自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

餐廳食肆有任食優惠,文具店也有「放題」?今日(16日)有人在網上社交平台分享不快經歷,稱有文具店收取了11倍的傳真費,但網民非但不給予同情,反而取笑發文者邏輯有問題,甚至把貼文改編成「潮文」揶揄,嘲諷發文者無知。

發文者在Facebook群組「元朗吹水區」貼文,聲稱不幸幫襯「黑店」。事主指,早前到文具店傳真文件,問價時對方指一份4港元,不限紙張。於是她傳真了11頁文件。文具店最後索價44港元。她大感不滿,「我即理論,因為我有再次確認『份』係數量。當時職員仲話,你咪傻啦!一份係一張!」她批評職員把一份等同一張計算,又稱傳真過程中,其中一頁文件不見了,「最後我自行喺傳真機下面搵返。」她呼籲朋友不要光顧「黑店」。

不過發文者的「好意」不為網民所支持,更笑稱她是想「4蚊fax放題」。有人笑言,難道傳真100張都是收4港元,直指發文者邏輯有誤。也有人表示4港元傳真1頁文件,已經相當便宜,不明白為何事主仍想貪小便宜。另有網民把文中的「主角」由「傳真」變成「豆腐花」,創作潮文,取笑發文者。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

4蚊一張正常價。
fax之前要問清楚,一份/一張??
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

係fb睇到留言好好笑,呢位諗住上網唱人,點知反比網友插

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好多人之前唔問清楚, 就將個責任放在別人身上 ,自己永遠是對的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

佢應該問清楚總共十一張收幾錢就好清楚喇。有時D店家文字冇咁清晰,問清楚好D,唔好啄住人模糊既部分。好似有台灣人係綱上見到有間青旅個價錢係台幣39,即刻通知個老闆,原來老闆測試系統搞錯左,因為真係冇可能咁平,人地真係會蝕死吖嘛。

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 18-7-17 07:12
4蚊一張正常價。
fax之前要問清楚,一份/一張??

不如用膠紙黐住駁埋一齊當一張

panda361    發表於 18-7-18 00:31

男爵府

回覆樓主:

見唔到豆腐花潮文嘅?

水晶宮

回覆樓主:

弱智

男爵府

回覆樓主

其實店鋪都有點問題,應該係講4蚊張,唔係4蚊份。一份我會認知係一張紙以上。不過事主都應該再問多次店主一份有無限幾多張

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

應該會紅過趙燕萍
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

櫺囹桼 發表於 18-7-17 07:06
餐廳食肆有任食優惠,文具店也有「放題」?今日(16日)有人在網上社交平台分享不快經歷,稱有文具店收取 ...

如果講一份, 我真系會覺得系一張以上喎, 不過, 都系問清楚最穩陣

子爵府

回覆樓主

4$張又真糸好貴下

禁止訪問

別墅

luppy 發表於 18-7-17 09:23
4$張又真糸好貴下
文具店取巧WO............我既理解以為係fax同一個號碼則不限紙張數目,
例如FAX 11張去 2111 1111就收$4

但如果佢FAX 2111 1111 5張, 再 FAX 6 張至 2222 2222則收8蚊..........

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

以一個店家心態去睇呢件事, 店家答佢$4 份,。本意應該真係可以多過1 張, 諗住 3-4 張都會照同佢 fax, 點知個女人好貪心,。想偷雞$4 fax 11 張紙, 我係店家, 我會討厭呢種人既貪心, 搞串個 party, 只要佢唔大貪,3幾張,。係會計 $4,.但貪心既人,。我會同佢計到足

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

櫺囹桼 發表於 18-7-17 07:06
餐廳食肆有任食優惠,文具店也有「放題」?今日(16日)有人在網上社交平台分享不快經歷,稱有文具店收取 ...

我想知邊間多些 有沒有開名?

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥兔 發表於 18-7-17 09:44
以一個店家心態去睇呢件事, 店家答佢$4 份,。本意應該真係可以多過1 張, 諗住 3-4 張都會照同佢 fax, ...
佢係咪癲到申請政府工成份學歷拿去fax..............即使同一個號碼都蝕啦不過如果個事主谷起氣上來報海關真係有機會告得入..........

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實店鋪好有點問題,應該係講4蚊張

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Angelmme 發表於 18-7-17 09:36
文具店取巧WO............我既理解以為係fax同一個號碼則不限紙張數目,

不限紙數咁係咪fax本字典都$4?

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Angelmme 發表於 18-7-17 09:36

其實我都以為係咁......

首頁

尾頁

跳至