自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

可以試下喺日常生活比佢學認識英文字母, 帶小朋友搭巴士同佢一齊讀巴士號碼較容易, 等候時叫佢睇下黎緊巴士幾號.....

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

唔好擔心啊,個個唔同,咁細個唔急。

我朋友個仔外國出世,返香港一直讀國際學校,佢讀完year 1個summer 至識曬A-Z,當時老師都話無問題㗎!
佢個仔宜家升year 4,無問題㗎

男爵府

新秦先生 發表於 18-7-18 00:28
你一路再爬文就會明,根本全部人都用緊成年人既標準去睇小朋友係識定唔識:要記得,要講得番出黎(但我唔會咁去 ...

你講得好啱,用左成年人既標準去睇小朋友,家長應該時刻提醒自己,不要給小朋友太大壓力,其實時間一到,小朋友自然會識。係呢個年代咩都要快,我覺得小朋友真係好大壓力,小朋友唔係應該有個無憂無慮既童年咩?

水晶宮

新秦先生 發表於 18-7-18 00:28
你一路再爬文就會明,根本全部人都用緊成年人既標準去睇小朋友係識定唔識:要記得,要講得番出黎(但我唔會咁去 ...

正常來說,小朋友唔識真係正常不過的事,3歲半都係讀左年半的書,白紙的佢地都係適應緊,由bb的思維進入成長階段

但係老師咁緊張,點解? 因為好多家庭有請工人,未入學前已經識晒a到z ,一班中佔8成都識,小數正常的未識就成為老師的壓力

2類家庭的小朋友就會係班上出現老師口中的追唔上,第1類,由小朋由自由發揮享受童年,第2類多是雙非家庭

要明你講緊痴線嗰班人的細路,好多佢地的小朋友真係未入學已識晒,已用英語對答,這是香港社會轉型的2個差異現象

禁止訪問

子爵府

cplus 發表於 18-7-17 23:51
我仔3.5歲,升k2,呢幾日只係教佢ABC,教極都唔識,已用唔同方法,都係唔識,點算
...

咁細個 學習路漫長呀。 何需急於一時呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唱ABC song, 一齊砌ABC puzzle

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

完全明白,當年阿仔k2定k3中文功課,係寫"我看見一隻兇猛的老虎"…果刻,我真係覺得有隻兇猛既老虎撲出黎咁震撼…10萬個理解唔到,點解寫咁深既中文字…
不知所謂的乙陸!!!

大宅

chowqv 發表於 18-7-18 03:56
完全明白,當年阿仔k2定k3中文功課,係寫"我看見一隻兇猛的老虎"…果刻,我真係覺得有隻兇猛既老虎撲出黎咁 ...

咁恐怖?! 間學校好誇喎

珍珠宮

cplus 發表於 18-7-18 00:00
我連續3日,日日只教A,B and C,都唔得,好洩氣

用錯方法。 你有無比佢玩砌圖,文具鋪有隻軟身字母砌圖,比佢砌下你又在隔離講下,當初我女都好似你咁,教左三日唔識我放棄左,後來隔左兩星期再堅持耐性教佢,每日都講一個、在家教G,出到街咪有G樓既,你又指比佢睇,日日講G,讚佢,叫佢搵下邊度仲有。 佢慢慢就有興趣,學識左G就再學第啲,從生活入手! 唔一定要從A排序咁教, 商場邊度有字母就教下,當然識左一個先教下一個! 我女都係咁學,26個月學識晒,一個月內已識晒了。是從G開始的。 有玩砌圖會易記! 只要帶出佢興趣好快記到

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

tikgie 發表於 18-7-18 04:13
咁恐怖?! 間學校好誇喎

一d都唔誇,k3已經教咩4素黎作文…校長話已經淺咗…好多家長要求深d…+埋阿仔係a仔…我真係跟到吐血。
ps…果間只係屋村幼稚園。
不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chowqv 發表於 18-7-18 04:22
一d都唔誇,k3已經教咩4素黎作文…校長話已經淺咗…好多家長要求深d…+埋阿仔係a仔…我真係跟到吐血。
ps ...

而家仲顛
感激遇上你~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cplus 發表於 18-7-18 00:00
我連續3日,日日只教A,B and C,都唔得,好洩氣

教3日就咁, 第日點算?

子爵府

chowqv 發表於 18-7-18 04:22
ps ...

大宅

szeszes 發表於 18-7-18 00:22
開 d youtube 片 或 dvd 比佢睇來學,可能 work

我仔2歲開始睇 phonics kids, 2歲半已經識晒 a~z, 4歲幾 ...

Phonic kids 你係每次睇幾個字母定一次睇A-M,不停loop到佢識?

珍珠宮

回覆樓主:

慢慢教啦得個幾歲人仔

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

學校要求佢一定要識?定系要準備考直私?否則睇唔出有乜急切原因要甘谷佢

男爵府

我仔細時有張枱仔上面有A-Z,我諗你用張紙都OK,我日日同佢唱兒歌,唱親ABC果首歌就響張枱上面一路指住唱緊張隻字母一路唱,遲少少佢就會記得。小朋友唔似大人,唔好用我地既速度去量度佢地,慢慢教,每日練習下就會識。

大宅

momo06 發表於 18-7-18 08:38
學校要求佢一定要識?定系要準備考直私?否則睇唔出有乜急切原因要甘谷佢
...

佢有家姐,家姐讀邊佢可跟,唔考直私。只係老師叫我同佢溫,因佢真係一啲都唔識,要做暑假作業,諗住教識先做。但發覺用唔同方法教都唔識,想睇下其他人點教。

大宅

Ashleycorina 發表於 18-7-18 00:45
唔好擔心啊,個個唔同,咁細個唔急。

我朋友個仔外國出世,返香港一直讀國際學校,佢讀完year 1個summer ...

Year 1 means primary one? 我地唔讀國際學校,本地我都打算選happy school(不過唔知入唔入到),但都擔心佢個底打得唔好,第時辛苦。我自己就係,小時基礎唔好,越讀越辛苦,

首頁
12345...6

尾頁

跳至