意見反饋
義工

0-6個月 今日: 16|主題: 28333

新手媽: 請問有關戒夜奶後, 個餵奶時間亂咗應該點調節?

大宅

國民生產總值:2504

奶粉B平日食開12, 4, 8 . 每餐食緊4安奶。一日食6餐奶(未戒夜奶前)
有兩晚想試戒夜奶, 所以刻意唔喺4am叫醒BB飲奶。
但係佢兩次都係瞓到5點幾差唔多6點醒來。
想問之後應該幾點再餵? 或點餵法先岩?係以下A, B, 定C? 或請提供其他建議。—————————-
A: 由於無咗凌晨果餐,咁係直接減少一餐(6餐變5餐),唔理佢餓,都跟返原本餵奶時間表和份量?定係每餐要再加奶?
B: 按佢「幾時醒」與「原本時間表」嘅差距,比住少少佢飲先,然後按回原先時間表?
C: 佢醒即比夠平日安數佢飲,然後將果6餐分配到凌晨以外嘅時間裡?(變成3.5 - 4小時一餐)
—————————
因為暫時未完全分辨出佢嘅喊聲係想討食定想食奶咀, 因為佢扭眼瞓時個咀仔都會左探右探咁…
請有經驗媽媽們指教!! 謝謝!!

王國熱話
泵奶媽免提泵奶解議
哺乳bra一問
冬天出街埋身問題
生完未夠一個已經黎m 啲奶已經無乜

別墅

國民生產總值:957

babyfung61 發表於 18-7-16 22:33
奶粉B平日食開12, 4, 8 . 每餐食緊4安奶。
但係佢兩次都係 ...

我會俾奶咀佢先,睇下瞓唔瞓到。你可以最尾支奶俾多少少,可能半安,等佢飽d

別墅

國民生產總值:573

奶粉B平日食開12, 4, 8 . 每餐食緊4安奶。
但係佢兩次都係 ...

我都有呢個情況
本身係隔4個鐘食,但而家戒夜奶變左朝早個餐係隔左5個鐘,schedule 亂左

大宅

國民生產總值:2653

回覆樓主

個人經驗戒夜奶逐個鐘咁延遲,唔係一下就減走果餐。咁佢4點無食,5點醒咪5點餵,等唔到8點架,好難餓佢咁耐,然後再調返後面schedule 。我隻b之前係4、5、6點咁延,延到而家瞓到8點幾。

大宅

回覆 ambermatt 的帖子

謝謝回覆,請再看我在主帖的補充,要如何調整時間和份量,謝謝你!

大宅

回覆 tammyhahaha 的帖子

請問你如何解決?

翡翠宮

國民生產總值:87363

BB防敏心得分享勳章

回覆 ambermatt 的帖子

Agree,慢慢拉開餐與餐之間時間。

洋房

國民生產總值:69

ambermatt 發表於 18-7-17 07:10
個人經驗戒夜奶逐個鐘咁延遲,唔係一下就減走果餐。咁佢4點無食,5點醒咪5點餵,等唔到8點架,好難餓佢咁耐 ...

你好,我都好想知點樣廷?我b宜家都係唔定時醒,有時4點幾,有時5點幾。我照喂佢,不過喂奶時間日日都亂晒,佢肚餓又一秒都唔等得,爆喊。

大宅

回覆 haha748494 的帖子

請問實際做法係點?咁之後嘅餐係按佢醒之後4小時餵一次,定按回以往時間表去餵?

大宅

國民生產總值:2144

2018復活節勳章 2018勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆 babyfung61 的帖子

我BB都系8點鐘食奶,用緊B既方法,1安奶當1個鐘計。如果BB 5點鐘食奶,我會俾3按奶佢食,之後按回原有時間

珍珠宮

國民生產總值:41176

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

可以直接跳過果一餐就得喇,如果佢食唔飽佢自然會喊,想再食多D架,咁你就可以考慮加量

大宅

回覆 jcflower 的帖子

請問用此方法會唔會好耐先有效?每日都會好飄忽同埋好似放題咁?我今日都試咗呢個方法,因為6點佢醒左,本應平時8點食奶,咁我今次比住2安奶佢頂住先,但佢飲唔夠飽一陣就啜拳頭仔,開始喊扭食。我唯有嘗試令佢分心,最後都係要比奶咀。其實我唔想比奶咀,因為怕佢慣咗倚賴奶咀,我到時又唔識分佢想要奶咀安撫定係想食奶,但喺呢個情況下我無辦法,寧願比奶咀都唔想佢喊到有風。

大宅

回覆 haha748494 的帖子

請問咁樣每餐延一個鐘,之後嘅食奶schedule 係照數4小時一餐咁延嗎?但有個問題係,變左夜晚最尾果餐會有變動,唔同左之前,咁點調整?我意思係,平時果餐係12am咁計,下餐係4am. 如我今晚延佢一個鐘食半夜果餐,去到5點先食,咁5am之後每餐隔4小時計算,今晚最尾果餐會提早到11pm食。如此類推,總有一晚會早到10點、甚至9點?係唔係會咁呢?

別墅

國民生產總值:573

babyfung61 發表於 18-7-17 12:49
回覆 tammyhahaha 的帖子

請問你如何解決?

我搞到之後的schedule 亂晒
我明你個問題呀,都想知道其他媽咪有沒有解決方法

大宅

我昨晚又遇到此問題了,就係而家阿B食4安奶粉,時間係11、3、7(am/pm), 凌晨3點佢無起身,但5點起來咀仔搵食,加上佢好似想食拳頭,開始喊,就唯有餵奶。先餵了2安,諗住可以比佢頂到7點(一安一個鐘咁計)。但食完佢唔夠飽定滿足唔到口慾,一離開奶樽就喊又忟憎,又追住紗巾咬,唔比人掃風,所以唯有又開多兩安。佢飲曬,起初仲係追紗巾啜同唔比人掃風,慢慢安定D...但個問題係⋯而家阿B仲瞓緊,下一餐應由幾點餵,應食幾多?我好亂呀!我好驚佢醒,佢可以捱到11點就梗係好啦,但睇佢個勢,又隨時會醒叫食。我又唔識分佢係真肚餓定係只想啜拳頭⋯請問點好?

複式洋房

國民生產總值:217

回覆樓主:

其實BB幾大呀?每個bb戒夜奶都有自己嘅時間嘅~我仔都係奶粉b,仲經歷埋厭奶期,去到4個幾月先正式戒夜奶。
初生bb唔使太在意個餵奶時間,bb肚餓就會有signal俾你,如果佢3個鐘就喊肚餓,唔通喊到4個鐘先食奶咩?同埋唔係只係睇時間,仲有睇奶量
我之前餵奶時間就以佢朝早起身嗰餐開始計每3-4個鐘一餐,例如5am起身,跟住就8-9am /11-12noon /14-15pm /17-18pm /20-21pm/ 23*-00am 第二日早咗或遲咗起身,又由起身嗰個鐘開始計。
同埋每隔大約2星期我就會每餐加奶量,例如開頭餵90ml , 可能有時飲唔哂,到去到餐餐飲哂就開始加到120ml.... 每餐都一定沖多,寧願到奶都要佢一次過飽。
每個bb用嘅方法都唔同嘅,加油

大宅

回覆 ophe_ofee 的帖子

謝謝!就快兩個月。想夜晚果餐固定些少食,但如果日間放題式任佢食,就怕無規律同唔知幾時餓⋯因佢現在識得啜手,啜唔到又喊,同肚餓時嘅表現太相似,我未分辨到佢幾時真正餓或想食手搵安撫。

FB體驗帳戶

國民生產總值:48

奶粉B平日食開12, 4, 8 . 每餐食緊4安奶。一日食6餐奶(未戒夜奶前)
有兩晚想試戒夜奶, 所以刻意唔喺4am叫 ...

我哋當時無計得咁清楚幾點一定要餵.其實BB肚餓會有EE嗯嗯嘅情況出現.或者會喊.我哋都係等到佢肚仔餓再餵.而家兩個半月.夜晚11點瞓.到朝早8 9點起身咯.就俾佢食.然後每四個鐘或者三個半個鐘.就餵佢.因為佢都會餓

大宅

回覆 林寶寶寶兒 的帖子

明白了!一於好似你咁做啦!謝謝!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.