自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

女皇駕到 發表於 18-7-18 08:43
我仔細時有張枱仔上面有A-Z,我諗你用張紙都OK,我日日同佢唱兒歌,唱親ABC果首歌就響張枱上面一路指住唱緊 ...

我試下,謝

大宅

cara.mak 發表於 18-7-18 04:16
用錯方法。 你有無比佢玩砌圖,文具鋪有隻軟身字母砌圖,比佢砌下你又在隔離講下,當初我女都好似你咁,教 ...

邊款砌圖?成個A-Z,每個字母陷入去個啲?

咁我試下一日一個喇,謝

伯爵府

回覆樓主

我覺得上完k1冇可能認不到a至z,多些同佢溫

水晶宮

spikenard 發表於 18-7-18 01:35
正常來說,小朋友唔識真係正常不過的事,3歲半都係讀左年半的書,白紙的佢地都係適應緊,由bb的思維進入成 ...

同意。

我家有工人, 屋企播sesame street/barney/thomas train vcd, 個仔讀pn 已認到abc, 佢亦曉同我地用英文溝通. 不过, 認英文字及讀到句子要到5歲幾才開始識。(但佢d 同学當時已睇chapter books)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

szeszes 發表於 18-7-18 00:22
開 d youtube 片 或 dvd 比佢睇來學,可能 work

我仔2歲開始睇 phonics kids, 2歲半已經識晒 a~z, 4歲幾 ...
開 d youtube 片 或 dvd 比佢睇來學,可能 work <-- AGREE!YOUTUBE 好多ABC兒歌, 聽呢D連埋圖畫, 好易入腦。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

新秦先生 發表於 18-7-18 00:28
你一路再爬文就會明,根本全部人都用緊成年人既標準去睇小朋友係識定唔識:要記得,要講得番出黎(但我唔會咁去 ...
你最後果句,令我想返起件事

我係ftm,兼職做駐補習社的補習老師,老板同某公司熟,該公司有搞升小一面試班,要啲生面口嘅人做模疑面試嘅考官去睇班細路嘅反應,老板叫過我去做考官,模疑面試係一間被間開嘅房,一邊係坐比分嘅老師,小朋友見吳到比分老師嘅,我就同小朋加坐另一邊

面試班啲人比左一張紙我,叫我跟住張紙問就得嫁啦,有一個小男孩,無啦啦係度背詩,我問佢,叻叻喎,不過我吳識首詩講咩,我吳識呀,你教我丫,小朋友話,我都吳識嫁,媽咪話係你面前背就會有得加分

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

有無唱歌洗腦?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ctsang 發表於 18-7-18 00:01
認定寫?其實3.5歲仲細,唔識唔奇

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

3.5歲仲細

水晶宮

birdbird 發表於 18-7-18 08:59
同意。

我家有工人, 屋企播sesame street/barney/thomas train vcd, 個仔讀pn 已認到abc, 佢亦曉同我地 ...

對呀,我b 2歲就識晒a 到z,3歲已讀oxford reading tree的 level 3chater book,到3歲已讀句子,我初頭以為對佢嚟講係好難,點知佢可以自己讀句子,嗰個 jm 以為超難超唔合常理的事,要知本身個小朋友係嗰個英文環境長大,睇的書都係英文,youtube都係英文,圖書都係英文,對佢地嚟講英文比中文易,佢地的中文事實係唔及英文好,不過中文是母語,一定慢慢追到,家長知都取捨

大宅

mandy108 發表於 18-7-18 09:06
有無唱歌洗腦?

乜係洗腦歌?

水晶宮

cplus 發表於 18-7-18 08:19
Phonic kids 你係每次睇幾個字母定一次睇A-M,不停loop到佢識?

睇phonic abc 好好用,用歌的形式洗腦,將原英文原理和技巧摧眠咁稙入腦,小朋友學得快之餘佢又有興趣

大宅

ctsang 發表於 18-7-18 00:01
認定寫?其實3.5歲仲細,唔識唔奇

只係認,放ABC係佢面前,問佢邊個係A

珍珠宮

新秦先生 發表於 18-7-18 00:16
呢度全部人都已經痴哂線.

因為比老師投訴,唉,你唔好咁講啦。
如果真的有問題,早些知道也是好,可以正視。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

spikenard 發表於 18-7-18 09:42
睇phonic abc 好好用,用歌的形式洗腦,將原英文原理和技巧摧眠咁稙入腦,小朋友學得快之餘佢又有興趣
...

我一比佢地睇關於學習嘅,佢地就會走,但我都會再試,可能之前唔得宜家得。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

睇錯左,以為你講Ali添

伯爵府

回覆樓主

我小朋友兩歲幾,當我經歷過教顏色同形狀嘅階段,我明白到每個小朋友進度唔同,佢一日未ready,你真係點教都唔得

顏色我教咗好耐,身邊同期嘅小朋友都認得哂,我果個仲係一隻色都唔得,我直頭懷疑佢色盲。點知突然有幾日發現佢識哂,佢地真係好神奇,一係唔識,一係就爆哂出黎,所以而家我字母同數字都唔心急,只要時間一到佢地就會識

大宅

Ytfc 發表於 18-7-18 10:05
我小朋友兩歲幾,當我經歷過教顏色同形狀嘅階段,我明白到每個小朋友進度唔同,佢一日未ready,你真係點教 ...

其實我之前教女中文,又係教極都唔識,最後外判出去,人地一教就識,攪到我覺得我自己唔掂

伯爵府

cplus 發表於 18-7-18 09:58
我一比佢地睇關於學習嘅,佢地就會走,但我都會再試,可能之前唔得宜家得。
...

唔好理佢睇唔睇,照播,學其他jm話齋植入式,點都有啲入到腦

水晶宮

cplus 發表於 18-7-18 09:58
...

因為你家冇睇呢類的習慣,係咪多睇卡通片?
這樣就有對比,卡通片生動d

快d的方法,去報班,等佢有概念,
同其它小朋友1齊學就有趣多,跟
跟著就係屋企慢慢介卡通片,
睇多無大益處,學唔到生字,句子,
只是娛樂那就睇少d

開始播吓佢上堂類似的phonic 歌 ,慢慢佢就會有興趣

首頁
12345...6

尾頁

跳至