懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

JD930 發表於 18-7-18 03:42
咁妳真係陀得好好

係呀,今次第一胎,有考慮生多個!

今晚BB郁好勁,瞓唔着!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

LoveRilakkuma 發表於 18-7-18 03:53
係呀,今次第一胎,有考慮生多個!

今晚BB郁好勁,瞓唔着!

我都係諗住生兩個... 妳呢胎仔定女啊?
我宜家先8W已經成日失眠

大宅

JD930 發表於 18-7-18 11:27
我都係諗住生兩個... 妳呢胎仔定女啊?
我宜家先8W已經成日失眠
...

我呢胎女嚟,無俾陀B嚇窒,湊得掂會考慮生多個!

複式洋房

siukankan 發表於 18-7-17 21:43
我而家9w4d
有左到而家都無嘔過 8週到都有少少想作嘔無胃口 但到左9週又有返胃口

我由5w開始無胃口,個胃成日頂住頂住,同埋胸漲痛,但到前日6w尾開始個胸無咁漲,胃口又好返少少。我要星期六先做檢查,而家好擔心

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我好羡慕呢類準媽媽,我同事就系咁,只系胃頂住頂住。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

LoveRilakkuma 發表於 18-7-18 11:42
我呢胎女嚟,無俾陀B嚇窒,湊得掂會考慮生多個!

哈哈湊得惦嘅

男爵府

我而家9w4d
有左到而家都無嘔過 8週到都有少少想作嘔無胃口 但到左9週又有返胃口

我陀女時係,冇嘔過,健步如飛到9個月,只會偶爾突然好想好想食一樣野

子爵府

回覆樓主

好羨慕你地我7w開始嘔到反艇,而家11w

大宅

siukankan 發表於 18-7-17 22:00
係啊?!
我又見其他準媽媽話嘔先代表bb強
咁你陀仔定女啊?

咁你又無錯
的確係有研究証明有嘔的孕婦,小產機會係細啲

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27669539/?i=21&from=vomit,%20miscarriage

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26936888/?i=32&from=vomit,%20miscarriage

不過只係找到個correlation啫
唔嘔亦唔代表個胎有問題呀

伯爵府

我而家9w4d

我都係咁,唔怕,我就係有時刷牙先會覺的想嘔

子爵府

siukankan 發表於 18-7-17 22:00
係啊?!
我又見其他準媽媽話嘔先代表bb強
咁你陀仔定女啊?

陀2胎冇嘔過,2隻馬騮好健康

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我 25w 喇, 完全無嘔過... 食得訓得 我個係囡囡黎, 唔知關唔關事

尿頻其實好似同之前差唔多, 因為我不嬲都喪隊水..... 隊到人地好似猜輸左要清幾杯咁隊法
大事化小, 小事化毛.........

子爵府

回覆樓主

女女岩岩出世一直好乖,10個月以來冇嘔過,胃口大開,冇痛症,冇特別不適,只係後期攰啲,我仲要冇戒口(只戒生野及軟雪糕)女女健健康康,唔使照燈

大宅

回覆樓主

好似好多媽媽無不適都生女女孝順女

大宅

我沒甚麼不適啊。
現在10週,不過常常想睡覺,尿頻,晚上要去廁所,至少三次,睡得好差第二天就很累,日日惡性循環,精神好差。

不過開始胃頂頂。

複式洋房

我而家9w4d

我都係呀,頭10週,都冇咩後果,不過踏入10一周之後開始有晨吐嘅感覺, 同埋開始冇咩胃口啦

首頁

尾頁

跳至