婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主

我自己住,新婚時99 探完我地,之後c6 收到電話,佢話99 要丟棄我地張新床玉,要我們換過佢用那牌子。原來她上來坐時,入了主人房摸我們的床玉。我同老公講,床玉因人而異,張床係我同你一齊選,而家係99 睡定我們睡,之後c6 reject 99, 但從此99 加多我一條罪。
之後,佢任意搬動丟棄我家的野/ 食物/擺設,我都算, 因為呢d小事。但她一定不能弄主人房的野,it’s about privacy !

別墅

我奶奶近日問C6 幾時擺入伙酒要請班親戚黎坐C6 唔敢亂答應,返黎問我。
我一口拒絕,話呢度唔係奶奶屋企/新蒲點。再加上我唔係咁中意黎我屋企,所以唔比佢地上黎。
家陣香港d樓又唔係大,實用有幾多地方?上黎睇示範單位呀?

大宅

樓主你都明白99是一番好意換床單...客氣D同佢講算啦
我自己就唔識換床單既...在外國住時自己換覺得好辛苦
講野唔好咁盡啦~><"
不過鎖鑰要收返就真....老人家鐘意自出自入..當正係自己第二頭家~

公爵府

歌莉泡泡 發表於 18-7-24 14:23
樓主你都明白99是一番好意換床單...客氣D同佢講算啦
我自己就唔識換床單既...在外國住時自己換覺得好辛苦
...

床玉

歌莉泡泡    發表於 18-7-25 09:30

大宅

章魚妹妹 發表於 18-7-16 06:02
而家已經咁bb出世預佢朝十晚十都得喇,你99仲未接受到個仔有頭家要一家一主,仲係覺得自己女主人咁,個仔新 ...

我99都係咁!
日日都上黎
主完飯個廚房超ugly
於是而家暑假,我就勁出街,佢自己上到黎發現冇人,唯有走

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

這行為基本上同狗隻周圍小便一樣,要霸地盤,俾我就見一件掉一件

男爵府

如果我掉99嘅嘢,我C6嬲死。我結婚初,雖然99未至於霸地盤,但都嘗試get closer,我一早已好冷淡,封曬佢所有路,雖然我好衰,但之後就一直好平靜。佢一年會有兩次左右來我家,每次都刷刷存在感,我好反感,但因為一年兩次,所以都忍。

子爵府

回覆樓主:

搞我屋企d野,我完全接受唔到!

我99黎過我屋企1-2次,開我屋企雪櫃"哇!"咁,又當住我面要拆我個風扇去洗,又話要洗我個冷氣,我都超反感,我知佢係出於好意,但我以後都絕少請佢上黎我屋企。自己屋企都唔好好守護,以後我連自己空間都無埋。

複式洋房

umininn2011 發表於 18-7-16 00:50
最近搬新屋,之前係99屋企暫住一個月已經發現大家生活習慣唔同。搬左新屋又剛剛有左,99就成日自己上黎煮飯 ...

話唔見左鎖匙換鎖啦。

我就係有媽寶老公,比條匙6299,搞到生完BB之後一星期走過嚟5次,次次都係突然走上嚟電話都冇個直接開門入屋,搞到我走難式泵奶(我係泵媽)。叫佢地下次上嚟之前通知聲,得,開左鐵閘跟手敲門2下,再立即開木門。拿,真係通知左㗎啦。

仲會久唔久摷下野「幫」手執屋咁,仲會收埋d野向你個雪櫃度唔講聲搞到雪櫃門關唔好,話好錫個孫但唔會諗個孫d奶向雪櫃壞左有冇問題㗎,壞左咪補奶粉囉。

我係過來人,真係唔好比6299向你生完之後成日上嚟,我比佢地搞到差d抑鬱

複式洋房

Me_lala 發表於 18-8-10 01:01
我99都係咁!
日日都上黎
主完飯個廚房超ugly

你99都仲好,見冇人就走。我99明知唔歡迎佢,特登向冇人果時入屋摷野架

大宅

umininn2011 發表於 18-7-16 05:22
回覆 stella^^ 的帖子

當初C6 自動獻身比鎖鑰99 當後備點知佢直情當呢度係新蒲點......

一開始比鎖匙已經失策

複式洋房

dinner1314 發表於 18-7-18 13:36
話不見鎖匙,直接換鎖啦

呢個WORK !! 快D第2日打比你C6同佢講左唔見左條鎖匙 ,
之後第3日就搵人上黎換鎖 !! 再等遲下你就知
HEY YO

複式洋房

umininn2011 發表於 18-7-16 05:22
回覆 stella^^ 的帖子

當初C6 自動獻身比鎖鑰99 當後備點知佢直情當呢度係新蒲點......

同感。。。好辛苦

複式洋房

Me_lala 發表於 18-8-10 01:01
我99都係咁!
日日都上黎
主完飯個廚房超ugly

Same here!

首頁

尾頁

跳至