自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

朱天媽 發表於 18-7-17 19:25
唔同架,小朋友學係為培養興趣,大個反叛之後唔係個個都會想學呢樣學個樣,至少唔係我地叫佢學咩就學咩

...

咁都要學到先得,coding唔同畫畫,跳舞,正如學輸入法,一個6歲,12歲同18歲去學已經好唔同。不過如果純粹kill time的話就ok嘅

男爵府

mandy952 發表於 18-7-17 19:33
咁都要學到先得,coding唔同畫畫,跳舞,正如學輸入法,一個6歲,12歲同18歲去學已經好唔同。不過如果純粹 ...
呢兩日同左幾位朋友傾過,先知STEM係包好多野架,好似砌lego再駁電路遙控呢類都係STEM既野來,同埋佢地講緊既coding應該唔係我地想像中既coding來,雖然我唔係好識分,但聽落都幾得意

大宅

朱天媽 發表於 18-7-17 17:28
你可以入去報個free class試下岩唔岩玩先
http://www.coboacademy.com/trial_detail/index.asp?CourseID=35 ...
免費咁又可以試下既,受唔受最後都係小朋友自己感受

大宅

mandy952 發表於 18-7-17 19:33
咁都要學到先得,coding唔同畫畫,跳舞,正如學輸入法,一個6歲,12歲同18歲去學已經好唔同。不過如果純粹 ...
我覺得細個學多數係為培養興趣,同大個返學比老師貫輸知識點都有分別

琥珀宮

candycatt 發表於 18-7-19 13:44
呢兩日同左幾位朋友傾過,先知STEM係包好多野架,好似砌lego再駁電路遙控呢類都係STEM既野來,同埋佢地講緊 ...

識人做tss,part-time出去教stem,佢話係叫細路照抄,step by step咁做,少數高小又叻嗰班可以自己做到,大部分係killtime

男爵府

mandy952 發表於 18-7-19 14:55
識人做tss,part-time出去教stem,佢話係叫細路照抄,step by step咁做,少數高小又叻嗰班可以自己做到,大 ...
咁呢類又真係過份左,如果小朋友無辦法係課堂上培養到興趣再自己學落去,咁似乎係個tutor問題,又或者係課堂設計太悶

子爵府

回覆樓主

幾千我唔會報

幾百還可以

D$買副stem玩具好過
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

社區中心有d暑期班都有教stem, 會比較平d, 不過而家應該好多都full
我就自己買左套stem工具比亞仔自學,其實跟住說明書都整到簡單的coding。

男爵府

anpanmenbaby 發表於 18-7-23 22:48
社區中心有d暑期班都有教stem, 會比較平d, 不過而家應該好多都full
我就自己買左套stem工具比亞仔自學,其 ...
求問,咩工具來?

首頁

尾頁

跳至