自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

其實想講好耐 一家4-5口地鐵坐哂一排咁款
有老人家上車係前面 成班人繼續低頭無留意到
身為父母嘅你地見到會自己讓/叫子女讓?
如果太專注玩手機睇唔到咁點算...

男爵府

回覆樓主

自己讓
我覺得其實每個人都無權要求其他人跟你嘅想法做法,就算係自己仔女,佢都會有自己嘅想法,所以我會自己讓,做好自己,仔女看在眼裏,慢慢都會成為好心地嘅人。
反而你迫佢讓座而佢唔想,可能會有反效果。

伯爵府

imjudy 發表於 18-7-16 02:11
自己讓
我覺得其實每個人都無權要求其他人跟你嘅想法做法,就算係自己仔女,佢都會有自己嘅想法,所以我會 ...

X2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己讓
我覺得其實每個人都無權要求其他人跟你嘅想法做法,就算係自己仔女,佢都會有自己嘅想法,所以我會 ...
X3

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自己讓啦
不過好多時都見冇人讓坐多

男爵府

回覆樓主

子女幾大?我的讓座次序會係:1.子女起身讓座,由爸媽抱住,2.嗌爸爸起身讓;3.最後自己起身讓

男爵府

自己讓

可能我想得太簡單,但我覺得嗌子女起身讓座冇咩問題。如果子女細,我可以抱住佢,如果佢已經大個,更應該知尊老愛幼孝敬父母

珍珠宮

JlIl 發表於 18-7-16 01:57
身為父母嘅你地見到 ...

玩手機唔使坐住玩,唔關心/冇心思嘅根本唔使旨意大小做咩嘢。
前幾日我帶住5個細路坐地鐵,未上車講咗佢地打機就唔好坐啦,結果4個揾接駁位企足全程,一個女生跟我坐因為個game 唔啱玩佢亦冇攞機出嚟。

B T W,點解家長要叫細路起身?家長身教自己率先讓呀!我經驗係細路自然學會讓。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我會揀自己讓坐....... 咁先可以做到身教....

伯爵府

自己讓
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

首頁

尾頁

跳至