係我屋企,事實上佢日日黎,真係要用,冇理由要佢拎黎搶去。所以如果你用呢點黎話99,佢個仔你c6未必會buy你。唯有快d換鎖,唔好俾佢日日上黎,要好明確俾佢知道自己係客,否則後患無窮。
日日是好日

男爵府

mother904 發表於 18-7-17 12:50
我以前個鐘點都會放對鞋、手套、咖啡粉、潤手霜咁係我屋企,事實上佢日日黎,真係要用,冇理由要佢拎黎搶去 ...
講得無錯。放少少日用品唔係問題, 我奶奶都放左啲野係我家, 衫都有幾套因為佢間唔屎會黎幫我湊幾日。
但佢絕對唔會把我主人房張床換左佢prefer款式既床單。屋企既擺設全部唔會郁我。
樓主奶奶好明顯已經踩過界。

男爵府

回覆 兩條線 的帖子

我剛剛發現99連床單都幫我換左佢用開既大花花圖案,雖然係新但我唔中意呀!C6話叫我忍 ...

企硬d啦!忍係無用

伯爵府

umininn2011 發表於 18-7-16 00:50
最近搬新屋,之前係99屋企暫住一個月已經發現大家生活習慣唔同。搬左新屋又剛剛有左,99就成日自己上黎煮飯 ...

開始俾鎖匙99就錯喇,有d乜嘢都唔敢亂俾99

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆 兩條線 的帖子

我只可以講,忍係可以,只係唔知道幾時忍唔住會爆姐。

希望你c6明白。

大宅

快d收返鎖匙啦,唔收就搵個藉口換左個鎖佢,愈早做愈好,再遲d你99愈黎愈老奉想阻止佢更難

大宅

Himbodom 發表於 18-7-18 09:34
快d收返鎖匙啦,唔收就搵個藉口換左個鎖佢,愈早做愈好,再遲d你99愈黎愈老奉想阻止佢更難 ...

話不見鎖匙,直接換鎖啦

別墅

hhz 發表於 18-7-18 07:40
我只可以講,忍係可以,只係唔知道幾時忍唔住會爆姐。

希望你c6明白。
已經爆左啦!當我發現洗出黎機衫有一件係奶奶既衫,C6仲打算放埋係我地衣櫃,
我就已經忍唔住爆左句:‘’癡線架!放埋入去點比返奶奶呀?
搵唔到咪又再拎黎?咪會越拎越多?呢度邊個屋企呀?‘’
結果C6 第日拎返比奶奶,而呢幾日我都未聽聞奶奶上過黎。

queencorn    發表於 18-7-19 12:56
Solarflare    發表於 18-7-19 00:05

男爵府

回覆樓主

其實床單事件really over ...快點解決吧

別墅

liumeowjen 發表於 18-7-18 20:51
其實床單事件really over ...快點解決吧

已經換左, 換返自已用開果D 淨色~
大花花就洗完再永久放床底D 櫃~

禁止訪問

子爵府

umininn2011 發表於 18-7-18 20:48
已經爆左啦!當我發現洗出黎機衫有一件係奶奶既衫,C6仲打算放埋係我地衣櫃,
我就已經忍唔住爆左句:‘’ ...

爆得好

侯爵府

umininn2011 發表於 18-7-18 22:58
已經換左, 換返自已用開果D 淨色~
大花花就洗完再永久放床底D 櫃~

儍豬,別人的東西還放在自家嗎?當然要還番給99啦。還要有第三者在場的時候還,那一個夠膽讚就那一位拿回家羅。

別墅

yamaneko 發表於 18-7-19 08:16
儍豬,別人的東西還放在自家嗎?當然要還番給99啦。還要有第三者在場的時候還,那一個夠膽讚就那一位拿回 ...
原本是打算我親手拎返比99C6 話唔好做到咁,話99其實只係做好心, 想幫下我地, 所以佢幫我放左係床底~

男爵府

回覆樓主

我真係會還番俾佢,睇你點包裝既者。
咪話唔想浪費,俾番你用
然後就話廚房細唔夠位,俾埋佢d廚具佢。
現階段只是剛開始,你企硬d,寧願係而家面左左一排,好過之後日日黎,你先出聲,到時變左你唔岩。

男爵府

umininn2011 發表於 18-7-19 10:40
原本是打算我親手拎返比99C6 話唔好做到咁,話99其實只係做好心, 想幫下我地, 所以佢幫我放左係床底~
...
其實一家人係唔係要做到咁假?唔中意果隻花咪講囉。
我就覺得你粒聲唔出收床下底你同99 2個心病會仲大。
不過啲男人好多生人唔生膽, 唔敢面對, 結果搞到個老婆同老母積左好多心病。

男爵府

...

如果你唔還返比99, 佢以為你哋啱用,好大機會會再買比你,所以我覺得應該要還。

還嘅時候最好多謝99,但要明確表示唔啱用,叫佢唔好破費。

公爵府

...

同意樓下jm所講應該攞返俾99,先要表達佢為你攪左咁多嘢嘅“謝意”,然後婉轉咁表示啲嘢唔係咁啱你哋,叫佢唔駛咁辛苦,以後屋企啲嘢你哋自己攪得㗎啦!

大宅

回覆樓主

我講個例子你聽,我一向唔會話6299。咁佢地成日係我唔在家就黎我屋企,之後我就發現去佢家時就有本來我買返黎 or 朋友送比我既野(我係唔捨得用而放左入柜)。咁我問親老公佢就話見我唔用以為冇用,6299想要就比左佢地。咁我已多次表示唔開心。但可能老公諗住我氹幾句就冇野,就不了了知。

直到有一次....我剛回家又見到6299係度,點知比我見到我收藏左好耐既杯係99個手抽袋度。我即時著晒,開頭我問老公,佢仲好意思話見你放係度冇用咪比媽lor....聽到呢句我爆了,我話: d野係我架,你地可唔可以專重下我呢?!問下我先比佢地呢,你夠好多野放係度冇用啦,我比晒人得嗎? 我唔理你點,你同我攞返比我!之後我就走左入房唔彩佢地。最後,我老公唯有同99講問佢攞返!

有d野你第一日唔出聲諗住忍下比面老公,最後只會沒完沒了不停發生!

(佢地成日要咩,我就去買然後叫老公比佢地,我絕對不會姑寒。但佢地過左我底線)

首頁

尾頁

跳至