自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lingfu 發表於 18-7-17 13:01
男人放工放假咪一樣要做屋企野
FTM們一個人做哂屋企體力功夫?
"不如男人做ftd女人出去揾錢"

其實你講得好啱架!ftm成日同c6 計工時,計所謂工作量, 但無計到c6 唔係返工咁簡單,而係揾食, 即係經濟支柱!經濟支柱係唔可以今日心情唔好唔返工,唔聽老細電話,被人炒尢會全家食谷種,仲要比c9 話唔上進。

我做過ftm短時間,確實係悶,唔係咁鐘意做,但就係因為c6 撐住頭家我先有得選擇,但c6 無得選擇架!

珍珠宮

Wingwingm 發表於 18-7-18 01:17
結婚之前你唔知佢係咁架?

佢係佢啊媽度都一樣係咁架,有咩就咁掉落地啊媽仆到去執。佢出完街返屋企除左條褲,條褲就係地下,兩個圈原封不動,就咁行左去。

其他我都仲可以接受,燙過既衫就咁掉、底褲放料理枱、我做家務(絕對make sense 過佢)指指點點(只為擺老公款)呢 d 我結左婚先知真係接受唔到!

用戶要求終止服務

nsychristy 發表於 18-7-18 01:42
佢係佢啊媽度都一樣係咁架,有咩就咁掉落地啊媽仆到去執。佢出完街返屋企除左條褲,條褲就係地下,兩個圈 ...

走得快好世界
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

男爵府

BREADWING 發表於 18-7-18 01:37
你指宜家d媽媽係咪即是全世界既媽媽包括你都係到話自己好偉大?偉唔偉大唔係單憑用口講,係用個心用感覺去 ...

冇錯,偉大唔係用口講,但唔知點解好多女人都鐘意咁黎形容自己啫
唔洗郁下就話人地講全世界嘅
女人都有好多種

大宅

opl2 發表於 18-7-18 01:23
我都唔明,宜家d 媽媽點解成日用偉大黎形容自己,路明明係自己揀,覺得辛苦就等於偉大,生仔痛揾命博 :unkn ...

我覺得選擇咗做爸爸媽媽後,條路本身不易行,最緊要大家緊守崗位,為頭家互相扶持!生仔係無人迫,嫁亦都無人迫!媽媽亦唔係特别偉大!責任係雙方自願的!我都唔明白你好似講到係單方面責任?

男爵府

BREADWING 發表於 18-7-18 01:37
你指宜家d媽媽係咪即是全世界既媽媽包括你都係到話自己好偉大?偉唔偉大唔係單憑用口講,係用個心用感覺去 ...

睇黎你係好想人話你好偉大
我講兩句,你可以講咁多野黎要人認同你偉大
我就係係女人先睇唔過眼你依種女人,咩偉唔偉大,d 野係自己甘心情願做,有咩咁值得人人歌頌,宜家有d 人餵人奶都可以講一餐點點點偉大,真係服左你地

大宅

回覆樓主

贊同樓主。
作為一個FTM, 我向來都覺得WM先至係最忙最辛苦,唔明有咩好坳。

公爵府

回覆樓主:

雖然我自己從來未呻過,但唔明FTM點解唔可以呻?在職媽媽工作唔順利可以大條道理呻,調轉就唔得?係咩道理?
如果一個FTM唔做家務,重要老公做埋自己果份。個老公唔係傻,點解又會肯?如果真有其事,攪到家嘈屋閉,都係佢自己受番。所以各有前因,根本有理說不清。
我個人真係好佩服有些在職媽媽,放咗工還要照顧家庭。但都唔認同有些人借題發揮,貶低其他人。

男爵府

aloha_hollie 發表於 18-7-18 01:47
我覺得選擇咗做爸爸媽媽後,條路本身不易行,最緊要大家緊守崗位,為頭家互相扶持!生仔係無人迫,嫁亦都無人迫 ...

我冇話係單方責任,純講有d 人成日形容自己偉大依樣野,至於你點解可以諗到我講單方責任 就真係咩人聽到咩野啦

男爵府

flori 發表於 18-7-17 20:25
一口氣睇曬十幾版回覆的感覺係往往好激動回覆個樓主的post既都係某部分的FTM會員,好似踩親佢條尾咁:surpri ...

係,真係好激動,少少野都無限幻想

珍珠宮

lingfu 發表於 18-7-17 11:55
平時買餸,煮飯,洗晾衫,拖地,教功課等等
係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

我個人覺得,
全職家庭主婦,係應該全職管理好家頭細務,照顧孩子。
丈夫出來外努力工作,回家有個潔淨的家,企理的孩子。
我不認為,一個丈夫在有一個全職家庭主婦的日子,要做家務及照顧孩子。但我覺得,例如孩子長大了功課深了,很多時候,若是媽媽力有未逮,爸爸應該教導孩子功課。

大宅

回覆樓主:

睇左十幾版, 只係睇到樓主同某些會員恥笑FTM,FTM有幾辛苦? 不言而喻啦!唔出聲都比人睇唔起看來只有FTM! 我個人認為最SILLY嘅人至會做FTM.....全世界嘅人應該返工,有仔唔好湊,留返比工人湊就VRY GOOD LA......

珍珠宮

lingfu 發表於 18-7-17 12:36
咁同樣道理係咪女人有份生,就湊仔大哂可以完全唔理C6搵錢有冇得幫下手先?
盡責既FTM係可以好辛苦,咁盡責既 ...

咁請工人都唔會24小時做晒啦,都有得收工!
點解做ftm媽唔可以當返工照9晚6呢? 6點咪放工同家一齊共同分擔工作,好公平!ftm沒有個人事業,犧牲好大!你就可以任意發展個人事情,咁太太呢?

珍珠宮

lingfu 發表於 18-7-17 12:50
你返個份係咩工來
聽完你咁講我覺得自己做緊奴隸
返工老細係唔係度一樣有咁多野做

放工後仲要繼續湊仔女幫手做家務

好心你啦, 當初就唔好生! 其實你有付出將來會有回報! 何必咁計較得失

珍珠宮

lingfu 發表於 18-7-17 13:27
所以我同意同仔溝通做功課等係C6應該要做
仔大家都有份
但家務我就唔太同意

你無份住? 點會家務唔同意,根本係你唔想做!你唔想做點解你可以要求ftm要做晒? 除非你比好多錢你太太,你太太咪可以搵個鐘點唔駛你辛苦囉! 你太太無人工之餘仲要吃力不討好

公爵府

milk323 發表於 18-7-17 19:04
其實掉返轉,有啲人選擇做working mum 都係想逃避FTM既工作,返工有時都仲可以蛇下王,做FTM 係可以忙到厠 ...

特別系0-2岁呢段時间,吋步不離。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

月見草 發表於 18-7-17 23:53
我係FTM,從不會要求老公放工幫手做家務,老實說,如果全職做家務都唔掂,不如請工人,自己回職場好過!
...

我自己都做過一排FTM,我都冇要求c6放工幫手,因為佢一個人搵食壓力好大,返屋企應該放鬆休息。家務唔駛做,只係陪小朋友玩下已經好夠(呢樣唔算係工作,係親子時間)

公爵府

YAC0601 發表於 18-7-17 19:06
好多人話:因為陪小朋友成長是值得的。
但唔通WM就冇陪小朋友?我自己唔會做FTM, 所以我都唔太理解。
...

我觉得主要睇工種,同小朋友幾大。
大把bk mum 返工冇嘢做,亦大把bk mum 返工壓力大,做到cc 下。
我自己小朋友甚少一觉瞓天光,仲要一晚醒幾次,見人地小朋友一瞓12粒锺,真系羡慕C我。
所以冇一定律,每個家庭组合不一,每個人能力不同,所以揾到適合就ok。你话我做唔晒家務時,請先問下自己点解唔系揾百万年薪。
個人認为,返工就不需做家務系傳統觀念。家,大家都有份,見到有嘢需要做就自动自觉做啦。
我自己系ftm, 老公揍仔,洗衫吸塵就一定系佢,我有時都要買餸煮飯洗碗。佢揍2件去買嘢真系好麻煩,我都體諒。
btw 我都唔会做ftm.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

opl2 發表於 18-7-18 01:23
我都唔明,宜家d 媽媽點解成日用偉大黎形容自己,路明明係自己揀,覺得辛苦就等於偉大,生仔痛揾命博 :unkn ...

同意
偉大係應該由人哋講,唔係當時人覺得自己偉大
同埋,點解係覺得「幫」C6做?小朋友自己都有份,路係自己揀

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cara.mak 發表於 18-7-18 04:28
咁請工人都唔會24小時做晒啦,都有得收工!
點解做ftm媽唔可以當返工照9晚6呢? 6點咪放工同家一齊共同分 ...

因為FTM唔係請返黎,唔係一份工(除非你當自己係工人)做媽媽係一生既責任,生左就要對小朋友負責。做FTM係個人選擇,選得就預左放棄事業架啦,唔係老公強迫你做FTM呀嘛BTW, 男人唔好好發展事業難道攞綜緩喺屋企攤屍嗎

首頁

尾頁

跳至