0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB剛滿月,人奶:奶粉 (2:8)

最近每日至少一、兩餐飲奶飲到一半癲左發脾氣,估計個肚有風,平時掃風已經掃得好密,每餐食緊時會輕力搓肚仔,餐前、餐後都有用bb油搓肚

仲可以點做?

然後終於食飽訓左,冇十分鐘又自己嚇醒

已試過包被,剛出世時都work,而家會掙扎出來
醒左拍心口都唔得,會大喊,又要由頭UM 訓⋯⋯

別墅

Dcircleg 發表於 18-7-16 06:09

最近每日至少一、兩餐飲奶飲到一半癲左發脾氣,估計個肚有風,平時掃風已經掃 ...

有冇留意都係同一時段發生?

我B未滿月時腸絞痛發作過1~2個星期丶基本發生傍晚7一8點之間開始。突然間失聲大叫丶痛10一15分鐘.
e+大小小丶快2個月了,只痛過1次

別墅

最近每日至少一、兩餐飲奶飲到一半癲左發脾氣,估計個肚有風,平時掃風已經掃 ...

餐食緊時會都輕力搓肚仔??得唔得Ga?

我通常都餐前佢醒時搓熱手按住熱下佢肚丶餐後一個鐘頭後Sin夠膽搓肚仔

大宅

回覆樓主

用睡袋啊,包被紮唔實架。睡袋紮得好實唔怕佢嚇醒

大宅

ambermatt 發表於 18-7-16 07:09

睡袋邊隻好呀?

別墅

ambermatt 發表於 18-7-16 07:09

就係札實左佢炆喎⋯⋯

別墅

tracy_design 發表於 18-7-16 07:01
有冇留意都係同一時段發生?

我B未滿月時腸絞痛發作過1~2個星期丶基本發生傍晚7一8點之間開始。突然間失 ...

暫時是不同時段都有發生的

大宅

我BB有段時間都係咁, 但去到個半月打後,情況開始有改變~

複式洋房

你或者可以試下俾保x丹佢食... 我地一次餵半粒,食飽奶一兩個鐘後先食(唔係空肚/ 勁飽)。我bb 有食,食完會定左... 我地又係覺得佢有肚風同埋佢訓覺成日會紮..

珍珠宮

回覆樓主

我地好似都試過咁,果段時間真係好辛苦

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁你試下食一半就先幫佢掃風喇,嚇親既話,我覺得你試下俾佢下嘈雜小小既環境下訓覺,咪太安靜

大宅

回覆樓主

換奶樽,我個囡食開medela突然唔肯食,轉咗piegon闊口樽佢又開心食奶

伯爵府

如果肚風多d同佢按摩下個肚,順時針按

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

睇下BB個肚會唔會硬,有時硬硬地,可能系肚痛。。

男爵府

睡袋推介買這種,求其乜牌子幾十元可以買到。
包完訓到成隻小豬甘

別墅

dxf920 發表於 18-7-18 00:02
睡袋推介買這種,求其乜牌子幾十元可以買到。
包完訓到成隻小豬甘

想問下呢啲包到實的睡袋 可以用到幾多個月大呢?bb又可以肯比你扎住唔反抗

禁止訪問

大宅

情況同我女一樣,加左左吳德物次腸痛水落奶度飲左幾次就冇事喇,每當佢再肚痛時又連續比佢飲三四餐

男爵府

iamfionapang 發表於 18-7-19 08:55
想問下呢啲包到實的睡袋 可以用到幾多個月大呢?bb又可以肯比你扎住唔反抗
...

用到六個月。
我bb由出世開始包,唔包訓唔到,成日驚跳嚇醒。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至