自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

正計劃為媽咪供,但唔明是否要一筆過供?有冇月供?又幾時開始攞返?

男爵府

回覆樓主:

你真係計清楚條數先好決定喎!

大宅

亮燈 發表於 18-7-16 15:34
你真係計清楚條數先好決定喎!

點解咁講?

男爵府

回覆樓主:

詳細實數唔太記得,好似係俾100萬,每月收5千喎!

男爵府

回覆樓主:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20180714/mobile/bkn-20180714000432037-0714_00832_001.html

你可以參考下

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

回覆 Iamsingle 的帖子

「年金」這個計劃係一筆過俾一筆錢政府,然後逐個月退番畀你, 大約十年回本, 而你超過之後嗰十年命就有賺, 因為俾到你過身為至,但十年內中途過身就把餘款退回給你子女,直至你供嗰筆錢完结。

男爵府

回報率得2-3%

大宅

回覆樓主:

唔該咁多位

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

除非家族長壽百歲,否則要用十幾年才可以回本,叉唔能夠中途取消取錢(好似要扣30%手續費)利息太小,無必要比人百萬錢,自己只有每月5千幾

大宅

回覆樓主:

明白曬

大宅

2023年兔年勳章 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

boaangel 發表於 18-7-16 16:13
除非家族長壽百歲,否則要用十幾年才可以回本,叉唔能夠中途取消取錢(好似要扣30%手續費)利息太小,無必 ...
咁樣冇乜著數啫

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

相信好多看年金都係以後生角度去諗, IRR小, 取消收手續費, 長回本期等. 但以老人家角度,唔知自己有幾長命, 當然想要死果日都有錢駛, 其它死後後人得幾多, 要俾以多手續費取回剩餘價值只係bonus, 佢地有得分已經好好,厭手續費計大可以每月慢慢取. 而且這些是保證回報, 無風險, 對唔熟投資的老人家好有用. 雖則話自己投資可能賺取更大利益, 一來未必睇啱市, 二來這些投資理論上是要個本唔郁, 大跌市中投資失利都唔可以用個本,而唔用個本的話所取的每月使費亦相對較少. 雖說長遠年金的固定所得會貶值, 但老人家如不在行得走得時有多點相對使費,唔通等80,90歲搭飛機都搭不到時,有再多投資回報也沒多大用途.

而且到老來就是太長命得老人痴呆唔識投資都可以有固定收入亦可幫補老人院洗費, 二來亦唔怕仔女唔生性一次提走自己半生樍蓄, 到時根本連一毫子投資回報也沒有. 到得85歲時,提保已經完全冇價值, 這份年金當然仍繼續KEEP住係最着數.

大宅

回覆樓主:

如果我比得100萬比政府,點解我唔放銀行?比100萬政府有乜著數回報比我?點解要比D錢比人再比返自己咁複雜?

珍珠宮

回覆 Iamsingle 的帖子

65歲先接受你參加.以俾100萬嚟計, 每月可以有5千幾. 即係大概15年就回本. 嗰時已經80歲. 之後每個月收嗰5千幾就係賺到嘅. 假如有90歲, 就會賺到大概60萬.

但記住如果你筆退休金只有100萬而買晒年金, 即係你餘生每月只有5千幾可以使, 有急事要用大筆錢就無辦法喇. 一係蝕幾十萬俾政府攞返D年金.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

Jnam 發表於 18-7-16 19:12
相信好多看年金都係以後生角度去諗, IRR小, 取消收手續費, 長回本期等. 但以老人家角度,唔知自己有幾長命, ...

講得中肯,我都覺得好值得買。對老人家真係好有保障。

伯爵府

elaine2057 發表於 18-7-16 19:20
如果我比得100萬比政府,點解我唔放銀行?比100萬政府有乜著數回報比我?點解要比D錢比人再比返自己咁複雜? ...

因為你100萬,就算俾你有4%息,你拎盡4萬。如果拎6萬,之後本金會越黎越少,到20年後會無晒

年金係每月派5000, 一年6 萬,只要你唔死,20年後你可以繼續拎到5000一個月,而且無風險。

伯爵府

回覆樓主

https://youtu.be/TFQlT9zjXBI

珍珠宮

Jnam 發表於 18-7-16 19:12
相信好多看年金都係以後生角度去諗, IRR小, 取消收手續費, 長回本期等. 但以老人家角度,唔知自己有幾長命, ...

Agree x10

首頁

尾頁

跳至