跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,小女已有offer且已留位,但都因對澳洲教育尚且陌生,請問有無人可以分享下對此校的comments?多謝!

大宅

luckyveronique 發表於 18-7-16 14:44
如題,小女已有offer且已留位,但都因對澳洲教育尚且陌生,請問有無人可以分享下對此校的comments?多謝! ...

請問你女兒會讀幾年班?我都打算入application

複式洋房

回覆 shadowso 的帖子

Y7 :)

大宅

畀面勳章

回覆樓主

我們之前在香港的教育展上跟學校的老師交談,感覺她們很注重學業,因為問阿女的問題都是有關學業的。我阿女申請year4, 我們在選學校前已經去心儀學校的周邊看過,看到接放學的車都是名車,最終我們沒有入申請表。

但是學校真是超大。

男爵府

回覆樓主

就好似香港既傳統名女校:mother: 。

北區有好幾間好女校。睇下你住邊同想揸幾耐車。

大宅

MeowMuiMui123 發表於 18-7-20 12:16
就好似香港既傳統名女校:mother: 。

北區有好幾間好女校。睇下你住邊同想揸幾耐車。

請問有邊幾間可以推介?我地打算揀咗學校先搵屋住,所以近邊頭都無問題。

大宅

luckyveronique 發表於 18-7-17 21:06

我大女會2020 intake Y8,唔知有無機會做同學仔

男爵府

shadowso 發表於 18-7-20 14:36
請問有邊幾間可以推介?我地打算揀咗學校先搵屋住,所以近邊頭都無問題。
...

仲有:
-Abbotsleigh
-Ravenswood
-Rosefield College
-Queenswood
-Wenona
我自己就睇左呢幾間。去open day, 間間都sell自己。

我揀Abbotsleigh俾女女由kindergarten讀。都係跟大隊。無計我懶,唔想搞selective條路。

大宅

MeowMuiMui123 發表於 18-7-20 15:45
仲有:
-Abbotsleigh
-Ravenswood

我個TR 無得揀 selective school, 所以只好揀私校。

Abbotsleigh 我上次約唔到school tour, 要下年去先可以再約。你對哩間學校有咩comment?

Queenwood 我去睇咗,個campus 好散,感覺一般。Roseville 我send email 去問,佢話 full 咗,所以連 prospectus 都無寄比我

男爵府

回覆樓主

我係香港讀中學。真唔熟。去完聽完差唔多。都係希望女女將來同間學校夾。

大學的同plc同abbots出來的女仔做friend. 佢地都好ok. 而家都仲friend.

私校中學位少。如果你女女 academic ok, 咁有位就去啦!

大宅

MeowMuiMui123 發表於 18-7-21 11:22
我係香港讀中學。真唔熟。去完聽完差唔多。都係希望女女將來同間學校夾。

大學的同plc同abbots出來的女仔 ...

請問 PLC 係指 Pymble Ladies 定係 Croyden (emoji)間 PLC Sydney?

男爵府

shadowso 發表於 18-7-22 00:00
請問 PLC 係指 Pymble Ladies 定係 Croyden (emoji)間 PLC Sydney?

Pymble Ladies

大宅

luckyveronique 發表於 18-7-17 21:06

請問你入application後,大概幾耐收到offer?

複式洋房

回覆 MeowMuiMui123 的帖子

ABB學朮很强,但中學會容易入嗎?聽講中學會根据成績分班嗎?

複式洋房

發咗小女係香港IB學校的几份annual report卑學校,很快收到provisional offer。但我系提早四年攞定學位先

男爵府

luckyveronique 發表於 18-7-24 07:37
回覆 MeowMuiMui123 的帖子

ABB學朮很强,但中學會容易入嗎?聽講中學會根据成績分班嗎? ...

唔太清楚中學情況。感覺上ABB係學術上較competitive。

但PLC都好叻㗎。有offer就confirm啦。

Academic係香港ok既,過來多數無問題。呢度d嘢我覺得係淺d。

複式洋房

你已決定咗入PLC嗎?我大女2023年的Y7

大宅

luckyveronique 發表於 18-7-24 13:56

我未報名架

其實我啱啱先批咗 TR,所以上個月去land 時順便睇學校。我兩個女都鐘意 PLC, 大女大機會有位,但細女未必有位比佢,而其他學校都係差唔多情況,無一間係兩個都確實有位,所以都好煩。但我都會報咗PLC 先,如果收咗大女,應該會比佢讀住先,到時細女可能讀住public school 等位。

大宅

luckyveronique 發表於 18-7-24 13:56

噢,計計下,原來如果我細女都入到,會同你個女同級喎

複式洋房

争取做同學仔

首頁

尾頁

跳至