家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題?謝謝

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

wendyau 發表於 18-7-17 23:37
如題?謝謝
冇收入就要有人擔保, 擔保人第日做按揭會有麻煩。
有收入 , 按揭年期最長就 70一現有年齡。

大宅

wmkcnw 發表於 18-7-18 15:23
...

哦,唔該,即其實都可以按小小

大宅

回覆 wmkcnw 的帖子

想請教,為何做擔保日後按揭會有麻煩?

子爵府

wendyau 發表於 18-7-17 23:37
如題?謝謝

點解啲人問完又問,問完又問, 好多舊帖有人已經回答過,相同問題好多好多次,包括我, 居屋唯一好處就係上會超級容易, 只要老人家交公屋,就算零收入,銀行一樣會批按揭, 只要仔女幫阿媽去做按揭哪間銀行開戶口,每月準時預備錢供樓就得, 同埋仔女可以搵啲乜乜議員寫定平安紙, 將來老人家百年歸老之後就可以直接向房署申請, 在無需補地價情況之下轉做業主

子爵府

wmkcnw 發表於 18-7-18 15:23
...

咁奇怪我阿媽80歲, 冇收入, 向獅子銀行借貸, 即批八成按揭, 開咗個聯名戶口之後, 每個月準時供款就冇問題, 依家供咗一年

居屋有個最大嘅好處就係銀行都會爭住 借錢, 揀完樓之後銀行職員喺現場爭住做按揭, 而且間間都俾優惠超多吸引你上會, 供款只需開聯名戶口同寫自己做擔保人就得,手續超級簡單, 就算擔保人現時手上有按揭 還款,一樣唔會影響批核狀況, 銀行對私樓客就諸多挑剔,要通過壓力測試,但係買居屋直頭係求你上會

全部百分百真實親身經歷,信不信由你

水晶宮

baby668 發表於 18-7-18 18:26
點解啲人問完又問,問完又問, 好多舊帖有人已經回答過,相同問題好多好多次,包括我, 居屋唯一好處就係上會 ...

deleted

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

baby668 發表於 18-7-18 18:34

咁奇怪我阿媽80歲, 冇收入, 向獅子銀行借貸, 即批八成按 ...
因為頭幾年可原價賣返俾房署, 所以接近100%唔會蝕樓價。加上居屋定價係6一7折, 再借8成, 等於借左樓價5成左右樓價, 風險好低。
唔同私樓, 樓價跌而借錢人死左無錢還,銀行會蝕。

大宅

baby668 發表於 18-7-18 18:26
點解啲人問完又問,問完又問, 好多舊帖有人已經回答過,相同問題好多好多次,包括我, 居屋唯一好處就係上會 ...

唔好意思,因為以前從未諗過買樓,所以冇留意按揭架帖,依家想知,check唔到先問,多謝你架回覆,。
另想問下,如果佢地百年老歸老後,轉名比個孫,使唔使補地價?

子爵府

wendyau 發表於 18-7-19 07:09
唔好意思,因為以前從未諗過買樓,所以冇留意按揭架帖,依家想知,check唔到先問,多謝你架回覆,。
另想 ...

只要平安紙寫明層樓送畀邊個就得

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby668 發表於 18-7-18 18:34

咁奇怪我阿媽80歲, 冇收入, 向獅子銀行借貸, 即批八成按 ...

我信,以前係由行政府擔保,但係,咁多人話唔得,我仲以為有新例。

男爵府

回覆樓主

點解做老人家擔保人,日後買樓會有麻煩?

子爵府

panda361 發表於 18-7-19 20:51
我信,以前係由行政府擔保,但係,咁多人話唔得,我仲以為有新例。

所以唔明啲人點解話會有麻煩

侯爵府

wmkcnw 發表於 18-7-19 00:08
因為頭幾年可原價賣返俾房署, 所以接近100%唔會蝕樓價。加上居屋定價係6一7折, 再借8成, 等於借左樓價5成左 ...

頭幾年可原價賣返俾房署- 無左呢個條例好耐了
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

baby668 發表於 18-7-18 10:34

如果調轉呢?

我買,但老人家做擔保人呢?佢有租金收入。

子爵府

我愛Corina 發表於 18-7-21 03:03
如果調轉呢?

呢啲梗係唔係問我啦, 最簡單直接問銀行

珍珠宮

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 18-7-21 03:03
如果調轉呢?

你買駛乜擔保,你自己上身。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

panda361 發表於 18-7-21 02:43
你買駛乜擔保,你自己上身。

我怕唔夠,其實略略問過,話就話得,但佢係問老人家年紀

大宅

我愛Corina 發表於 18-7-21 11:22
我怕唔夠,其實略略問過,話就話得,但佢係問老人家年紀

唔係有份工就得,要睇埋入息?

瑪瑙宮

wendyau 發表於 18-7-22 13:47
唔係有份工就得,要睇埋入息?

唔洗壓測?

之前最貴去到$6.x m呀

首頁

尾頁

跳至