家事百科

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

家中抽油煙機用了19年,現已七撈八傷,要安排更換。
一點頭緒都沒有。
選購時要考慮及注意甚麼?
另外,是否包括更換抽油煙機連接窗口排油煙的喉管?
及排煙口那類似百頁窗(三塊不知何時未了一塊),我擔心大雨會入水),是不是也會替我更換?

侯爵府

sunshine0613 發表於 18-7-17 08:23
家中抽油煙機用了19年,現已七撈八傷,要安排更換。
一點頭緒都沒有。
選購時要考慮及注意甚麼?

換新機時當然要睇價錢,新機價錢差別好大。轉數高速的抽油煙機效能係好,但運作時嘈音可能較高。

標準安裝係包括更換抽油煙機連接窗口排油煙的喉管。

及排煙口那類似百頁窗(三塊不知何時未了一塊),我擔心大雨會入水),是不是也會替我更換?
>> 不會,但呢個係咪你之前舊抽氣扇的 “遺骸”?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

依度比較多好評係富士皇,但日本做要成五千蚊,大陸做三千蚊,可以去沙田一田睇下,我記得係單葉摩打,個樣好似油隔,同樂聲既差唔多樣,有塊繞流板,d煙係側邊入,唔係直抽,安裝買前問定,喉多數換埋

侯爵府

crshk 發表於 18-7-17 08:42
換新機時當然要睇價錢,新機價錢差別好大。轉數高速的抽油煙機效能係好,但運作時嘈音可能較高。

標準安 ...

唔該哂

侯爵府

oceandeepsea 發表於 18-7-17 11:23
依度比較多好評係富士皇,但日本做要成五千蚊,大陸做三千蚊,可以去沙田一田睇下,我記得係單葉摩打,個樣 ...

唔該哂

大宅

我最近換左Panasonic 按掣果隻,貪佢夠簡單唔易壞。抽風力好強,壞處係大風會好嘈,不過唔係開住門煎烤,細風都夠了。
重有部機好重,一定要上拉爆,唔係會用用下跌落來。
條排氣喉用左咁多年都污糟晒,一定要換左佢,如果個師傅有心機,應該要將條喉整到斜斜向外,出口亦要彎彎地向外下(即係唔會吹返入住戶牆身),咁就唔怕風雨了。如果你個位係當風,Panasonic 有窗口果個風隔配件賣,你可以上佢網睇睇。
個人覺得抽油煙機係消耗品,幾年後就污糟到唔想清亦清唔到,所以買部平平地夠用,幾年換部新的算。

侯爵府

icemanh 發表於 18-7-20 13:51
我最近換左Panasonic 按掣果隻,貪佢夠簡單唔易壞。抽風力好強,壞處係大風會好嘈,不過唔係開住門煎烤,細 ...

唔該你,多謝指教

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樂聲都唔錯,但好似有成17kg,可以話係超級坦克車,另行雙葉,好似過濾風格樣,幾難洗

侯爵府

oceandeepsea 發表於 18-7-21 08:56
樂聲都唔錯,但好似有成17kg,可以話係超級坦克車,另行雙葉,好似過濾風格樣,幾難洗
...

我拆走了廚房門,因為家中有輪椅使用者,原意拆了門,他起碼輪椅入到少少,可以在雪柜取到食物。
所以到要架 “強吸力”,但又希望盡量少嘈的抽油煙機。

首頁

尾頁

跳至