自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

小肥兔 發表於 18-7-17 10:37
咁偏面既說法, 如何討論? 兩個人既生活細節都無, 點知邊到出問題?

我識注意健康那個飲食咪多菜少肉,經常運動,唔煙唔酒,生活正常,未夠60走左,朋友個爸又是比較注重飲食嘅人又無食煙,家人都唔食煙一樣鼻咽癌走左,另一個食煙大半世又飲酒,90歲先走,還有其他例子不多說了,總之有d嘢唔到我地控制,你睇梅豔芳幾姊妹,離唔到基因遺傳,睇彩數

珍珠宮

小ice 發表於 18-7-17 10:46
我識注意健康那個飲食咪多菜少肉,經常運動,唔煙唔酒,生活正常,未夠60走左,朋友個爸又是比較注重飲食 ...

我都信癌症是基因主宰居多
話就話生死有命
中風好可怕
救得番癱床拖廿年不少
盡量食得檢點做下運動

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-7-16 23:54
希望唔駛啦(touchwood), 小心飲食,勤做基本運動!

意外呢?

子爵府

回覆樓主

自己
自己+helper

珍珠宮

2024年龍年勳章

72leelily 發表於 18-7-17 10:54
我都信癌症是基因主宰居多
話就話生死有命
中風好可怕

我寧願中風即走,唔想救番瞓床十年八載地做人囉

男爵府

9594 發表於 18-7-17 10:44
日本已經有機械人照顧老人啦

有無睇方東昇果個節目? 日本同台灣都有唔錯嘅老人服務,香港真係差一大截

有冇link?

大宅

回覆樓主

自己

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

mln 發表於 18-7-17 00:11
我從來沒想過要仔女照顧我, 我如果能夠自理到一定會堅持自己包辦, 因為我性格比較我行我素, 不能自理時會主 ...

Me too

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

人老了會很孤獨。
就算夠$,住老人院也希望有親人探望,帶出街。我唔係講緊65 歲行得走得,係say 85 要長期坐輪椅,出街在好大工程。院捨搞活動,揾哂義工都是帶到十多人出去。
到時有AI, 可能手機更先進(e.g.腦電波差電) (個個都係Iron man), 不過有腦退化就乜都做唔到了。

好似好悲觀,但又實在好現實。

珍珠宮

小ice 發表於 18-7-17 10:57
我寧願中風即走,唔想救番瞓床十年八載地做人囉

以前嚴重中風走得易
現代醫療實在太好
就係無得你揀
親戚肥胖嗜鹹不運動
七十多中了昏迷
打針都唔醒
以為唔得
誰不知一星期清醒
癱床失禁至今10年

珍珠宮

我識注意健康那個飲食咪多菜少肉,經常運動,唔煙唔酒,生活正常,未夠60走左,朋友個爸又是比較注重飲食 ...

認同, 身邊有好多這樣的例子, 我叔公今年85歲, 又食煙又飲酒, 現在身體仲好好, 幾乎每日去釣魚, 又唔多見佢做運動, 唯有釣魚係佢樂趣,個樣黑啲之外無其他病痛。

所以啲人話唔好食咩唔食咩~我都無理, 我都係選擇我鐘意食的麥記, 食辣野 , 食咗先算啦~

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個人好希望有安樂嘟,呀媽生我唔到我選擇,希望嘟嘅時候,比返次選擇我,亦希望D人尊重我嘅決定,有尊嚴地…嘟
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

畀面勳章

你識佢,但不是一齊生活,。1.日 24 小時, 365日, 其間有無食過保健產品? 其實好多所謂保健品係好害人, 有太多細節位唔知, 好難咁討論, 有 d 人 會賴基因, 但我屋企無病史, 我一樣有, 只因當年的我太奮身工作,有返工無放工,。唔夠時間休息, 最累事係又想減肥, 食埋 d 瘦身野所致, 所以太偏面既故事唔想討論, 我只講親身經歷, 唔好亂食 健康保健品。 會食壞人, 仲有, 負面思想都是病,。肝鬱會影響人既思想是否正面,開心 d, 足夠休息,。身體會好d

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

公爵府

小肥兔 發表於 18-7-17 10:10
自己想可以有好多方法, 但唔需要加力實行想其他人安樂x

我只想法律容許我選擇安樂死,我並沒有想其他人安樂X,人家有甚麼想法是人家的自由,我尊重,所以也希望其他人尊重我希望法律容許我可以有選擇安樂死的權利

珍珠宮

2024年龍年勳章

mugtaitai 發表於 18-7-17 11:15
我只想法律容許我選擇安樂死,我並沒有想其他人安樂X,人家有甚麼想法是人家的自由,我尊重,所以也希望 ...

同意

珍珠宮

畀面勳章

mugtaitai 發表於 18-7-17 11:15
我只想法律容許我選擇安樂死,我並沒有想其他人安樂X,人家有甚麼想法是人家的自由,我尊重,所以也希望 ...

不要跟人性對賭, 正如政府福利一心保障有需要既人,。但現實有太多貪心既人去濫用福利,。安樂 x 合法,。會被好多人利用而去軟性殺人, 幾多爭產案就明白, 現代人要錢多過要親情

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

小肥兔 發表於 18-7-17 11:12
你識佢,但不是一齊生活,。1.日 24 小時, 365日, 其間有無食過保健產品? 其實好多所謂保健品係好害人, ...

醫學上好多時已講遺傳基因是一個重要因素啦! 我指某些人嘅遺傳基因,除了癌症,還有其他如自閉症,地中海貧血,過渡活躍症,精神病等等,都帶有遺傳性!
飲食健康係好,但唔代表飲食健康就百分百可以得到健康囉…太多環境因素影響了

珍珠宮

畀面勳章

小ice 發表於 18-7-17 11:22

醫學上好多時已講遺傳基因是一個重要因素啦! 我指某些人嘅遺 ...

哦, 咁你繼續相信吧

首頁
12345...6

尾頁

跳至