懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

cmancmanman 發表於 18-7-17 19:21
其實我地都預左生女就一定要生多個,只係生仔就無問再問你幾時再生,或者又係女丫,果啲說話
...

無論你第一胎生仔定女。總會大把人問你幾時生多個仔or女(同第一胎相反的性別)
我現在第二胎又是仔,啲人就登我咩咁,我心諗關你們乜事啫。一定要有仔又要有女先得架咩!最搞笑好多人當知道我有左第一句不是恭喜是問仔定女呀?勁反感呢啲人!根本就是出於八卦心理!死開啦

別墅

stellalou 發表於 18-7-17 16:37
你唔要不如送埋俾我啦,唔好要佢經歷幾十年重男輕女的成長環境

我老公獨子,6299都好想係仔
我呢胎係女,不過bb係我既,無論佢有咩事都是我陪係佢身邊,所有責任我負責,其他人陪玩only, 係bb生命中,你才是最重要的人,不要太介意其他人的眼光

男爵府

回覆樓主:

樓主
我明白您既壓力
放鬆d
育兒路上仲有更多說話您聽
而家當training
haha

另外卵子小
即係仲有啦…
個天要送俾您
就點都會送俾您

陀好阿b
生完休養好再諗
有時生bb都講緣份

當您見到佢笑,食飽飽滿足既時候
就咩都唔記得哂

男爵府

cmancmanman 發表於 18-7-17 12:59

老公唔介意咪得啦,唔需要話生個仔去滿足男家!

別墅

回覆 cmancmanman 的帖子

我都有同樣壓力, 老公係獨仔, 第一胎係女, 而胎都係女, 好有壓力
第一刻知道係女時有傷心過 (完全同小朋友無關), 係長輩壓力

複式洋房

我都好明白樓上既感受,因為我62都係好傳統既人,重男輕女得好緊要。係12週時醫生估係女仔, 但2週後出NIFTY話係仔仔,雖然我99講仔好都冇所謂,但我深知唔係咁.....不過我而家都冇話佢地知係仔定女,等照到重要部位先

子爵府

回覆樓主:

如果好似徐子淇咁我又唔怕生,講緊唔使擔心經濟基礎,要乜有乜,老公老爺又錫晒,我肯ga不過你ge情況係咪咁先?將來分幾多身家?又或者幾多棟樓揸手?
如果淨係為點燈同埋3姑6婆就唔值囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

avachristy 發表於 18-7-17 13:49
我當時都好天真 照到係女之後喊咗3日 女女出世之後我錫到佢燶啊 女可以扮公主好可愛㗎
...

我同你差唔多!我都喊左兩三日,壓力來自男家,但後來我諗通左,生仔唔係為佢地!係我自己的!我唔會再理d無謂人
而家都未生架,但我已經覺得我好愛佢,係我的bb來呀 尤其係佢而家成日踼,我又同佢傾計,有時講講下佢就踼好似回應我咁 咩唔開心都唔記得哂lu
大事化小, 小事化毛.........

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白你心情,我C6屋企都系,都系果句喇,囝囡都好喇,只要健健康康。

男爵府

cmancmanman 發表於 18-7-17 12:59

明嘅,好好調節下自己心態~小生命得來不易~唔好理d口臭38,女人嫌棄B女太可笑身為媽咪嘅你要更自愛,愛BB

複式洋房

kmbb519 發表於 18-7-18 12:24
我同你差唔多!我都喊左兩三日,壓力來自男家,但後來我諗通左,生仔唔係為佢地!係我自己的!我唔會再理d ...

99知道左係女,同c6講阿邊個堂哥表哥果啲全部第一胎都係生仔,點解你地係生女?

大宅

gugibabe 發表於 18-7-17 18:23
我諗樓主個意思唔係唔鐘意囡囡(講真囡囡又可以打扮又乖又貼心,邊個會唔鐘意)~我諗佢個意思係擔心要承受 ...

呢位朋友完全講哂我心聲!

雖然我無6299 壓力(很疏離),反而是老公(獨仔)只喜歡仔。

我最大壓力係,怕將來老公唔想湊女,要自己承擔哂所有野。我無辦法改變我老公,老公聽中醫話,有可能是女女,他已講明你準備生多個。我已發爛,叫他搵第二個生,或者追三個都係女。真係唔好浪費我時間(生bb一d都不易,我決心唔會為了滿足男方虛無要求,連自己都不顧。自然地有了bb, 已經好好彩啦!仲想點)

好在最後照了b超是仔仔,我馬上交返個湊bb工作比他。安心哂!因為他比我緊張,非常好。

家家有本難念的經。每人的處境、心態都不同。吹下水,唔好太認真!

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

cmancmanman 發表於 18-7-18 23:47
99知道左係女,同c6講阿邊個堂哥表哥果啲全部第一胎都係生仔,點解你地係生女?
...

點解?問你個寶貝仔粒精點解無左個 Y 囉,你問我把鬼咩99!
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

回覆樓主:

男家都係會點燈好傳統,而且未有男孫個個都希望係男仔不過我第1胎係女,老爺果陣應該係有失望的不過就話冇所謂。個女好可愛大家都錫其實冇咩野。我自己係喜歡女多d,lum好多又可以扮靚。平常心有第2胎終於係仔,不過老爺已經走左了。

大宅

回覆樓主:

我明你感受呀,家有恨抱男孫(我同阿嫂都生女)的潮州6299,99成日同我講阿邊個邊個生左個仔,我掩住半邊咀同姑仔笑「係呢個個都生仔,我又唔信無人生女嘅」

雖然話仔女都係自己骨肉錫到佢燶,但第一胎如果生仔,真係會少好多說話聽

改變唔到佢地思想架喇,洗老公腦,讚下生女有幾好啦(我女冧到我老公暈陀陀架)

複式洋房

hontari 發表於 18-7-19 03:04
我明你感受呀,家有恨抱男孫(我同阿嫂都生女)的潮州6299,99成日同我講阿邊個邊個生左個仔,我掩住半邊咀 ...

真係丫,如果第一胎係仔,真係會少好多說話聽

男爵府

...

聽到呢d會好想串佢話,我朋友個個99 60歲都未夠就過身,點解你仲未死

大宅

回覆樓主

樓主,我好明白你,我都好想生仔但第一個係囡。
你老公肯再生多個都好呀,仲有機會。下胎可以考慮一下去泰國ivf.

大宅

...

咪因為爸爸唔記得生jj比囡囡囉
我都係咁話我c6

大宅

udonchu 發表於 18-7-18 00:07
生女就叫你追仔,生仔又叫你追女,我生女先,老爺有叫我追細佬,不過我照講左唔追,寧願唔要祖屋。
不過我 ...

老公係長子長孫,但佢鐘意女多d,最好係家姐睇住細,結果生左個男仔性格既女出黎,文靜乖巧,佢諗太多了XD
奶奶,男家親戚尚算開通,無明言話一定要有仔既,有既無既都無所謂既(奶奶明屋企一家都係仔係點)

反而自己親戚當知我第二胎係仔,話不如生夠3個(心諗你養啊?咁大口氣)雖然有同老公傾過,佢話唔生啦,顧唔到,我就觀望態度既,有d野係你就係你既。
媽媽加油啊!小朋友係肚裡面會感受到媽媽的情緒

首頁

尾頁

跳至