自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

早前我外父入了私院,一個月用了近100萬,私院醫生全都祗看錢,用盡方法搵錢,完全不理病人身體及精神情况..........初時外家事我不便插手,但最後看不過眼,都係要我出手,整件事一匹布甘長~(有時間+心情才出貼文分享)

建議在外面看多2個私家醫生(門診), 詳細把政府醫院及私家醫院情形告知拿意見~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bbforever 發表於 18-7-17 22:39
回覆 sinohk33 的帖子

但是有子女堅持住私家,要繼續医,要打一set十萬元既針。 ...

如果其中子女堅持住私家,他們環境好,就叫他們全數付款~

我外父胃癌,後發現淋巴癌,政府醫院話少見,不知落什麼药,大姨同他看私家,醫生竟然建議他打三針40萬,但世界上這隻药從未有病例醫好過淋巴癌,即用40萬試药,最後比返政府醫,奇怪3個月後,淋巴癌消失了~

最後一句,私院是 無底深潭~

病人入私院,一堆醫生就像禿鷹一樣 ,圍着病人病人搶食.........我外父快走( 插了鼻喉, 已不能吞嚥), 醫生還叫我外父整牙或磨牙要近5000元
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 18-7-18 06:57
早前我外父入了私院,一個月用了近100萬,私院醫生全都祗看錢,用盡方法搵錢,完全不理病人身體及精神情况. ...

等你出文分享。

子爵府

回覆樓主:

我感受到樓主的困難。
問題不是在醫唔醫,似乎子女的看法都係繼續醫。
問題在於喺邊度醫。
有無限財力,當然可以私家。。。

另一個問題係出得起嘅無同理心,又或者佢地認為兄弟姐妹都出得起,不過覺得某些兄弟姐妹寧願將錢花喺其他地方而不是醫父母。

另外老人家”意願”又係幾大石壓死蟹

我估,各兄弟姐妹總有一個限數就乾塘。可否大家夾個max budget?

珍珠宮

bbkk707 發表於 18-7-17 23:37
點解私院唔想接?

好現實的問題,目標係休養冇問題,來者花得起錢o k,始終一盤生意。
但真係講旨意要醫要救,呢類case幾乎肯定增添其死亡紀錄,尤其打幾十萬一支針延命,面對無錢打,同打咗無用係兩回事。

水晶宮

畀面勳章

bosch 發表於 18-7-18 05:34
一向都係時間同健康競賽, 剩番果個 仔女點會唔知意向, 可能只係唔想表態...

如果可以, 用番老人家自己d ...

同意可以同老人家傾下,睇下有幾多積蓄可以拎出來,加埋同醫生商討預計未來醫療支出,計下條數,睇下大家要夾幾多。
其實睇餸食飯,我覺得大家經濟狀況其實大家應該略知一二,無論老人家丶抑或有$的子女應該體諒大家
btw樓主話唔知老人家經濟如何,咁佢而家住緊乜樓?有冇什麼津貼綜援呀?之前算係小康之家還是基層人士呀?你地子女個個月俾幾多佢呀?如果5個仔女每人有幾千應該都有積蓄吧?無理由完全唔知喎

子爵府

bbforever 發表於 18-7-17 22:52
老人家講過話唔想返政府

無保險,唔想都無辨法啦,要面對現實!

子爵府

babychen 發表於 18-7-18 02:39
連我媽呢啲家庭主婦都知私家燒銀紙,當年我爸有病都係留家療養,我地盡自己能力同佢睇私家醫生用標靶藥比佢 ...

我朋友媽咪明知自己身體狀況有異,唔想仔女用錢同擔心,拖到好後期先冚唔住⋯⋯唉

珍珠宮

大力大力 發表於 18-7-18 07:10
如果其中子女堅持住私家,他們環境好,就叫他們全數付款~

我外父胃癌,後發現淋巴癌,政府醫院話少見,不 ...

淋巴癌依家(其實已有近十年)真係有標粑藥,自費一期針係4X萬,合適係可治的。病況唔同有些人要用N期,條數可以幾百萬,甚至過千萬。
政府公費有限,呢的昂貴費用,其實冇可能支援,係靠撒瑪利恩卹基金。

水晶宮

sinohk33 發表於 18-7-17 22:42
叫佢比,我就冇本事比啦。

照講

水晶宮

回覆樓主:

有心理准備,身後事,都要十萬八萬

老人家末期無得救,翻政府,叫佢轉去舒緩科

子爵府

bbforever 發表於 18-7-17 22:39
回覆 sinohk33 的帖子

但是有子女堅持住私家,要繼續医,要打一set十萬元既針。 ...

叫佢自己俾晒佢
唔好要其他兄弟姊妹夾

男爵府

bbforever 發表於 18-7-17 22:29
回覆 3b 的帖子

老人家有5個子女,意見不一。現在巳用了二/三十萬,預計每家最少要夾住十萬先,不是每家都 ...

如果老人家都想係私家, 咪計下佢有無樓同份人壽有幾錢。。。
如果佢有樓同人壽值200萬嘅, 咪係私家燒曬200萬先返公家。。
如果有人夾有人唔夾, 到第二時分身家嗰陣你預左實有爭拗。。。

子爵府

李露眉 發表於 18-7-18 07:47
有心理准備,身後事,都要十萬八萬

老人家末期無得救,翻政府,叫佢轉去舒緩科

十萬八萬咁少?我個親戚前兩年使咗三十萬,佢土葬。

侯爵府

醒目開學勳章

lovelybaby2015 發表於 18-7-18 07:29
同意可以同老人家傾下,睇下有幾多積蓄可以拎出來,加埋同醫生商討預計未來醫療支出,計下條數,睇下大家 ...

好!
理性分析

用咗老人家自己錢先。

大宅

little_monkey 發表於 18-7-18 07:22
我感受到樓主的困難。
問題不是在醫唔醫,似乎子女的看法都係繼續醫。
問題在於喺邊度醫。
老爺有買保險,請保險經紀同老人家講解私院各項開支情況

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sinohk33 發表於 18-7-18 08:05
十萬八萬咁少?我個親戚前兩年使咗三十萬,佢土葬。

再平d 都得, 直出萬幾蚊就搞掂...

珍珠宮

bbforever 發表於 18-7-17 23:51
已經表示過只能出有限$,但話家家都有負擔,唔好同佢講無$。

邊個話:“家家都有負擔,唔好同佢講無$”?

我覺得現實係
(1)病情係咪能康復?機會係多少?
可以問多2個專家,記住病人同所有家人一齊見專家,所有人統一得到直接信息。
(2)老人係想舒服,還是不顧一切要醫怕死亡?
幾十萬針絕不是退燒針痛下咁簡單,要先化療準備啱個身體狀態再入正藥(詳情都要(1)的專醫講埋),絕非一個舒服過程,少分意志都不可。所以怕政府缺人手照料,同真正想醫治係兩回事。
(3)老人有冇平安意願?個人資產?
(4)子女嘅孝感目標又係咩?
每個人孝心能做多少係各自量力,有些嘴巴堅持,有些傾家盪產,大家應坦白能付多少,再睇總數揀方案,不是選了方案再籌錢。

子爵府

bosch 發表於 18-7-18 08:10
再平d 都得, 直出萬幾蚊就搞掂...

睇佢D家人咁孝順,點會直出,樓主D屋企人都唔知係孝順定要面,冇錢仲要咁使,根本就係無底深潭。

男爵府

私院係無底深潭,之前jm講得arm,私院係燒銀紙的地方,我做過私院,大把人住到

破產返政府,但個病都未好,所以香港公家醫療已經好好,不過最慘係公院成日比香

港人罵又嫌棄,不懂珍惜,所以話針唔拮到肉唔知痛,入私院真係要量力而為

首頁
12345...6

尾頁

跳至